Artikel
24 mrt '22
24 maart '22
5 min

Nerd alert! 5 boeken die helpen bij je persoonlijke ontwikkeling

Zit jij iedere avond in dezelfde hoek van de bank naar de zoveelste realityshow te kijken? Heel vermakelijk, máár: je kunt je tijd beter besteden. Door te lezen bijvoorbeeld! En dan het liefst in boeken die je verder helpen in je persoonlijk leven én in je werk. Daarom: 5 boeken die helpen bij jouw persoonlijke ontwikkeling.

1. Patronen doorbreken – Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer

Deze klassieker uit 2012 mag eigenlijk op geen enkel nachtkastje ontbreken en is toepasbaar in je werk- én persoonlijk leven. Iedereen leeft en handelt volgens bepaalde patronen. Sommige patronen zijn positief, sommige brengen je keer op keer in de problemen. Bijvoorbeeld je heftige reactie op negatieve feedback, je eeuwige uitstelgedrag of het aangaan van relaties met verkeerde mensen. Waarom lukt het je niet om deze patronen te doorbreken? Schematherapie helpt je hierbij volgens de psychotherapeuten en schrijfsters van dit boek.

Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen, maakt dit boek duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.

2. Master Your Mindset – Michael Pilarczyk

Eén van de populairste zelfhulpboeken van de afgelopen jaren is toch wel Master Your Mindset van oud-TMF-vj en ondernemer Michael Pilarczyk. Een boek over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Iets wat volgens de ondernemer heel goed samengaat. Deze pil leert je je eigen denkwijze – je mindset – te begrijpen en leert je hoe je die effectief kunt veranderen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Oftewel: leef je mooiste leven!

Michael laat je nadenken over wat je écht wil in het leven. Hij laat je zien dat door je beperkende gedachten te laten varen en te denken in mogelijkheden, je het beste uit jezelf kunt halen en op die manier je dromen waar kunt maken. Master Your Mindset bevat een vragenlijst over zelfinzicht en een beschrijving van Michaels 12-stappenstrategie.

3. Babe, you got this – Emilie Sobels en Martje Haverkamp

Speciaal voor alle vrouwelijke lezers is daar het boek Babe, you got this van de Nederlandse girlbosses Emilie Sobels en Martje Haverkamp. Emilie begon in 2015 haar bedrijf Hashtag Workmode in Amsterdam, waar ze werkruimtes verhuurt aan vrouwelijke ondernemers. Martje is een girlboss pur sang en heeft gewerkt voor bladen als Fashionista en Glamour.

Op social media zie je veel successen van al die slimme en mooie vrouwen voorbijkomen en vraag je je misschien af: waarom ben ík (nog) niet succesvol? Emilie en Martje hebben voor dit boek meer dan twintig inspirerende, succesvolle, vrouwelijke ondernemers en zakenvrouwen om advies gevraagd. Met antwoorden op vragen als ‘Hoe wisten zij waar hun kracht lag en hoe hebben zij hun doelen bereikt?’ ‘Welke misstappen maakten ze en hoe blijven ze trouw aan zichzelf en hun idealen?’ ‘Hoe verkoop je jezelf of jouw ideeën aan anderen?’ en ‘Hoe bouw je een ultiem netwerk op?’ hopen zij jou te inspireren. Het resultaat? Een boek met handvatten die kunnen helpen met het verwezenlijken van je dromen.

4. Nu of nooit – Dai Carter

Een gloednieuw boek in dit rijtje is Nu of nooit van ex-commando Dai Carter. Een boek van een ex-commando leerzaam? Zeker weten! Het Korps Commandotroepen zijn de Special Forces van de Koninklijke Landmacht. Niet iedereen is geschikt om dit werk uit te kunnen voeren. Sterker nog, slechts een zeer select gezelschap mag zich Commando Speciale Operaties noemen. Als je de commando-opleiding haalt, komt dat niet alleen door je fysieke kracht, maar vooral omdat je mentaal krachtig bent. Leer met behulp van dit boek hoe je mentale kracht toe kunt passen in je eigen leven.

Dai Carter deelt in dit boek de lessen die hij meenam uit zijn carrière bij de Nederlandse Special Forces. Hij ontdekte hoe belangrijk het is om mentaal krachtig te zijn, ook en vooral in het dagelijks leven. Het is zijn persoonlijke missie om zijn verhaal te delen met iedereen die zijn of haar mentale kracht wil versterken.

5. Miracle Morning – Hal Elrod

Een internationale bestseller mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Naar eigen zeggen heeft schrijver Hal Elrod al tienduizenden mensen geholpen grote veranderingen in hun leven door te voeren. Het doel van het boek? Een succesvoller maar vooral een rijker en bevredigender leven voor de lezer. In de praktische gids beschrijft Elrod hoe je in dertig dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes kunt werken aan meer focus en zelfbewustzijn – en dat vóór acht uur ’s ochtends.

Schrijver Hal Elrod heeft een inspirerend verhaal. Op twintigjarige leeftijd werd hij aangereden, was hij zes minuten dood, brak hij elf botten, liep hij blijvende hersenschade op en kreeg hij te horen dat hij misschien nooit meer zou kunnen lopen. Hij verbaasde de artsen en werd een toppresteerder binnen zijn bedrijf, een ultramarathonloper, een bestsellerauteur, hiphopartiest, echtgenoot, vader en internationaal gastspreker. Oké, het klinkt een beetje American-dream-oh-my-gosh-over-the-top, maar haal simpelweg de lessen uit het boek die voor jou inspirerend werken.

Wil je wel meer lezen over persoonlijke ontwikkeling, maar niet direct een boek aanschaffen? Lees dan eens onze artikelen over persoonlijke ontwikkeling.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.