Artikel
29 aug '22
29 augustus '22
5 min

Zo ga je goed voorbereid je functioneringsgesprek in

Tijdens je functioneringsgesprek kijk je samen met je leidinggevende terug op jouw functioneren tijdens het afgelopen jaar. En je blikt ook samen vooruit. Wat zijn je ambities? En hoe kun je verder groeien? Het is een moment waarop jouw ontwikkeling in kaart wordt gebracht. Dé kans om te shinen en je baas te tonen welke resultaten je allemaal hebt behaald en hoe je bijdraagt aan de gezondheid van het bedrijf. Maar ook een moment waarop zal worden besproken wat beter kan en waar mogelijkheden zijn om je verder te ontplooien. Natuurlijk wil je dat het gesprek zo soepel mogelijk verloopt. Met onze adviezen ben je in ieder geval goed voorbereid.

Voorbeeldvragen van een functioneringsgesprek

Er zijn een aantal vragen die bij de meeste functioneringsgesprekken aan de orde komen. Neem de volgende vragen door en bedenk van tevoren wat belangrijk is om aan te geven en hoe je je antwoord zou formuleren:

  • Wat verwacht je van dit functioneringsgesprek?
  • Hoe bevalt je werk?
  • Wat vind je van je directe collega’s of het team waarin je werkt?
  • Wat vind je van de organisatie in zijn geheel?
  • Hoe kijk je tegen jouw resultaten van de afgelopen periode aan?
  • Vind je dat jouw capaciteiten goed worden benut?
  • Waar liggen kansen om te groeien?
  • Wat is jouw doelstelling voor de komende periode?
  • In welke richting zou je je willen ontwikkelen?
  • In welke rol zie je jezelf over X aantal jaar?

Onderwerpen om voor te bereiden

Onderwerpen die je zelf zeker wilt aankaarten zijn:

  • Wat je tijdens het afgelopen jaar allemaal hebt bereikt.
  • Wat jouw sterke eigenschappen zijn, met concrete voorbeelden die aantonen hoe dit bijdraagt aan successen in jouw team en binnen de organisatie.
  • De vooruitgang die je hebt geboekt in het afgelopen jaar, eventueel op basis van doelen die zijn gesteld tijdens het vorige functioneringsgesprek.
  • Nieuwe vaardigheden die je hebt verworven en voorbeelden van hoe je jouw nieuwe kennis hebt ingezet of wilt gaan inzetten.

Kortom: laat altijd zien wat je waard bent en waarom jouw expertise onmisbaar is. Maak het zo concreet mogelijk voor je leidinggevende. Eventueel door middel van een presentatie gevuld met de highlights van alle werkzaamheden die je hebt gedaan.

Het functioneringsgesprek is trouwens ook een moment om kwesties uit te spreken die jouw functioneren beperken: een te hoge werkdruk, frictie met een collega, te weinig nieuwe uitdagingen, moeilijkheden in de privésfeer. Wat het ook mag zijn, laat het weten als jouw werkzaamheden onder druk komen te staan door interne of externe factoren. Draag oplossingen aan, maar geef je werkgever ook de kans om oplossingen te bedenken.

Klaar voor feedback

Tijdens het gesprek zal worden besproken waar kansen liggen om jezelf te verbeteren. Soms is het lastig te horen dat jouw inzet niet 100% naar tevredenheid is. Helemaal als je keihard werkt en er iedere dag alles uit haalt wat erin zit. Maar vergeet niet: niemand is perfect. Feedback kan soms een deuk in je ego opleveren, maar neem het niet te persoonlijk. Bekijk het als de professional die je bent. Als je feedback krijgt, is het alleen bedoeld om vast te stellen waar je nog kunt groeien.

Bedenk zelf vóór het gesprek ook wat beter had kunnen gaan het afgelopen jaar. Zo ben je beter voorbereid op de feedback die je zult krijgen. En je kunt ook aangeven waarom bepaalde dingen nog niet op rolletjes lopen. Maar maak er geen ja-nee-discussie van. Luister vooral goed naar wat je werkgever te zeggen heeft en bedenk hoe je de kritiek kunt inzetten als middel om jezelf te overstijgen.

Een blik in de toekomst

Hoewel een gedeelte van het functioneringsgesprek in het teken staat van het afgelopen jaar, zal ook gekeken worden naar de toekomst. Wat zijn je korte- en langetermijndoelen? Aan de hand van jouw kortetermijndoelen kunnen jij en je manager jouw vooruitgang meten. Zo is bij het volgende functioneringsgesprek goed vast te stellen of jij je al dan niet verder hebt ontwikkeld. Door je langetermijndoelen uit te spreken, stel je je leidinggevende op de hoogte van jouw ambities. Zo kan beter ingespeeld worden op jouw toekomstvisie.

Vind je het lastig om ontwikkelpunten van jezelf te bedenken? In dit artikel geven we tips.

Voorbeelden van een functioneringsgesprek

Bekijk voorbeelden van functioneringsgesprekken en bedenk welke scenario’s op jouw gesprek van toepassing zouden kunnen zijn. Is dit de eerste keer dat je zo’n gesprek in gaat? Praat dan ook met een collega die er al meerdere achter de rug heeft. Zo krijg je ook een helder beeld van wat je te wachten staat. Meestal komen binnen een afdeling of organisatie ongeveer dezelfde vragen aan de orde.

Veelgestelde vragen over het functioneringsgesprek

Wat is een functioneringsgesprek?

Een gesprek waarbij je met een leidinggevende kijkt naar jouw werkzaamheden en functioneren. Meestal gaat het om een terugblik op het afgelopen jaar of half jaar. Daarnaast worden ook doelstellingen voor de toekomst vastgelegd.

Wat zijn de kenmerken van een functioneringsgesprek?

Kenmerk van een functioneringsgesprek is dat werkgever en werknemer de ruimte en tijd nemen om met elkaar in gesprek te gaan. Meningen worden gedeeld over het functioneren van de werknemer en ook de wisselwerking tussen de werknemer en de organisatie.

Welke onderwerpen worden besproken tijdens zo’n gesprek?

Het is een terugblik op de afgelopen periode en een vooruitblik op de aankomende tijd. Alles wat met je werk en werkzaamheden te maken heeft, kan besproken worden: doelstellingen, verbeteringen, uitdagingen, samenwerking, werkomstandigheden, toekomstplannen en meer.

Waar op letten bij functioneringsgesprek?

Zorg dat je open staat voor wat je leidinggevende te zeggen heeft. Probeer te absorberen wat je leidinggevende je meegeeft, zodat je hiermee aan de slag kunt gaan.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 28

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.