Artikel
6 jun '23
6 juni '23
4 min

Zo kom je achter jouw persoonlijkheidstype en weet je of je blauw, groen, geel of rood bent

“Cynthia is ook rood, dus dat verklaart veel” of “Bram is blauw en het is logisch dat hij zo reageert”, zomaar enkele uitspraken die je op de werkvloer zou kunnen horen. En dan hebben we het niet over de kleur omdat iemand rood aanloopt van woede of zit te bibberen van de kou. De kleuren blauw, groen, geel of rood verwijzen naar de kleuren van Insights Discovery en hebben te maken met jouw persoonlijkheidstype voor gedrag. Hoe kom je erachter welke kleur jij ‘bent’ en wat kun je ermee?

Insights Discovery is een psychometrisch instrument dat je helpt om jezelf en anderen te begrijpen en het beste te maken van de relaties die je aangaat op de werkplek. Het systeem is gebaseerd op het gedachtegoed van de Zwitserse psycholoog en psychiater Carl Jung. Het kleurmodel omvat vier hoofdkleuren namelijk blauw, groen, geel en rood. Deze kleuren komen overeen met de voorkeuren van verschillende persoonlijkheidsstijlen.

Dit zijn de voordelen van Insights Discovery

Insights Discovery kan je helpen om je carrière te verbeteren door inzicht te geven in jezelf en anderen. Dit helpt om de samenwerking en communicatie te verbeteren. Door inzicht te krijgen in je eigen gedragsvoorkeuren en die van anderen, kun je beter afstemmen en verbinden met anderen. Dit zijn de voordelen van Insights Discovery op een rij:

  • Inzicht in jezelf en anderen
  • Verschillen begrijpen, waarderen en benutten
  • Effectiever samenwerken
  • Organisatiedoelstellingen realiseren

Geen hokjes

Met Insights Discovery kom je achter jouw gedragsvoorkeur. Iedereen is uniek en heeft unieke kwaliteiten. Het ene profiel en kleur is dus niet beter of slechter dan het andere. Het zegt ook niets over waar je wel of niet goed in bent. En ook je intelligentie meet je niet met Insights Discovery. Het kleurenmodel geeft je inzicht in je eigen reacties en gedrag en laat zien welke communicatiestijl het beste bij iemand past. Hiermee krijg je hulpmiddelen en technieken om effectiever te communiceren, conflicten beter op te lossen, leiderschap te verbeteren en algemene teambuilding te bevorderen. Iedereen gebruikt min of meer alle vier de kleuren en heeft zijn eigen kleurenmix. Maar de intensiteit per kleur verschilt per persoon.

De Insights kleuren op een slechte dag

Het kleurenmodel maakt onderscheid tussen een ‘goede’ en een ‘slechte’ dag. Op een slechte dag, als je wat vermoeider, bozer of gestrest bent, kun je anders reageren dan op een goede dag. Ook dan zie je per Insights kleur verschillen in gedrag.

Oké, genoeg theorie. Hoe zit het met de praktijk?

Om erachter te komen welke kleur bij jou past, kun je een Insights Discovery test doen. Deze test geeft je inzicht in je persoonlijkheidstype en meer inzicht in jezelf en anderen. Het model onderscheidt naast de vier kleuren ook acht primaire typen. Deze acht typen zijn combinaties van de vier kleuren. Daarom zijn er vier kleuren, maar wel 72 typen, waarbij elk type de optelsom is van zowel een specifieke volgorde als intensiteit van alle vier de kleuren.

De vier kleuren van Insights Discovery

Helder Blauw staat voor de combinatie introvert en denken. Mensen met een voorkeur voor blauw willen de wereld om hen heen graag kennen en begrijpen. Ze zijn analytisch, objectief en kritisch. Op een goede dag kan iemand met deze kleur talenten hebben zoals analytisch denken, objectiviteit en onafhankelijkheid. Op een slechte dag kan iemand met deze kleur talenten (valkuilen) hebben zoals kritisch zijn, afstandelijkheid en perfectionisme.

Zacht Groen staat voor de combinatie introvert en voelen. Mensen met een voorkeur voor groen zijn empathisch, gevoelig en betrokken bij anderen. Ze zijn gericht op harmonie en samenwerking. Op een goede dag kan iemand met deze kleur talenten hebben zoals empathie, diplomatie en samenwerking. Op een slechte dag kan iemand met deze kleur talenten (valkuilen) hebben zoals afhankelijkheid, onzekerheid en vermijding.

Vurig Rood staat voor de combinatie extravert en denken. Mensen met een voorkeur voor rood zijn doelgericht, vastberaden en resultaatgericht. Ze zijn gericht op actie en prestaties. Op een goede dag kan iemand met deze kleur talenten hebben zoals daadkracht, leiderschap en resultaatgerichtheid. Op een slechte dag kan iemand met deze kleur talenten (valkuilen) hebben zoals dominantie, ongeduld en onverdraagzaamheid.

Stralend Geel staat voor de combinatie extravert en voelen. Mensen met een voorkeur voor geel zijn creatief, intuïtief en inspirerend. Ze zijn gericht op innovatie en verandering. Op een goede dag kan iemand met deze kleur talenten hebben zoals enthousiasme, optimisme en inspiratie. Op een slechte dag kan iemand met deze kleur talenten (valkuilen) hebben zoals impulsiviteit, ongeduld en onverantwoordelijkheid.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 3

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.