Artikel
17 okt '23
17 oktober '23
7 min

Moederschap en werk: zo combineer je dat

Werkende moeders zijn er in veel variaties: fulltime werkende moeders, moeders die minder zijn gaan werken, moeders die thuis werken, moeders die niet thuis kunnen werken, moeders met een partner en alleenstaande moeders. Wat bijna alle werkende moeders gemeen hebben, is dat ze zich zorgen maken of ze hun aandacht tussen werk en gezin goed verdelen. Met als resultaat dat ze zich schuldig voelen. Als werkende moeders delen Karlien Verdijk en Monique Engelen van Bureau in Beeld hun tips om moederschap en werk te combineren.

Veel werkende moeders hebben moeite om moederschap en werk te combineren

Jij bent niet de enige werkende moeder die wel eens twijfelt of ze het moederschap en werk op een goede manier combineert. Wat feiten op een rijtje:

  • 40% van de moeders lukt het na de bevalling niet om werk en privé op elkaar af te stemmen en kiest ervoor minder uren te werken.
  • 73% van de moeders werkt in een deeltijdfunctie.
  • 6% van de moeders stopt met werken.
  • 9 op de 10 vaders blijven evenveel, of gaan zelfs meer, werken (bron: CBS).
  • Een betere balans met de zorg voor kinderen en het huishouden en meer behoefte aan vrije tijd worden door moeders als belangrijkste redenen genoemd om in deeltijd te werken.

6 tips voor werkende moeders om moederschap en werk te combineren

Als werkende moeders weten wij als geen ander dat het combineren van werk en ouderschap soms stress kan geven.

Tip 1 Zet jezelf op nummer 1
Naast dat je hard werkt, zorg je voor je kinderen. Jij houdt de gezinsagenda in de gaten en zorgt ervoor dat iedereen met de juiste spullen in de tas de deur uitgaat. De school of sportclub van je kind weet dat ze een beroep op je kunnen doen voor hulp. Je verschijnt op alle verjaardagsfeestjes en bent ook nog eens een lieve vriendin.

Wanneer je niet voldoende tijd neemt voor jezelf kan dat zorgen voor stress en overvraging. Om zowel op je werk te kunnen shinen, maar daarnaast ook een goede moeder te blijven is het belangrijk dat je jezelf op de eerste plaats zet. Plan daarom een middag of avond vrij, om iets te doen waar jij blij van wordt en energie van krijgt. Een avond sporten, een middag uitgebreid op de bank een serie kijken, op tijd naar bed gaan met een boek of lekker doorzakken in een café. Me-time it is.

Tip 2 Maak gebruik van regelingen
Verlofregelingen voor ouders zijn er niet voor niks. Voor een goede balans tussen je werk en privéleven is het slim om gebruik te maken van deze regelingen.

  • Geboorte- en partnerverlof. Naast jouw zwangerschaps- en geboorteverlof heeft je partner in de eerste maand na de geboorte van jullie kind recht op 5 dagen geboorteverlof, met behoud van salaris. Hiernaast mag je partner 5 weken verlof opnemen, waarbij 70 procent van het salaris wordt doorbetaald.
  • Word je moeder door adoptie of pleegzorg, dan heb je recht op 6 weken betaald verlof.
  • Wil je tijdelijk minder werken, maar wel je contracturen behouden? Maak dan gebruik van ouderschapsverlof. Tot de eerste verjaardag van je kind kunnen jij en je partner 9 weken 70 procent betaald ouderschapsverlof opnemen. In totaal heb je recht op 26 keer het aantal uur per week dat je werkt en dit kun je opnemen tot je kind acht jaar oud is.
  • Elk kind wordt wel eens ziek. Op de eerste ziektedag mag je calamiteitenverlof opnemen, zodat je thuis kunt zijn bij je kind, of het op kunt halen van de opvang of school. Is je kind langer ziek en ben jij de enige die in jouw situatie aan je kind zorg kan geven, dan kun je aanspraak maken op langdurend zorgverlof.

Tip 3 Kies de vorm van werken die bij je past.
Soms is de vorm van werken niet meer te combineren met het ouderschap. Overweeg dan om op een ander manier te gaan werken, zodat je een betere werk-privébalans hebt..

