Artikel
18 apr '23
18 april '23
5 min

7 redenen waarom remote werken bij jou past

Als corona ons íets goeds heeft gebracht, dan is het wel remote werken, oftewel: werken op afstand. In de meeste gevallen betekent dat vanuit huis, in je joggingbroek met Kitty de kat op schoot en met lekkere bonenkoffie op drie meter afstand. We kunnen wel 99 redenen verzinnen, maar laten we het overzichtelijk houden: 7 redenen waarom remote werken bij je past.

1. Doei reistijd, hallo extra vrije tijd

Eén van de voornaamste redenen waarom we massaal zo dol zijn op werken vanuit huis, is natuurlijk de tijd die we daarmee besparen. In sommige gevallen: véél tijd. Waar je vroeger gerust dagelijks een uur heen en een uur terug in de auto zat vanwege die ellendige files, kun je die twee uur per dag nu besteden aan veel leukere dingen. (Uit)slapen bijvoorbeeld. Een uitgebreide maaltijd maken in plaats van een snelle hap. Het huis opruimen. De kinderen extra vroeg van de opvang halen. Of lekker een serietje bingen vanaf je favoriete plek op de bank. Twee uur extra tijd op een dag maakt het leven zóveel relaxter!

2. Geen afleiding = efficiënter werken

Ondanks dat er nog steeds directeuren en managers zijn die het omgekeerde vrezen, weten wij remote workers het allang: thuis krijg je veel meer gedaan. Je werkt veel efficiënter omdat je niet wordt afgeleid door 938 vragen van die nieuwe collega of de nieuwste roddels van je andere collega. Thuis heb je alleen jij en je laptop en dat werkt hartstikke goed.

3. Spik en span

En daarom… hoef je je ook niet schuldig te voelen als je tussendoor even een wasje draait of een boodschap doet. Je werkt tenslotte thuis een stuk sneller. En dat betekent dat je heus een wasje in de wasmachine mag stoppen onder werktijd. Hoef je dat dus niet meer gehaast om 6 uur te doen voor het koken, omdat man- of vrouwlief ‘morgen écht dat shirt’ nodig heeft en de was nou eenmaal tot jouw takenpakket behoort. Grmpf.

4. Dag irritante collega’s

Je collega’s heb je nou eenmaal niet (altijd) voor het uitkiezen, en dat is verrekte jammer. Dat betekent dat je óf geluk hebt met die gezelligerds op kantoor óf dat je zoveel mogelijk thuis moet werken. Natuurlijk betekent dat ook dat je iets eenzamer zult zijn, maar zolang je niet iedere dag thuiswerkt en het afwisselt met kantoordagen, is dat prima te doen. Want zeg nou zelf: extra kopjes van Kitty de kat zijn toch veel gezelliger dan die eindeloze verhalen van je Negative Nancy-collega?

5. Work with a view

Remote werken betekent natuurlijk niet alleen werken vanuit huis. Heb je écht een moderne, meedenkende manager die jouw (werk)geluk voorop stelt, dan vindt hij of zij het ook prima als je een paar weken of maanden vanaf jouw favoriete vakantieadres werkt. Kijk, en dán wordt werken op afstand nóg leuker! Zie je het al voor je? Je staat ’s ochtends op en je klapt je laptop open met een opkomende zon, uitzicht over zee en fluitende vogels. Middenin de winter. Daar wordt je werk toch spontaan geweldig van?

6. Blije medewerkers = betere prestaties

Onderzoek heeft allang aangetoond dat medewerkers over het algemeen heel erg blij worden van de mogelijkheid vanuit thuis of op afstand te werken. En waar zorgen blije medewerkers voor? Voor goede prestaties. En dat is niet alleen superfijn voor de organisatie waar je voor werkt, maar ook voor jezelf. Doelen behalen of grote prestaties neerzetten werkt tenslotte weer très motiverend. En zo beland je in een positieve spiraal. Hooray!

7. Meer rust, meer creativiteit

Een betere werkprivébalans – bijvoorbeeld door (vaker) thuis te werken – zorgt voor meer rust in het hoofd. En alle creatievelingen onder ons weten: met stress in je hoofd en lijf is de creativiteit ver te zoeken. Meer rust en een betere balans zorgt er kortom voor dat je creatiever bent. En dat is in íedere functie fijn, van administratief medewerker tot creatief directeur en van medewerker in loondienst tot zzp’er.

En zo gaat remote werken in de praktijk

Sahar Zafari is Recruitment Business Partner bij Parkos en werkt remote vanuit Kaapstad. De liefde bracht haar naar deze Zuid-Afrikaanse stad. “Na een tijdje latten wilde ik graag drie maanden de tijd nemen om vanuit Kaapstad de mogelijkheden te verkennen. Drie weken voor mijn definitieve vertrek kwam ik in contact met Parkos en dat was een schot in de roos. Vanaf het begin ben ik eerlijk geweest over mijn situatie en vertrek naar Kaapstad. Parkos en ik kenden elkaar nog maar net, maar hun probleemoplossend vermogen heeft ervoor gezorgd dat deze situatie voor ons beiden werkt. Ik heb nu de juiste balans tussen persoonlijk en zakelijk gevonden.”

Sahar merkt vooral veel voordelen van remote werken. Naast dat ze nu bij haar grote liefde kan zijn, voelt werk ook steeds minder als werken en ervaart ze vaker het vakantiegevoel. “Ik ben veel productiever, heb minder afleiding en meer vrijheid om mijn eigen tijd in te delen.” Toch zijn er ook nadelen: “Ik kan me weleens eenzaam voelen zonder fysiek collega’s om mij heen.” Sahar heeft ook een tip als je vanuit een andere tijdzone dan Nederland werkt: “De eerste twee weken liep ik een uur voor in tijd. Dat vond ik fantastisch, want ik kon minimaal twee uur ongestoord aan het werk. Maar als je afspraken plant, moet je wel opletten. Ik schrijf daarom in mijn berichten in welke tijdzone ik zit.”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.