Artikel
25 apr '22
25 april '22
5 min

Zo kun jij werkplezier creëren

Plezier hebben in ons werk willen we natuurlijk allemaal. Maar hoe kun je eigenlijk werkplezier creëren? In dit artikel geeft werkgelukcoach Elodie haar tips.

Het verschil tussen werkplezier en werkgeluk

Allereerst is het belangrijk om het verschil te weten tussen werkplezier en werkgeluk. Werkplezier gaat over korte momenten. Even lol hebben met je collega’s, met plezier een taak doen, lachen etc. Het zijn momenten die je snel energie geven. Plezier is dus een vorm van geluk, maar dan op korte termijn.

Werkgeluk gaat er echter over hoe gelukkig je bent in je werk. Het gaat over de betekenis die je ervaart in je werk, de uitdaging, de waardering die je krijgt, de verbondenheid die je voelt met het bedrijf etc. Hoe je jouw werkgeluk verhoogt lees je in dit artikel op de website van Elodie.

Werkplezier

In dit artikel ligt de focus dus op werkplezier. Werkplezier is een van de voorwaarden om écht gelukkig te zijn in je werk. Op het moment dat jij lol uit je werk haalt of graag samenwerkt met je collega’s, ben je gemotiveerder om aan de slag te gaan. Dit maakt het voor jou fijner, maar ook voor je werkgever. Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn namelijk productiever.

Verhogen van werkplezier vanuit verschillende kanten

Het verhogen van werkplezier binnen een bedrijf is een gedeelde verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid ligt zowel bij jou, als je collega’s, als je leidinggevende. Ik zal op alle drie inzoomen, zodat jij weet welke invloed je zelf hebt en wanneer je het beter kan laten rusten.

Ik: verhogen van mijn werkplezier

Op de eerste plaats is het uiteraard aan jou om jouw eigen werkplezier te verhogen. Jij gaat immers zelf naar je werk en hebt een enorme rol in het bepalen of je daar plezier uit haalt of niet. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld door de focus te hebben op positieve dingen.

Met een positieve mindset is het makkelijker en fijner werken. Als er tegenslagen zijn, kan je deze ook makkelijker oplossen en zie je deze rooskleuriger in. Op het moment dat je vooral de positieve dingen ziet en de negatieve dingen minder, haal je meer plezier uit je werk.

Daarnaast is het van belang dat je taken doet je die leuk vindt om te doen. Vaak zijn dit taken die bij ons passen, waar we goed in zijn of waar we uitdaging in zien. Wil je passende taken naar je toe trekken, maar heb je geen idee wat eigenlijk jouw kwaliteiten en/of talenten zijn? Elodie publiceerde er eerder een artikel over het ontdekken van je talenten.

Het is aan jou om duidelijk te hebben wat voor taken je wilt hebben én hierover het gesprek aan te gaan als je deze taken op het moment niet hebt. Blijf niet passief afwachten, maar onderneem actie!

Mijn collega’s: verhogen van ons werkplezier

Daarnaast wordt werkplezier ook door jouw collega’s bepaald. Verbondenheid is zelfs de nummer 1 reden voor mensen om te blijven of weg te gaan bij een bedrijf. Een goede band met collega’s is dus belangrijk om plezier uit het werk te halen. Zij (en jij voor jouw collega’s) hebben dus een enorme impact op elkaar.

Bouw daarom een persoonlijke band op met je collega’s. Vraag hoe hun weekend is geweest, weet wat voor dingen zij buiten hun werk doen en check geregeld even of zij ergens hulp bij nodig hebben in het werk. Even een grapje tussendoor verlicht de taken waar jullie aan werken. Betrokkenheid bij je collega’s maakt een werkdag plezieriger én wie weet maak je er wel vrienden voor het leven mee. Hier kan jij je voor inzetten, maar jouw collega’s doen dit (als het goed is) ook.

Mijn leidinggevende: verhogen van het werkplezier

Last but not least is jouw leidinggevende ervoor om het werkplezier van iedereen op de werkvloer zo optimaal mogelijk te maken en te behouden. Hij of zij draagt hierin de verantwoordelijkheid om de behoeftes van iedereen te zien, te achterhalen en hiernaar te handelen. Jouw leidinggevende is het aanspreekpunt van iedereen en hoort jouw veilige haven te zijn. Jouw leidinggevende hoort ervoor te zorgen dat jij je kan ontwikkelen en dat jij plezier uit je werk kan halen.

Dat dit zo hoort te zijn, betekent niet dat dat bij jouw werkgever ook zo is. Je kan het gesprek aangaan met je leidinggevende over wat je van hem/haar graag zou zien. Mocht jouw leidinggevende totaal geen oog hebben voor jou of voor jouw collega’s en draait het alleen maar om targets behalen? Dan weet je dat hier geen ruimte is voor werkplezier en werkgeluk. Het is dan de vraag: neem je daar genoegen mee of neem je afscheid en kies je voor een organisatie waar wel oog is voor werkplezier?

Ik hoop dat je veel aan deze tips en inzichten hebt. Laat het mij vooral weten wanneer je nog vragen hebt. Ik beantwoord deze graag in het volgende artikel.

Voor nu: op naar veel werkplezier 😊

Over Elodie

Alles wat te maken heeft met werk(geluk) houdt Elodie bezig. Ken je dat, dat je alles hebt wat je hart je begeert, maar je toch niet gelukkig bent? Elodie, oprichtster van Melodieinhetleven helpt je in de zoektocht met het ontdekken van je passie en droombaan. Want als jij weet wat bij jou past, kan je weer gelukkig zijn in je werk. Op naar energie, rust en plezier!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.