  • Wil je minder uren werken, vaker thuiswerken of je werktijden aanpassen? Maak dan gebruik van de Wet flexibel werken. Je kunt beroep doen op deze wet wanneer er minimaal 10 medewerkers in het bedrijf werkzaam zijn en jij langer dan 26 weken in dienst bent. Zorg er wel voor dat je je aanvraag minimaal 2 maanden voor de door jou gewenste ingangsdatum doet. Heb je kinderen jongeren dan 8 jaar? Dan geldt de voorwaarde van minimaal 10 medewerkers niet.
  • Ook wanneer je geen gebruik kunt maken van de Wet flexibel werken kun je overwegen om op een andere manier te gaan werken. Solliciteer op een baan die beter aansluit bij je huidige levensfase, start je eigen bedrijf, volg een opleiding voor een andere functie of stop tijdelijk met werken. Zolang het financieel haalbaar is en jij blij wordt van je keuze, zeggen wij DOEN!

Tip 4 Timemanagement
Als moeder is het essentieel om een goede planning te hebben. Zorg dat je op je werk zo min mogelijk afgeleid wordt door zaken van thuis. Die leuke app van de kinderopvang, zet hem tijdens je werk op stil. Wanneer je 6 keer per dag een foto krijgt van je knutselende of buitenspelende peuter kun jij niet full focus met je werk bezig zijn.

Andersom, laat je werk zoveel mogelijk op je werk. Ook wanneer je thuiswerkt. Wanneer je werkdag voorbij is, is het tijd voor je gezin. Het is super verleidelijk om tijdens momentjes met je kind tóch dat ene telefoontje of appje te beantwoorden. Je geeft je kind hier onbedoeld de boodschap mee dat anderen belangrijker zijn. Zonder afleidingen van je werk(telefoon) genieten jij en je kind écht van elkaars gezelschap en aandacht.

Tip 5 Negeer mom-shaming
Wij vinden onszelf sterke vrouwen. Maar wanneer iemand ons moederschap bekritiseerd, dan raakt dat ons. Als moeder maak je duizenden keuzes over hoe je je opvoeding vorm geeft. Bijvoorbeeld over de manier van slapen, eten, schermgebruik en de vorm van opvang. Van andere moeders krijg je vaak ongevraagd advies. Soms bedoeld als tips, maar door jou kan dit gevoeld worden als een oordeel of kritiek. Zo lang jij je goed voelt bij je keuze hoef je jezelf niets aan te trekken van snerende oordelen van andere moeders. Negeer mom shaming, wees mild en lief voor jezelf.

Tip 6 Vraag hulp
‘It takes a village to raise a child’. Dit van oorsprong Afrikaanse gezegde bestaat niet voor niets. Hiermee wordt bedoeld dat er een hele gemeenschap nodig is om een kind alles te geven wat het nodig heeft om op te kunnen groeien tot een goed ontwikkelde volwassene. Het is gezond om te leren omgaan met andere mensen en te leren van hun gewoontes en gebruiken.

Maar niet alleen je kind kan van anderen leren. Elke moeder twijfelt wel eens over haar manier van opvoeden. Ook voor jou is het goed om je vragen en zorgen over je ouderschap met anderen te delen. Kletsen met andere moeders waar jij advies van wilt horen kan lucht geven. Best practices van anderen zijn het proberen waard.

Blijkt praten met bekenden niet genoeg te zijn om je vragen, zorgen of twijfels weg te nemen? Zoek dan in een vroegtijdig stadium hulp van een professional. Daardoor leer jij op de best mogelijke manier de opvoeding van je kind vorm te geven en de band tussen jou en je kind sterk te houden.

Over Bureau in Beeld
Karlien Verdijk en Monique Engelen zijn eigenaar van Bureau in Beeld. Zij helpen werkende ouders met balans krijgen en houden bij de combinatie van werk en ouderschap. En ondersteunen organisaties naar een gezinsvriendelijke bedrijfscultuur. Hierdoor vergroten ze de balans, veerkracht en weerbaarheid van werkende ouders en wordt uitval verminderd.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.3 / 2. Aantal stemmen 4

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.