Artikel
3 okt '22
3 oktober '22
4 min

Met deze vaardigheden op je cv val je zeker op

Als je het goed wil doen, maak je van je cv meer dan een voorspelbare opsomming van al je werkervaring en educatie. Wat je wilt is opvallen en meteen al indruk maken op jouw toekomstige werkgever. Onderscheid jezelf van de rest door jouw competenties nadrukkelijk in het zonnetje te zetten. Aan de hand van sterke vaardigheden overtuig je de recruiter meteen dat jij de aangewezen persoon bent voor de vacante functie. Dus hup! Maak een grondige analyse van jouw skillset en verwerk de highlights ervan in je cv.

Verschillende soorten competenties: hard skills vs soft skills

In de zoektocht naar jouw beste competenties is het handig om te weten wat een competentie precies inhoudt. Competenties worden gevormd aan de hand van je talent, kennis en ervaringen die je opdoet, en vaardigheden die je leert. Op cv’s worden competenties vaak gecategoriseerd onder hard skills en soft skills. Veelbelovende kandidaten bezitten zowel hard als soft skills. Je doet er dus goed aan om ze allebei uit te lichten. Maar wat is het precies en wat zijn de verschillen tussen hard skills en soft skills?

Wat zijn hard skills?

Hard skills gaan over aangeleerde vaardigheden die werkgerelateerd zijn. Het zijn skills die je voor en tijdens je loopbaan opdoet en die je nodig hebt om je werkzaamheden goed uit te voeren. Iemand die veel hard skills bezit, heeft waarschijnlijk ervaring in zijn vakgebied. Bekijkt regelmatig naslagwerk over zijn of haar vakgebied. Volgt trainingen en opleidingen om hard skills op peil te houden en uit te breiden. Het gaat bij hard skills uitsluitend om vaardigheden die je kan leren. En de voortgang is ook makkelijk meetbaar. Een hard skill kan bijvoorbeeld zijn dat je vloeiend Frans spreekt en schrijft. En dankzij het volgen van een cursus ben je binnen een half jaar tijd van B1 naar B2 niveau gestegen. Verdere voorbeelden van deze competenties zijn:

 • Software kennis
 • Typtempo
 • Bediening van bepaalde machines
 • Programmeertalen beheersen
 • Mondelinge en schriftelijke beheersing van (vreemde) talen

Wat zijn soft skills?

Soft skills zijn meer persoonlijke kwaliteiten. Het gaat om de manier waarop je met jezelf en met andere mensen omgaat. Deze vaardigheden breng je mee naar je werk en worden in de omgang met collega’s zichtbaar en voelbaar. Maar goed meetbaar, zoals de hard skills, zijn soft skills meestal niet. Voorbeelden van soft skills zijn:

 • Communicatievaardigheden
 • Flexibiliteit
 • Empathie
 • Geduld
 • Overtuigingskracht

Bedenk welke hard skills en soft skills op jou van toepassing zijn en ook per sollicitatie of deze van belang zijn voor de betreffende functie en de organisatie. En reserveer een plekje op je cv waar je deze competenties benoemt en toelicht.

Must haves: deze soft skills wil je benadrukken

Er zijn bepaalde vaardigheden die het altijd goed doen. Sommige eigenschappen zien werkgevers nou eenmaal graag terug bij hun medewerkers, omdat het garant staat voor een professionele en aangename manier van samenwerken. Heb jij één of meerdere van de volgende competenties in huis? Dan doe je er goed aan om dit op je cv te vermelden.

 • Initiatiefrijk
 • Oplossingsgericht
 • Flexibel
 • Communicatief vaardig
 • Creatief
 • Georganiseerd
 • Doorzettingsvermogen
 • Besluitvaardig
 • Sociale intelligentie
 • Betrouwbaar

Wat niet te benoemen: de don’ts

Naast de must haves die altijd overtuigen, komt het ook voor dat het beter is sommige competenties achterwege te laten. Lees de functieomschrijving zorgvuldig om de functiespecifieke vaardigheden te vinden waar een werkgever naar op zoek is en speel hierop in. Als je als software engineer bij een bedrijf aan de slag wilt, is het niet van belang dat je uitstekend kleding kunt ontwerpen. Een hard skill die je wel wilt benoemen, is bijvoorbeeld het aantal programmeertalen dat je kent. Let wel op dat je enkel de skills benoemt die je daadwerkelijk bezit. Competenties noemen die je niet hebt, is een absolute no-go. Misschien helpt het je op de korte termijn om de baan te bemachtigen, maar op de werkvloer kan het tot problemen leiden wanneer je door de mand valt en blijkt dat je cv niet representatief is.

Klaar om een knaller van een cv te maken? Lees nog even deze extra tips!

Veelgestelde vragen over vaardigheden op je cv

Wat voor vaardigheden zet je op je cv?

Idealiter benoem je zowel hard als soft skills op je cv. Let hierbij op of deze vaardigheden ook van belang zijn voor de betreffende functie.

Hoe omschrijf je competenties?

Benoem je competenties en licht eventueel kort toe waar en hoe je ze hebt opgedaan en/of hebt verfijnd.

Wat zijn persoonlijke skills?

Persoonlijke skills zijn soft skills. Het zijn aspecten van je persoonlijkheid waar je in uitblinkt. Vaak ook doordat je in de praktijk er veel mee hebt kunnen oefenen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 12

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.