Artikel
24 jul '23
24 juli '23
5 min

Hoe word ik zzp’er? Een stappenplan

Zzp'er worden kan spannend zijn en het vergt ook best wat voorbereiding. Maar met een duidelijk stappenplan verloopt jouw zzp-start zo soepel mogelijk. Ben jij er klaar voor? Wij zetten 10 duidelijke stappen op een rij.

Stap 1. Bepaal je niche

Zet je vaardigheden, passies en interesses op een rij. Kies vervolgens een specifiek vakgebied waarin je wilt werken als zzp’er.

Stap 2. Maak een ondernemingsplan

Stel een plan op waarin je je doelen en strategieën uiteenzet. Bij een ondernemingsplan hoort ook een financieel plan. De Kamer van Koophandel heeft hier meer informatie over. Een goed ondernemingsplan helpt je om jouw onderneming op lange termijn succesvol te maken.

Stap 3. Regel je financiën

Maak een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven en houd rekening met belastingen, verzekeringen, je pensioen en een potje met geld om vakanties en vrije dagen te overbruggen. Een dag niet werken betekent namelijk ook een dag zonder inkomsten.

Het kan waardevol zijn om een boekhouder of belastingadviseur in te schakelen om je te helpen bij het begrijpen van je financiële situatie en verplichtingen als zzp’er. Zij kunnen je adviseren over zaken zoals belastingaangiften, facturatie en het bijhouden van je administratie, waardoor je minder stress hebt en jij je kunt focussen op wat je het liefste doet.

Stap 4. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Als zzp’er moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht voor bijna alle ondernemers en zorgt ervoor dat je officieel als ondernemer wordt erkend. 

Onder bepaalde voorwaarden kun je gebruikmaken van de KOR (Kleine Ondernemers Regeling), dan hoef je je niet in te schrijven. Controleer hier of je je bij KVK moet inschrijven in het Handelsregister.

Stap 5. Zet je administratie op

Stel een systeem op voor het bijhouden van je administratie, zoals facturatie en belastingaangiften. Zo voorkom je dat je het overzicht kwijtraakt of iets vergeet.

Stap 6. Contracten en juridische zaken

Zorg ervoor dat je bekend bent met de basisprincipes van contracten en de juridische aspecten van het ondernemerschap. Het kan verstandig zijn om juridisch advies in te winnen bij het opstellen van contracten of het afhandelen van geschillen. Dit beschermt je tegen mogelijke risico’s en geschillen.

Stap 7. Verzeker jezelf en je onderneming

Zorg voor de juiste verzekeringen om jezelf en je onderneming te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden. Denk aan bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Stap 8. Klanten werven

Breng jezelf onder de aandacht bij potentiële klanten. Maak gebruik van online platforms, netwerkevenementen en mond-tot-mondreclame om je diensten te promoten. Bouw een professioneel netwerk op om potentiële klanten te bereiken en samen te werken met andere zzp’ers. Zorg ook dat je jouw netwerk goed onderhoudt. Een goede relatie met klanten is natuurlijk alleen maar helpend. Ze zorgen voor die mond-tot-mondreclame en zullen zelf ook sneller bij je terugkomen met een volgende klus.

Stap 9. Marketing en branding

Naast het werven van klanten is het belangrijk om jezelf en je diensten effectief te promoten. Denk aan het creëren van een sterke merkidentiteit, het bouwen van een professionele website en het actief zijn op relevante sociale media platforms. Dit kan je helpen om jezelf te onderscheiden van de concurrentie en je zichtbaarheid te vergroten.

Stap 10. Persoonlijke ontwikkeling

Blijf investeren in je persoonlijke ontwikkeling en professionele vaardigheden. Dit helpt je om concurrerend te blijven. Volg cursussen, workshops en trainingen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied.

Een hoop om rekening mee te houden en misschien zelfs wat overweldigend. Mogelijk biedt een overzicht van de voor- en nadelen van zzp’er worden je nog meer inzicht. Maar weet dat je ook het een en ander kunt uitbesteden. Het worden van zzp’er is een continu proces van leren en aanpassen. Blijf openstaan voor feedback, leer van je ervaringen en pas waar nodig je aanpak aan. Succes met je avontuur als zzp’er!

Veelgestelde vragen over zzp’er worden

Kan ik als zzp’er werken naast een vaste baan?

Ja, dat kan zeker. Wel is het belangrijk om de regels en voorschriften van je huidige werkgever te begrijpen en eventuele belangenconflicten te vermijden.

Hoeveel belasting moet ik betalen als zzp’er?

Als zzp’er moet je belasting betalen over je winst. Het exacte bedrag hangt af van je inkomen en de geldende belastingtarieven. Het is verstandig om een boekhouder of belastingadviseur in te schakelen om je hierbij te helpen.

Welke rechtsvorm is het beste voor een zzp’er?

De meest gekozen rechtsvorm voor zzp’ers in Nederland is de eenmanszaak. Dit is de eenvoudigste vorm en biedt veel flexibiliteit. Andere rechtsvormen, zoals een besloten vennootschap (BV), kunnen meer geschikt zijn als je bepaalde fiscale of juridische voordelen wil benutten.

Moet ik mezelf verzekeren als zzp’er?

Het is sterk aan te raden om jezelf en je bedrijf te verzekeren. Denk aan aansprakelijkheidsverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en eventueel een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Verzekeringen beschermen je tegen financiële risico’s en onvoorziene gebeurtenissen.

Moet ik een specifieke opleiding hebben om zzp’er te worden?

Er is geen specifieke opleiding nodig om zzp’er te worden. Wat natuurlijk wel belangrijk is, is dat je de juiste vaardigheden en kennis hebt op het gebied waarin je als zzp’er wilt werken.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.