Artikel
17 nov '22
17 november '22
4 min

Hello miss(ter) sunshine! 7 tips voor een positieve mindset

Positief in het leven staan brengt je positiviteit. Je zult leuker en aantrekkelijker gevonden worden, meer fijne mensen om je heen verzamelen, meer kansen krijgen en in een opwaartse spiraal belanden. Helaas zijn we niet allemaal gezegend met het positiviteitsgen. Daarom 7 tips voor een positieve mindset.

1. Leef gezond

Dit klinkt misschien raar als tip voor een positieve mindset, maar eigenlijk is dit de basis waarop je voortborduurt: leef gezond. Om gelukkig en positief te zijn is een goede gezondheid allesbepalend. Ben je fit en voel je je goed? Dan kun je de hele wereld aan. Voel je je regelmatig ziek, zwak en misselijk? Dan is het in de basis al een stuk lastiger om positief te blijven. Kortom: eet gezond, beweeg regelmatig, slaap voldoende en zorg voor een goede balans in je leven – op alle gebieden.

leef gezond

2. Wees je bewust van je gedachtenpatroon

Ook bewust worden van negatieve gedachten is een erg belangrijkste stap om een positieve(re) mindset te krijgen. Hoe vaak komt het niet voor dat we bepaalde negatieve gedachtes hebben die niks te maken hebben met de realiteit? Realiseer je dat het gaat om jouw gedachten, niet om hoe de situatie feitelijk is. Vervolgens kun je proberen te accepteren dat die gedachten er nu eenmaal zijn, maar niet de waarheid zijn. Wil je een stapje verder gaan? Probeer de negatieve gedachten dan om te zetten in positieve gedachten. Dit zal in de ene situatie makkelijker zijn dan in de andere natuurlijk.

gedachtenpatroon

3. Omring jezelf met positieve mensen

Ben je niet bepaald het zonnetje in huis? Probeer je dan niet te veel te omringen met mensen die ook niet direct het positieve van een situatie in kunnen zien. Omring je juist met mensen die denken in mogelijkheden en kansen! Van deze positiviteitsgoeroes kun jij namelijk een hoop leren. Ze zullen je meetrekken in hun positieve gedachten, waardoor je in een opwaartse spiraal belandt, in plaats van dat je in negatieve gedachten verzuipt.

positieve mensen

4. Creëer de ideale omstandigheden om (werk)geluk te ervaren

Merk je dat je negatief wordt en verzuurd raakt van je werk? Ga voor jezelf na wat het precies is waar je negatief van wordt. Je collega’s? De inhoud van je werk? Je te lage salaris? Het feit dat je niet flexibel je tijd kunt inplannen? Of dat je constant verantwoording moet afleggen aan een baas? Bepaal aan de hand daarvan wat voor jou de ideale werkomstandigheden zijn en probeer die voor jezelf te creëren. Dit kan door bij een ander bedrijf te gaan werken, een studie te doen of door voor jezelf te beginnen.

ideale omstandigheden

5. Wees dankbaar

Dit punt zal misschien geen wonderen verrichten, maar toch kan het wellicht helpen om dagelijks stil te staan bij de leuke en mooie momenten. Wat ging er goed vandaag? Waar ben je blij mee in je (werk)leven? Wanneer voelde je vandaag een klein geluksmomentje? Sta hier iedere avond even bij stil, ook al zou je het liefst in zelfmedelijden zwelgen onder je deken. Misschien zijn er namelijk wel veel meer dingen hartstikke leuk en positief in je leven dan je denkt, als je er even een paar minuten bij stilstaat…

dankbaar

6. Neem verantwoordelijkheid

Het is af en toe heerlijk én makkelijk om in zelfmedelijden te zwelgen en in de slachtofferrol te duiken. Het is toch niet oké wat jou allemaal wordt aangedaan?! Toch speel je zelf vaak ook een rol in vervelende situaties. Misschien had je anders kunnen reageren of de situatie anders kunnen aanpakken. Neem verantwoordelijkheid voor je acties en fouten en zorg dat je het de volgende keer anders doet. Ook dát is een positieve mindset. Realiseer je ook dat je van dit soort momenten of van fouten kunt leren. Hier groei je juist het meeste van.

neem verantwoordelijkheid

7. Zie de humor van iedere situatie in

Ook al lijken sommige situaties nog zo verdrietig, er valt meestal toch iets te lachen. Soms lukt dat pas achteraf, en dat is logisch. Maar probeer de humor erin te houden voor jezelf. Het is tenslotte toch ook best hilarisch dat jij in je driedelig pak naar die sollicitatie kwam, terwijl iedereen daar in gescheurde spijkerbroek en sneakers rondliep? Kortom, zoek naar aspecten die ergens ook best lachwekkend zijn. Keep on smiling!

humor

Juist behoefte aan een tegengeluid? Lees dan Wie heeft ons in godsnaam geleerd dat we continu positief moeten zijn?

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 8

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.