Artikel
21 mrt '23
21 maart '23
4 min

Van baan veranderen? 5 redenen waarom juist nu het moment is!

Je werkzaamheden voer je met twee vingers in de neus uit. Je hebt niet zoveel met je collega’s. Of misschien zijn er geen doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf waar je werkt. Kortom, je speelt al een tijdje met het idee om eens rond te kijken voor een nieuwe baan. Laat het vooral niet bij rondkijken. Pak nu je kans, want dit is hét moment om van baan te veranderen! En wel hierom.

1. De keuze is reuze

De arbeidsmarkt is krap, en Indeed staat bomvol met vacatures. Het lijkt wel of elk bedrijf met personeelstekort kampt. Hartstikke goed nieuws voor jou, want dit betekent dat je superveel keuze hebt. Ga eens lekker rondkijken op verschillende vacaturesites wat je tegenkomt. Misschien zie je wel vacatures waar je ontzettend blij van wordt en waarbij je een paar jaar terug moest opboksen tegen 20 goede medekandidaten. Grote kans dat je nu, met de huidige arbeidsmarkt, een stuk minder concurrentie hebt!

2. Arbeidsvoorwaarden: jij bent aan zet

Hetzelfde geldt voor goede arbeidsvoorwaarden. Waar je voorheen wellicht flink wat water bij de wijn moest doen om die baan te krijgen, gaan werkgevers inmiddels een stuk verder om jou binnen te hengelen. Een auto van de zaak of een oneindig aantal vakantiedagen? Een parttime baan in plaats van 40 uur in de week buffelen? Een gratis vakantie zodat je uitgerust aan je nieuwe baan kunt beginnen? Jouw wensenlijstje kan nu misschien weleens flink ingewilligd worden. Probeer daarom zoveel mogelijk uit jouw onderhandelingen te halen. Denk hierbij dus niet alleen aan salaris, maar ook aan mogelijkheden voor thuiswerken, een contract voor minder uur of een leaseauto.

3. Weinig risico

Vind je het spannend om je oude vertrouwde nest op te geven voor iets nieuws waarvan je niet weet hoe het uitpakt? Niet zo gek. Voor hetzelfde geld bevalt het van jouw of hun kant niet en ben je na een paar maanden werkloos. Normaal gesproken is dat best een risico, maar in deze tijd? Tijdens deze krappe arbeidsmarkt ga je gewoon weer op zoek naar een nieuwe baan en vind je heus snel iets wat wél bij je past. Kortom, het risico op langdurige werkloosheid is momenteel heel laag. Fijn idee, toch?

4. Hét moment om veel ervaring op te doen

Het is cv-technisch niet aan te raden om je gehele werkleven te jobhoppen, maar een periode van jobhoppen is heus niet erg. Zo doe je lekker veel ervaring op bij verschillende bedrijven en krijg je veel zakelijke connecties. Belangrijk is dan wel dat je je tijd bij ieder bedrijf goed volbrengt en netjes afsluit. Jobhoppen is een stuk relaxter in een krappe arbeidsmarkt; je hebt veel keuze en je komt snel weer aan de bak. En na een aantal jaren van de ene naar de andere baan te zijn gegaan, weet je exact wat je wel en niet leuk vindt, welke bedrijfscultuur bij je past en welke taken je wel of niet liggen. Dan kun je vanuit daar gaan zoeken naar een fijne, langdurige functie bij een organisatie die bij jouw talenten en persoonlijkheid past.

5. Omdat er nooit een goed moment is

Je hebt net een nieuw huis, inclusief torenhoge hypotheek en wilt zo veel mogelijk zekerheid. Of je hebt net een baby gekregen of je relatie is uit en je hebt wel even genoeg verandering voor je kiezen gehad. Maar wachten op het juiste moment is niet altijd de beste methode om stappen te zetten in je leven. Want het perfecte moment om, bijvoorbeeld, van baan te wisselen dient zich maar zelden aan. Stappen maken, ontwikkelen en ervaring opdoen is vaak een kwestie van gewoon doen. En dan zul je vanzelf zien dat het allemaal zo spannend niet is…

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 38

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.