Artikel
9 jun '22
9 juni '22
4 min

Succesvol terug naar je oude werkgever, zo doe je dat!

Heb jij het weleens meegemaakt; dat je je oude vertrouwde baan opzegt voor een nieuwe uitdaging, vol enthousiasme daar begint, en er dan toch achter komt dat die nieuwe uitdaging niet is wat je had gehoopt? Man wat heb je er spijt van dat je ooit bent weggegaan bij die oude job. Je oude werkgever vragen of je jouw baan terug mag, voelt misschien wel wat suf. Maar is het dat ook? Spoiler: nee. En Don Raskin, schrijver van het boek ‘The dirty little secret of getting your dream job’, vertelt hoe je in vijf stappen succesvol kunt terugkeren bij je vroegere baas.

1. Waarom verliet je je oude werkgever?

Voor een terugkomst bij je oude werkgever vraag je je waarschijnlijk af of ze al iemand hebben voor je oude baan en of ze je wel terug willen. Ga daarom even terug in de tijd: Wat waren de redenen dat je wegging? Zijn dat zaken die je ervan weerhouden om terug te gaan naar je oude werkgever? De kans is namelijk groot dat de ergernissen en hindernissen waar je eerder tegenaan liep, er nog steeds zijn. Is dat geen bezwaar voor je? Dan kun je je richten op je comeback.

Het kan ook zijn dat het een en ander juist wél veranderd is. Sinds jij bent weggegaan zijn er vast ook oud-collega’s die zijn vertrokken of die een andere functie hebben. Ook jouw oude functie kan qua inhoud veranderd zijn. Houd hier een beetje rekening mee voordat je die oude job idealiseert.

2. Een informele start

Zoek contact met een oud-collega bij je vorige werkgever die jou goed kent. Denk aan een leidinggevende, een mentor of een collega met wie je veel samenwerkte. Leg je idee om terug te komen aan hem of haar voor en vraag of hij of zij eerlijk wil aangeven wat jouw kansen zijn. Daarbij telt niet alleen wat de mening was over jouw prestaties en vaardigheden, maar ook hoe de organisatie je vertrek beleefde.

3. Neem formeel contact op met je oude werkgever

Is de uitkomst van je informele contact positief, dan kun je gaan praten met HR of de medewerker die het aannemen van nieuwe mensen regelt. Ga ervan uit dat dit gesprek meer zal lijken op een sollicitatiegesprek dan op een onderhandeling over de voorwaarden van je terugkomst. Zorg voor een goed verhaal over waarom ze jou weer moeten aannemen. Houd er ook rekening mee dat er nog andere kandidaten zijn.

Benadruk de ervaring die je hebt opgedaan in je nieuwe baan en de vaardigheden die je hebt geleerd. Je bent de nieuwe medewerker met meerwaarde en niet dezelfde oude medewerker die met hangende pootjes terugkeert. Leg daarnaast de nadruk op de kennis die je hebt van de organisatie. Laat zien dat je de organisatie en de medewerkers kent, dat je weet hoe het er in zijn werk gaat. Maak duidelijk hoe snel je ingewerkt zult zijn en dingen gedaan krijgt als jij er straks weer werkt.

4. Houd rekening met een ander soort sollicitatiegesprek

Waarschijnlijk voer je een heel ander sollicitatiegesprek dan wanneer je nooit bij de organisatie had gewerkt. Je oude werkgever zal zich grotendeels richten op het waarom van je vertrek en waarom je nu weer terug wil komen. Ze zijn misschien wat huiverig om je weer aan te nemen want iemand die een keer weggaat omdat er iets beters langskomt, kan dat een volgende keer natuurlijk weer doen.

Ben daarom niet bang om het boetekleed aan te trekken. Geef toe dat je een fout hebt gemaakt door te vertrekken. Overtuig je oude werkgever ervan dat je de eerste keer een waardevolle werknemer was, die nu nog veel waardevoller is geworden.

5. Vraag meer dan wat je eerder kreeg

Als je je oude baan terugkrijgt, ben je waarschijnlijk heel dankbaar. Maar ben niet bang om meer dan vroeger te vragen. Speel in op het feit dat de organisatie behoefte lijkt te hebben aan je nieuwe kennis en vaardigheden. Vraag bijvoorbeeld om meer salaris en extra verantwoordelijkheden.

Biedt je oude werkgever je gewoon je oude baan met bijbehorend salaris aan, dan is het aan jou om dat al dan niet te accepteren. Maar ga nooit akkoord met een lagere functie of minder salaris dan je eerder bij die organisatie had. Het wordt bijzonder ongemakkelijk voor jou en ook voor anderen, als collega’s die eerst met of onder je werkten, nu je leidinggevende zijn. Ook blijkt eruit dat de organisatie je minder waardeert dan de vorige keer en je terugkeer als zwakte beschouwt. Je kunt dan beter ergens anders werk zoeken.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.