Artikel
25 jul '22
25 juli '22
6 min

6 tips om zelfverzekerd je sollicitatiegesprek in te gaan

Als je weet naar wat voor baan je op zoek bent, is het tijd om te gaan solliciteren. Veel mensen vinden dat spannend, bang om te worden afgewezen. Of misschien twijfel je over de gevraagde opleidingen die je niet hebt, je kennis van de systemen, je werkervaring in de branche. Dat is natuurlijk zonde, want dan stuur je een sollicitatiebrief met samengeknepen billen of zit je al als een bang konijn in het gesprek. Niet echt bevorderlijk om aangenomen te worden. In dit artikel vind je 6 nuttige tips om jouw sollicitatiegesprek zelfverzekerd tegemoet te gaan.

1. Je checkt of er een match is

Vaak denken we dat een sollicitatiegesprek een soort interview is, waarbij je helemaal perfect in het plaatje van het bedrijf moet passen om aangenomen te worden. Maar een sollicitatiegesprek is zoveel meer dan dat! Het is namelijk een gesprek dat jullie samen hebben om te kijken of er een match is. Dat betekent dat het aan beide kanten goed moet voelen. Een sollicitatiegesprek is dus ook juist het moment voor jou om te checken of jij deze baan wel wil hebben.

2. Doe research

Als je jouw sollicitatiegesprek hebt wil je dus checken of deze baan bij jou past en goed voelt. Hoe je daar (onder andere) achter komt is door goed research te doen. Check de website van het bedrijf, lees hun missie, wat ze doen, enzovoort. Belangrijk is om dat naast wat jij in een baan zoekt te leggen.

Daarnaast kan je ook al op zoek gaan naar de medewerkers via LinkedIn. Zie je jezelf met hen werken? En als je de stoute schoenen aan wil doen kan je zelfs een gesprekje met hen aangaan om te kijken hoe zij hun werk ervaren.

3. Bel op en stel vragen

Als je een sollicitatiebrief hebt verstuurd is het handig om even op te bellen. Je hebt goed research gedaan naar de functie en het bedrijf, maar sommige dingen kan je op het internet natuurlijk niet terugvinden. Bijvoorbeeld hoe er samengewerkt wordt of wat voor soort mensen jouw naaste collega’s zullen zijn. Dit is informatie die voor jou erg belangrijk kan zijn om blij met je werk te zijn. Dit soort vragen zou ik voorafgaand aan het sollicitatiegesprek stellen. Meestal staat er een telefoonnummer bij de vacature (of op de website van het bedrijf, als het een open sollicitatie is).

Daarnaast is dit een mooie kans om meteen al even met iemand van het bedrijf te spreken. Zo ben je al ‘on top of mind’, omdat je oprechte interesse toont. Hierdoor heb je al meteen een streepje voor op de andere sollicitanten.

4. Weet wat jouw meerwaarde is

Een bedrijf is op zoek naar een medewerker die een bepaalde functie kan uitvoeren. Het is dus belangrijk dat jij weet wat jouw meerwaarde is en concreet kan benoemen wat een bedrijf aan je heeft. Dat is niet verkoperig, maar enkel staan voor wat je kunt. Dit heeft er dus vooral mee te maken dat je moet weten waar je goed in bent en wat jij het bedrijf dus kan bieden qua vaardigheden.

Zet daarom voor je gesprek op een rij waar je goed in bent en wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn. Als je dat weet en daarvoor staat, dan kan je dit ook zelfverzekerd vertellen in zo’n gesprek. Heb je geen idee wat je goed kan? Vraag eens 5 mensen in jouw omgeving naar wat jij goed kunt. Wedden dat zij allemaal dezelfde soort dingen benoemen? Confident-boost gegarandeerd!

5. Wees nieuwsgierig en stel vragen

Ook tijdens het gesprek is het belangrijk om met je aandacht erbij te zijn en dus te checken of er een match is. Dat doe je niet door alleen maar te luisteren, ja te knikken en te vertellen over jezelf. Nee. Stel vragen! Zorg dat het een gesprek wordt en niet eenrichtingsverkeer. Stel vragen terug. Deze vragen kan je ook aan het einde van het gesprek stellen.

Voorbeelden van vragen die je kan stellen zijn:

  • Wat vind jij leuk aan het werk hier?
  • Aan wat voor project werken jullie nu waar je enthousiast over bent?
  • Wat voor challenge heeft het team nu?
  • Wat is de ideale kandidaat voor deze functie en hoe kan ik daaraan voldoen?

6. Ben een relaxte gesprekspartner

Het moment dat je begint te ratelen, zweten en niet meer uit je woorden komt tijdens het gesprek is niet echt bevorderlijk. Relax. Chill! Iedereen vindt zo’n gesprek spannend (ook degene die met jou het gesprek voert).

Een aantal korte tips hoe jij relaxt kan zijn (of desnoods overkomt):

  • Herhaal samenvattend wat je gehoord hebt, voordat je antwoord geeft
  • Spreek langzaam
  • Gebruik je handen terwijl je praat, gewoon zoals je dat normaal ook zou doen
  • Stil zijn om te denken is oké. Neem je tijd

Meer tips?

Meer tips hoe jij zelfverzekerd kan solliciteren? Binnenkort lanceer ik een training waarin ik je van begin tot eind meeneem in hoe jij die baan relaxed bemachtigt. Het hele sollicitatieproces heb ik voor je uitgewerkt, zoals de vormen van solliciteren, trucjes die je kan gebruiken, een goed cv en een killer motivatiebrief maken, het gesprek zelf, natuurlijk de afronding erna als je het wel of niet geworden bent en nog zoveel meer. Als kers op de taart krijg je ook nog eens feedback op je cv en motivatiebrief én kan je al je vragen tussendoor stellen. Het is dus niet alleen zelf aan de slag gaan, nee! Ik ben er om je te begeleiden in het proces.

Het is een praktische, korte training waarin je concreet leert wat je exact kan doen om jouw droombaan te bemachtigen! Klinkt dit interessant? Meld je dan aan voor de wachtlijst, zodat je bericht krijgt zodra de training live gaat.

Over Elodie

Alles wat te maken heeft met werk(geluk) houdt Elodie bezig. Ken je dat, dat je alles hebt wat je hart je begeert, maar je toch niet gelukkig bent? Elodie, oprichtster van Melodieinhetleven helpt je in de zoektocht met het ontdekken van je passie en droombaan. Want als jij weet wat bij jou past, kan je weer gelukkig zijn in je werk. Op naar energie, rust en plezier!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 12

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.