Artikel
29 jan '24
29 januari '24
3 min

6 tips om je werk los te laten

Ken je dat? Fysiek ben je al lang thuis, maar je hoofd zit nog volle bak in je werk. Ik weet niet hoe het met jou zit maar met mijn werkhoofd nog aan netflix ik toch wat minder lekker, en tijdens het eten ben ik dan ook niet het meest gezellig. Met een afwezig hoofd laai ik m'n eten naar binnen en er komt niet echt een gezellig gesprek op gang. Soms is dat onvermijdelijk maar zeker niet altijd! En het is al helemaal niet altijd wenselijk. Die knop moet ergens een keer om en soms gaat dat niet helemaal automatisch. Daarom: 6 tips voor het loslaten van je werk!

1. Ctl + alt + delete

Je hoofd leegmaken gaat het makkelijkst wanneer je alles wat rondspookt opschrijft. Wat moet je morgen doen? Wat wil je écht niet vergeten? En welke geniale ideeën dwalen rond in je hoofd? Zet ze op papier (of in een digitale notitie, je agenda of wat dan ook) en let it go. Je kunt er zo op vertrouwen dat het goedkomt, ook als je het niet in je hoofd op repeat hebt staan.

2. Einde van de werkdag-momentje

Ik bedoel hier niet dat je een kwartier moet inplannen om plechtig afscheid te nemen van je werk, maar sta wel even stil bij het afsluiten van je laptop of bij het dichttrekken van de deur van je werkplek. Het zit erop voor vandaag. Laat het even doordringen tot je brein, gewoon een paar tellen. Dat helpt.

3. Beweeg!

Grote kans dat je de hele dag aan de laptop hebt gezeten. Zitten en werken is dan als het ware aan elkaar gelinkt. Ga daarom even wandelen of fietsen. Een paar yoga-oefeningen doen kan natuurlijk ook. Loop je juist veel voor je werk? Dan is wandelen misschien niet de aller beste optie voor het loslaten van je werk. Beweeg dan op een andere manier.

4. Speel!

Doe even iets leuks, iets geks. Even met de kids spelen is goed om uit je hoofd te komen (en je doet de kids er een groot plezier mee). Maar ook als je geen kinderen hebt kun je spelen. Ga even een balletje trappen of ga een grappig gesprek aan met je partner, ouders of desnoods de buurman. Een beetje dollen zal je goed doen na een lange werkdag.

5. Perfectioneer iets (buiten je werk)

Ben je niet zo van het dollen? Geen nood! Perfectioneer dat ene recept eens in plaats van gewoon alles in één pan te mikken. Of ga kleuren, schilderen, schrijven, breien, klussen. Wat dan ook. Als het maar niets met je werk te maken heeft en als je jouw perfectionisme er maar vol overgave op inzet. Je zet je brein dan op een andere manier in en vergeet vanzelf je werk.

6. Durf

Je werk loslaten kost soms ook gewoon wat lef. Besef je dat de wereld gewoon door blijft draaien als jij even niet met je werk bezig bent. Durf dus de touwtjes los te laten. Ook als je enorm de behoefte hebt aan controle. Als je niet voor jezelf zorgt en niet op tijd ontspant, dan worden de touwtjes uiteindelijk uit je handen gerukt. Neem dus de controle over het wanneer loslaten van die touwtjes. Zo staat ook jouw hoofd in privéstand. Geniet ervan!

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.9 / 2. Aantal stemmen 11

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.