Interview
14 nov '22
14 november '22
3 min

Hoe digitaal fit ben jij?

Hoe vaak check jij je mail per dag? Welke sneltoetsen ken je? Hoeveel uur per dag heb jij online meetings? Best confronterende vragen, toch? Soms wordt onze werkdag gekaapt door technologie. Terwijl het idee daarvan nou juist was dat computers en slimme tools vóór ons zouden werken. Life hacker, stand up filosoof en (naar eigen zeggen) prutser Martijn Aslander geeft tips om de regie weer terug te pakken.

Je schreef het boek ‘Ons werk is stuk’, wat is er volgens jou mis met onze manier van werken?

“Ik heb het dan met name over kenniswerk. Veel mensen zitten meer dan vier uur per dag achter een beeldscherm. Dat kan aanzienlijk verkort worden, want we hebben nooit geleerd hoe we om moeten gaan met grote hoeveelheden informatie. Een voorbeeld van wat er misgaat? We zijn jaarlijks gemiddeld 240 uur bezig met informatie zoeken en ‘gehannes’ met een computer kost je tussen de 40 en 400 uur per jaar. We zijn documenten in mapjes en submapjes aan het slepen, maar die informatie terugvinden is een groot probleem.”

Het klinkt alsof onze werkdag een stuk korter kan als we slimmer werken?

“Ik ben ervan overtuigd dat je als kenniswerker niet meer dan vier dagen per week kunt werken, maximaal vijf uur per dag. Het is aan te raden om kenniswerkers mínder te laten werken, want als zo iemand in bad zit, naar de wolken kijkt of wandelt is hij of zij óók aan het werk. Het moeilijke is dat dat onbewuste werk niet goed te meten is.”

Volgens jou zijn managers geen goed idee?

“Je moet kenniswerkers met rust laten, niet managen. Maar daar is iets heel erg misgegaan. We moeten ons niet bezig houden met die kenniswerkers, wél met de workflow.”

Veel mensen hebben het idee dat hun werkdag gekaapt wordt, hoe kun je meer regie ervaren?

“Stap 1: stop met mailen! Stap 2: luister naar je biologische klok. 20 procent van de mensen is ’s avonds op zijn best, en die mensen laten we om 9.00 uur beginnen. Dat moet anders kunnen. Sterker nog: we zouden er een hoop files mee kunnen voorkomen. Verder raad ik je aan om je mail niet vaker dan twee keer per dag te checken, want anders bepaalt een ander hoe je dag verloopt. Ook moeten we echt stoppen met online vergadersessies. Oh ja, en weet dat je muis een rat is, die je tijd steelt. Werk met sneltoetsen.”

Je hebt de term digitale fitheid bedacht, kun je daar meer over vertellen?

“We hebben het vaak over mentale en fysieke fitheid en de manier waarop die elkaar beïnvloeden. Ik ben ervan overtuigd dat we het over een aantal jaar ook vaak over digitale fitheid hebben. Als jij weet hoe je snel en goed informatie kunt verwerken en weer kunt oproepen, dan heb je een enorme voorsprong! Het geeft je ook de ruimte om creatief bezig te zijn, om zaken met elkaar in verband te brengen, te associëren. Als je digitaal fit bent, dan ben je veel minder tijd bezig met informatie terugzoeken. Die tijd kun je gebruiken om écht kenniswerk te doen.”

Meer weten?

Benieuwd hoe digitaal fit jij bent? Doe de gratis test.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.