Artikel
17 feb '22
17 februari '22
5 min

Werkgeluk door (en bij) Zizo: een afgevinkte to do-lijst

Een lekker salaris en een standaardpakket aan arbeidsvoorwaarden. Hartstikke fijn. Maar dat zijn niet de dingen die je over de streep trekken als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Leuke collega’s, een goede werksfeer en wellicht wat mooie extraatjes worden steeds belangrijker. Daarom gaan we in deze rubriek op zoek naar bijzondere arbeidsvoorwaarden. Dit keer vertelt algemeen manager Jessica Laurense meer over start-up Zizo.

Vertel eens, wat doet Zizo precies?

“Wij noemen onszelf een professionele gemaksservice. Werkgevers, maar ook particulieren, kunnen taken van hun to do-lijstje aan ons overlaten. Met name op het gebied van schoonmaak en (tuin)onderhoud. Helemaal in deze coronatijd, waarbij veel mensen thuiswerken, vinden wij dat hardwerkend Nederland een welkom thuis verdient.”

Kunnen mensen dat niet juíst zelf nu ze meer thuiswerken?

“Je hebt misschien minder reistijd of weinig te doen buiten de deur, maar omdat je met z’n allen thuis bent wordt het ook eerder vies. En omdat we steeds in onze eigen omgeving zijn, loopt werk en privé meer door elkaar heen. Uit het representatieve onderzoek dat Markeffect in opdracht van Zizo heeft uitgevoerd, blijkt dat mensen gemiddeld 27 minuten per dag met huishoudelijke taken bezig zijn, ónder werktijd. Ook geeft 29 procent van de respondenten aan dat de werk-privébalans verslechterd is sinds de komst van het coronavirus. Dat zorgt voor stress, omdat ze bepaalde dingen niet meer kunnen doen of opeens thuisonderwijs moeten geven. Hoe fijn is het dan als in ieder geval je schoonmaakwerk voor je uit handen wordt genomen? Denk ook aan strijkwerk, een goede wifi-verbinding realiseren of de tuin onkruidvrij maken. Dat kun je jezelf gunnen, maar ook je medewerkers.”

Dit is voor medewerkers dus een secundaire arbeidsvoorwaarde?

“Klopt, en medewerkers kiezen zelf wat voor diensten ze nodig hebben. Ze regelen dat makkelijk via een app. Zo kunnen zij opgeladen aan hun werkdag beginnen of die juist relaxt eindigen. Dat draagt toch bij aan je werkgeluk? Ze hoeven zich niet meer druk te maken om het huishouden. Iets waar je over de hele week toch al gauw 15,5 uur aan kwijt bent. Ook is het fijner werken in een fris, schoon en opgeruimd huis. En de tijd die het ze bespaart kunnen medewerkers stoppen in iets leuks doen met het gezin, een hobby, ontspannen of sporten. Maar het kan ook zijn dat je door deze service juist meer tijd krijgt om te werken. Zeker in beroepsgroepen waar nu krapte op de arbeidsmarkt is, kan een paar uur per week extra werken veel verschil maken.”

Hoe zit het dan met de kosten? Betaalt de werkgever deze bijzondere arbeidsvoorwaarde volledig?

“Dat kan, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het deels te vergoeden. Het hoeft niet structureel te zijn, je kunt hier ook een medewerker eenmalig mee verrassen. Overigens is Zizo er ook voor mensen die dit niet als bijzondere arbeidsvoorwaarde krijgen aangeboden, zij kunnen zelf een contract bij ons afsluiten.”

Hoe reageren mensen als ze dit aangeboden krijgen van hun baas?

“Positief. Mensen zijn niet gewend dat dit een arbeidsvoorwaarde kan zijn. We merken dat veel mensen bereid zijn van een salarisverhoging af te zien, als ze in ruil daarvoor dit soort ondersteuning krijgen thuis. Een kleine meerderheid (57 %) geeft in ons onderzoek zelfs aan bereid te zijn salaris in te leveren voor zulke secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook werkgevers zelf reageren enthousiast als ze ervan horen.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie eigen medewerkers ook werkgeluk ervaren?

“In de schoonmaak wordt veel zwart gewerkt en dat is natuurlijk een onzeker bestaan. Je krijgt bij ziekte niet doorbetaald, hebt geen vakantiedagen en bouwt geen pensioen op. Het werk wordt bovendien vaak ondergewaardeerd, terwijl iedereen er hartstikke blij van wordt. Daarom spreken wij ook van thuismakers. En die hebben bij ons zekerheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om opleidingen te volgen. Via een app kunnen medewerkers bijvoorbeeld aangeven wanneer ze kunnen werken. Ook vinden wij het belangrijk dat ze zelfstandig kunnen werken en inspraak hebben. Wij willen dat ze mee kunnen praten en gezien worden als expert op hun gebied. Zij kunnen als geen ander advies geven. Overigens werken we naast schoonmakers ook met specialisten om bijvoorbeeld de dakgoot te reinigen of de tuin aan te pakken. Iedere medewerker heeft zijn eigen kennis en daar moeten we gebruik van maken.”

Ervaar jijzelf ook werkgeluk in je baan?

“Absoluut! Ik vond het meteen zo gaaf om bij een start-up aan de slag te mogen! Ik sta echt helemaal achter de dienst. Hoe gaaf is het dat ik mag bijdragen aan een gelukkiger Nederland, waar meer medewerkers kunnen genieten van hun vrije tijd en een fijne thuiswerkplek? En de ervaring die ik opgedaan heb met werkgeluk en vitaliteit in verschillende HR-functies komt nu goed van pas. Ik krijg heel veel energie van deze leuke fase waar we in zitten. Nu we de dienst net gelanceerd hebben, is het tijd om meters te gaan maken.”

Ken of heb jij een bedrijf met bijzondere arbeidsvoorwaarden?

We zijn voor deze rubriek altijd op zoek naar bijzondere arbeidsvoorwaarden. Heb jij een tip voor ons? Mail ons dan even.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.