Artikel
19 mei '22
19 mei '22
4 min

5 collega’s die je beter kunt mijden

Collega’s zijn net als familie: je hebt ze niet voor het kiezen en ze kunnen je (kantoor)leven maken of breken. Tot die laatste categorie horen bepaalde types die je wellicht herkent. Eén advies: mijd ze. Als de pest.

*waar ‘hij’ staat, kun je ook ‘zij’ lezen

De hielenlikker

Je hebt mensen die nog steeds denken dat je niet simpelweg hard moet werken om iets te bereiken, maar dat je vooral in de kont van je baas moet kruipen. Heel diep. En dus doen ze alles om De Baas te pleasen. Koffie halen. Aantekeningen uitprinten. Overwerken als hij ook overwerkt. Keihard lachen om al zijn flauwe grapjes. Cringe! Heb jij zo’n type op kantoor? Grote kans dat je je groen en geel ergert. Misschien dat een subtiele opmerking als ‘je hoeft niet zo vuistdiep in de kont van je baas te kruipen om salarisverhoging te krijgen’ helpt. Je weet het niet.

De overambitieuze collega

Deze collega heeft maar één doel in zijn leven: carrière maken. En alles moet daarvoor wijken, inclusief privéleven. Overwerken, deadlines rammen, cursussen volgen, moeilijke projecten oppakken: deze collega doet alles om hogerop te komen. Dikke prima dat zijn werk zijn leven is, maar het vervelende is dat jij er zo karig bij afsteekt met je ‘ik wil toch echt uiterlijk kwart over 5 naar huis, want ik moet nog koken en al’. Iedere keer dat jij je jas pakt en hij nog geconcentreerd naar zijn scherm zit te turen, lijk jij een echte 9-tot-5’er zonder enige ambitie.

De gestreste collega

Deze collega is altijd druk, druk, druk en immer gestrest. De verantwoordelijkheden die komen kijken bij een grote-mensen-baan trekt deze persoon niet zo goed. Of het nu komt door een baas met een zero-fouten-beleid of omdat je collega chronische faalangst heeft: het veroorzaakt in ieder geval een hoop stress. En dat maakt de sfeer er op de afdeling niet beter op. Voor een lekker fout uurtje of een vunzige vrijdagmiddaggrap is geen tijd en als er iets ander loopt dan gepland – wat minimaal drie keer per week gebeurt – dan is er dikke paniek. Lighten up, please…

De luilak

Deze collega probeert zijn geld te verdienen met zo min mogelijk werk verzetten. Grote kans dat deze persoon al jaren in dienst is, zwaar ingekakt, en in het bezit van zo’n felbegeerd vast contract. De werkzaamheden kan hij inmiddels geblinddoekt met twee vingers in z’n neus en een tandje bijzetten? Daar piekert-ie niet over. Nieuwe werkzaamheden heeft-ie ab-so-luut geen tijd voor en schuift-ie door naar anderen. Als je langs z’n bureau loopt staat Nu.nl of Voetbalzone standaard open. Kortom: werken doet-ie eigenlijk tussen het kletsen, eten, toiletteren en pauzeren door. En wie werkt die hele stapel werk dan weg? Nou euh.. jij dus.

De sneaky collega

Deze collega weet als geen ander de sfeer op kantoor én jouw werkplezier in luttele seconden te bederven. Dit type wil graag hogerop komen, maar ziet het kantoorleven als één grote wedstrijd die hij moet winnen en waarin collega’s zijn concurrenten zijn. Dat ‘winnen’ probeert hij door er met andermans ideeën vandoor te gaan, bij fouten zijn verantwoordelijkheden op jou af te schuiven en voortdurend zichzelf in de kijker te spelen bij collega’s die hoger op de apenrots staan. En is je collega écht een slang? Dan zal hij anderen ook nog eens keihard neersabelen in een reply-all-mail waarbij het hele MT in de cc staat. En bedankt, asshole.

Omdat je op de werkvloer nog veel meer type collega’s tegenkomt, heeft Iris Rulkens 22(!) herkenbare typetjes voor je op een rij gezet. De eerste 11, die Iris op hilarische wijze onthult, vind je hier.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.