Artikel
8 dec '21
8 december '21
6 min

Twee banen, doen of niet? 8 tips van een ervaringsdeskundige

Twee banen, oftewel een combibaan, het klinkt heerlijk afwisselend. En ik kan je uit ervaring vertellen dat het dat zeker ook is. Maar.. er zijn valkuilen en ook zeker wel minpunten aan het hebben van een combibaan. Hoewel ik het toch een aantal jaren volgehouden heb (en zelfs twee keer) ben ik toch blij dat ik nu weer één vaste stek heb. Waarom? Voor een deel komt dat doordat ik destijds domweg in het diepe gesprongen ben, zonder goed na te denken en zonder tips over hoe je een combibaan in balans houdt. Daarom, speciaal voor jou, mijn tips om een combibaan te laten slagen.

Hoe het vooral niet werkt

Een aantal jaren geleden had ik mijn eerste combibaan. Ik werkte in de ochtend als onderwijsassistent op een basisschool en in de middag, in hetzelfde pand, bij een peuterspeelzaal. Het klinkt best ideaal, maar het was verre van. Want wanneer neem je bijvoorbeeld pauze wanneer de werktijden op elkaar aansluiten? In wiens tijd? Met een beetje pech, zoals in mijn geval, heb je geen pauze. Dat houdt natuurlijk geen mens vol.

Tip 1 voor wanneer je aan een combibaan begint is dus: bespreek vooraf hoe je pauze geregeld is.

Daarnaast heb je bij sommige banen neventaken. Als het goed is worden die redelijk eerlijk verdeeld over de collega’s. Maar.. er wordt bij die verdeling van neventaken niet altijd rekening gehouden met het feit dat je nog een andere baan hebt, met ook neventaken. Met in mijn geval als gevolg dat ik wel erg veel taken op m’n bordje kreeg. Het resultaat van een combibaan als dat? Een dikke burn-out.

Tip 2: Stel duidelijke grenzen voor jezelf en geef ze aan.

Maar het kan ook anders

Ook de afgelopen jaren heb ik weer een combibaan gehad. Deze keer had ik natuurlijk al een les geleerd en verdeelde ik mijn functies niet over dagdelen maar over de week. Maandag en dinsdag werkte ik in de ene functie en woensdag, donderdag en vrijdag in de andere functie, binnen hetzelfde bedrijf. Geen gedoe over pauzes dus. Ook schakelde ik nu makkelijker tussen mijn functies, doordat ik op dinsdag een functie ‘afsloot’ en daar pas op maandag weer mee bezig was.

In het begin werkte ik nog op maandag, dinsdag en donderdag in de ene functie en op woensdag en vrijdag in de andere. Niet erg praktisch. Je blijft zo afsluiten en opnieuw opstarten binnen een werkweek en vooral ook schakelen in wat je gemist hebt.

Tip 3 voor je combibaan is dus vooral om (indien mogelijk) maar één keer in de week de switch te maken.

Wat ook ideaal was, was dat ik voor beide functies een andere werkplek had. Zo was het voor iedereen duidelijk wanneer ik in welke functie werkte en wie dus taken op mijn bordje kon schuiven. Ik zat zelfs in twee verschillende panden. Perfect!

Tip 4: Zorg voor verschillende werkplekken. Het liefst ook echt in een andere ruimte.

Meer tips voor jouw combibaan

Tip 5: Buiten afstemming over je pauze en werkzaamheden is het ook belangrijk dat je je goed laat bijpraten. Je collega’s kunnen weleens vergeten dat jij iets niet hebt meegekregen. Vraag dus vooral of je gisteren, toen je in je andere functie werkzaam was, iets gemist hebt. Zijn er nog nieuwtjes op privégebied? Zijn er veranderingen in het systeem? En die vraag die vorige week uitgezet is, is daar al antwoord op? Toon zelf jouw betrokkenheid en je krijgt er betrokkenheid voor terug.

Tip 6: Het bijwonen van vergaderingen kan ook wat lastiger zijn. “Op dinsdag werk ik voor afdeling A, sorry afdeling B maar dan kan ik niet bij jullie overleg zijn.” Dat is natuurlijk wat kort door de bocht. Kijk goed welke prioriteit een overleg heeft. Kun je later worden bijgepraat of is het toch echt wel handig om hierbij aanwezig te zijn? Schakel vooral met alle betrokkenen, van beide afdelingen in zo’n geval. Wellicht kun je best even gemist worden of wordt het volgende week weer gecompenseerd met een overleg bij het andere team. Soms kan het even niet anders, al zou ik zeker aanraden om zoveel mogelijk je vaste verdeling aan te houden.

You’ve got mail

Tip 7: Probeer je aan de verdeling te houden, in de basis. Wijk hier alleen indien écht nodig van af. Dit geldt ook voor de mailtjes die wat door elkaar kunnen lopen. Zo blijft het voor iedereen duidelijk en werk jij het meest relaxed.

Wat voor mij goed werkte was om in Outlook met kleurtjes te werken, zowel in mijn inbox als agenda. Mailtjes en agenda-items van de ene functie krijgen de kleur rood, die van de andere functie blauw. Dat gaf me meteen overzicht en rust en ik hoefde niet steeds opnieuw een mail te openen om te zien of ik er vandaag iets mee moet. Ook handig: een extra map in je inbox, bijvoorbeeld met als naam ‘eerst volgende actie’. Hier sleep je mailtjes naartoe die je op moet pakken, maar niet nú . Zo blijft je inbox nog overzichtelijker.

Let op!

Tip 8: Met bovenstaande tips houd je jouw combibaan in balans. Maar ik heb toch nog één belangrijk punt. Twee banen betekent namelijk meestal ook twee werkgevers en dus twee inkomstenbronnen. Waar je op moet letten is dat je niet bij beide banen de loonheffingskorting laat toepassen. De kans is anders groot dat je te weinig loonheffing betaalt en volgend jaar flink terug moet betalen aan de Belastingdienst. En dat willen we niet. Leuker kunnen we het niet maken.

Zou ik het weer doen?

Ik zou niet meer zomaar voor een combibaan kiezen. Waarom? Omdat ik merkte dat ik met twee dagen in de ene functie niet altijd bij kon blijven met de veranderingen daar. Denk aan wetswijzigingen die je werk veranderen of verandering in procedures of systemen. Je krijgt het gewoon een stuk minder snel onder de knie. Maar ook de binding met collega’s werd lastiger. Je werkt in twee teams en hebt dus dubbel zoveel kinder- en partnerverhalen te onthouden. En vergeet vooral de huisdieren niet.

En wat dacht je van op woensdag aan je collega’s vragen hoe hun weekend was ? Social talk was net wat ingewikkelder. Waar een wil is, is een weg. En met post-its vol notities over wat collega’s verteld hadden kwam ik een heel eind, maar het is niet ideaal.

Zoek jij een baan om te combineren? Lees dan hier welke beroepen hoge werkdruk kennen en je misschien maar beter kunt vermijden als combibaan.

Boekentip:

Tweebaans werk
Hoe banen combineren voor jou kan werken

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.4 / 2. Aantal stemmen 9

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.