Artikel
18 aug '23
18 augustus '23
4 min

La Dolce Vita in Dromenland

Als ik mijn ogen sluit, struin ik door de schilderachtige straatjes van Italië, waar pittoreske pleintjes en karakteristieke koffiebarretjes het straatbeeld kleuren. Het zijn de plekjes waar barista’s kunstenaars zijn en elke espresso een meesterwerk is. Ik kan de verleidelijke geur van vers gemaakte espresso al ruiken!

Het geluid van mijn telefoon haalt mij abrupt uit deze fantastische droomwereld… Ik besef dat ik nog steeds zit vastgeplakt aan mijn bureau met op mijn scherm een halve e-mail die ik aan het tikken was voordat ik mijn geest op vakantie stuurde.

Waarom is de keiharde realiteit vaak zo anders dan onze mooiste dromen? En hoe kunnen we ervoor gaan zorgen dat we deze dromen eens wat meer gaan leven?

Als spreker ga ik voortdurend met mijn publiek in gesprek. Over de eeuwige strijd tussen ‘willen’ en ‘doen’, want de kloof tussen deze twee werelden is vaak gigantisch groot. En nee, dat betekent niet dat we zomaar als een kip zonder kop alles moeten doen wat in ons opkomt. Maar juist die dromen waar ons hart sneller van gaat kloppen, die ons doen glimlachen als we eraan denken, die verdienen het om te leven. Hiervoor hebben we lef, wilskracht en vooral een dosis daadkracht nodig.

En ik geef toe, als je jarenlang zorgvuldig je diepste verlangens hebt genegeerd, misschien wel vanuit een gevoel van totaal onrealisme, dan lijken de inzichten enorme bergtoppen waarvan je geen idee hebt hoe je ze kunt beklimmen.

Maar wat als we die immense bergtocht nu eens opdelen in kleine, onschuldige stapjes?

Door de eerste stap te zetten, kun je een hele nieuwe wereld ontdekken. Door je te focussen op concrete acties, bewandel je de weg naar de top. Mensen met daadkracht weten dat ze niet alles tegelijk kunnen bereiken, maar ze hebben de vastberadenheid om stapje voor stapje hun dromen werkelijkheid te maken.

En laten we eerlijk zijn, het écht zetten van stappen kan zeker bedreigend zijn. Het is als het uitproberen van een nieuw exotisch gerecht waarvan je geen idee hebt hoe het zal smaken. Maar hé, wie weet misschien ontdek je wel je nieuwe favoriete smaakexplosie! Of het eindigt in een hilarisch verhaal dat je voor altijd aan je vrienden kunt vertellen. Maar even serieus, wat is het ergste dat er kan gebeuren als je die eerste stap zet?

Tuurlijk, je zult risico’s moeten nemen, uit je comfortabele dromersstoel moeten stappen en misschien zelfs wel confrontaties aan moeten gaan met jezelf en met anderen. Ineens worden je ideeën zichtbaar voor de buitenwereld en dat maakt je kwetsbaar. Je zult verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gevolgen en dat vergt een hoop lef en moed. Toch is dat iets wat ik veel liever zie dan het trekken van de welbekende ‘had ik maar-kaart’.

Wat ben ik blij dat ik al in januari op die ‘boek nu’ knop heb gedrukt, want de espresso daar op dat gezellige pleintje bij dat karakteristieke barretje smaakt zoveel beter in het echte leven!

Welke kleine stap ga jij vandaag zetten? Of blijf je liever dromen?

Over Paul Ramakers

Paul Ramakers is een voormalig manager die carrière maakt bij een grote multinational. Hij heeft een succesvolle loopbaan totdat in 2019 een kwaadaardige tumor in zijn been hem stil doet staan. De tumor leidt tot amputatie van zijn rechterbeen. Deze gebeurtenis zorgt ervoor dat hij zijn leven en prioriteiten opnieuw overweegt. Hij beseft dat hij te veel bezig is met presteren en carrière maken, ten koste van zijn familie en zichzelf. Hij neemt ontslag en heeft nu als missie om anderen te inspireren om bewuste keuzes te maken en eigenaar te worden van hun eigen leven.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.