Artikel
18 aug '22
18 augustus '22
6 min

Growth mindset? Zo fix je dat!

Een growth mindset. Je hebt er vast wel eens wat over gehoord. Maar wat is het en waarom is het handig? Even heel kort, als je een growth mindset hebt, geloof je dat je je kunt ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen. Een op-groei-gerichte mindset. Ik vind het een heel relaxt uitgangspunt. Je kunt iets nu nog niet in plaats van ‘ik kan het niet’. Met wat hulp, oefening of coaching, kan je het straks wel. Of in ieder geval beter dan nu.

Onze hersenen

Ons brein is neuroplastisch, dat betekent dat het zich kan aanpassen en ontwikkelen. Wanneer je nieuwe dingen leert, ervaringen en kennis opdoet, ontstaan er nieuwe neurale netwerken. Nieuwe verbindingen in je hersenen. Hoe vaker je nieuwe dingen doet, hoe sterker je verbindingen worden. Op een gegeven moment ga je de dingen die je hebt geleerd met elkaar verbinden. Zo verbind je de neural netwerken met elkaar.

Je bent nooit te oud om te leren, je hersenen hebben de capaciteit om te blijven leren. Dus je kunt op elke leeftijd nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Dat is super mooi natuurlijk. Zeker in een maatschappij waar verandering de enige constante lijkt te zijn. Om bij te blijven moet je steeds nieuwe dingen leren.

Growth en fixed

Naast de growth mindset hebben we de fixed mindset. Thuis hoor ik die fixed mindset wel eens in actie. Dan roept mijn (bijna) groep-8-kind; “Ow mam, ik kan dit niet”. Ik riep er dan vaak achteraan, je kan het nu nog niet. Maar ja, dat leverde vaak rollende ogen op. En heel eerlijk, het vouwen van kleine blaadjes, strak langs zo’n stippellijn, is ook niet direct iets waarvan ik denk dat ze dat verder moet ontwikkelen.

Onze hersenen vinden het helemaal prima om te blijven leren en ontwikkelen. Het was Carol Dweck die ruim 30 jaar geleden een theorie rondom deze neuroplasticiteit van onze hersenen vorm gaf. Haar onderzoek richtte zich in eerste instantie op hoe mensen omgaan met fouten maken of falen.

‘Dweck bedacht de termen fixed mindset en growth mindset om de onderliggende overtuigingen te beschrijven die mensen hebben over leren en intelligentie. Wanneer mensen geloven dat ze slimmer kunnen worden, begrijpen ze dat inspanning ze sterker maakt. Daardoor steken mensen eerder tijd en moeite in hun ontwikkeling en dat leidt tot hogere prestaties.’

Verschillen tussen de fixed mindset en growth mindset

Fixed mindset

Growth mindset

Uitdagingen; lastig, doe maar niet Uitdagingen; leuk, ik ben benieuwd
Obstakels; ik geef het op Obstakels; ik blijf het gewoon proberen
Moeite doen; wat een zinloze bezigheid Moeite doen; onderdeel van het bereiken van een doel
Kritiek; lastig dus negeren maar Kritiek; waardevol en handig om van te leren
Succes van anderen; voelt bedreigend Succes van anderen; inspirerend en leerzaam
Resultaat: je ontwikkeling stopt eerder, je bereikt minder dan je zou kunnen. Je hebt het idee dat je je altijd beter voor moet doen om je tekortkomingen te verbergen.

Resultaat: je bereikt meer, je bent meer jezelf én je hebt meer het idee dat jij controle hebt over je leven en je ontwikkeling.

Het verschil in resultaat van deze 2 mindsets is enorm, ook op de werkvloer. Mensen met een growth mindset zien meer kansen en mogelijkheden. Feedback ervaar je als waardevol, hiermee groei je. De manier waarop jij naar skills en talent kijkt, bepaalt voor een groot deel jouw eigen ontwikkeling.

In de praktijk

Het is natuurlijk kneiter vermoeiend om de hele dag te denken ‘ik kan het nu nog niet maar ik werk eraan’. Dan ben je écht snel toe aan vakantie. Het begint bij bewust worden van je gedrag. Misschien duik je weg als je manager iets roept over een projectleider voor een nieuw project. Ergens wil je dat wel, je hebt al 5x in een soortgelijk projectteam gezeten maar ja nog nooit als projectleider. Als je het niet leuk vindt, moet je het zeker niet doen. Er zit niemand te wachten op een chagrijnige projectleider. Maar als je het wel wil maar ‘iets’ houdt je tegen, zou het zomaar eens je eigen mindset kunnen zijn. Dáár kun je natuurlijk wat aan doen.

Wees open, nieuwsgierig en gebruik de ervaring die je wel hebt. “Ik wil graag projectleider zijn voor dat nieuwe project. Omdat ik het nog nooit heb gedaan, heb ik wel wat hulp nodig maar ik wil dit graag doen. Ik heb gewerkt met veel verschillende projectleiders, ik wil mijn eigen stijl hierin ontdekken”. Stel je kwetsbaar op, mensen zullen je graag helpen.

Hoe goed voelt dat? Lekker toch, je hebt een eerste stap gezet en nu ga je ontdekken hoe het precies werkt. Zelf vind ik het heel fijn om niet te hoeven doen alsof je het allemaal al weet.

Omdenken en lening denken

Niemand heeft alleen maar een fixed mindset of een growth mindset. Iedereen heeft beide mindsets in zich. Misschien ben je in je werk wel terughoudend, maar reis je zonder aarzelen de hele wereld rond. Of ben je in je werk niet bang om je mening te geven en uitdagende taken op te pakken, maar in je privéleven vind je uitgaan best spannend.

Om van een overwegend fixed mindset naar een growth mindset te komen, moet je oefenen. Ik denk dat omdenken.nl een groot publiek laat kennismaken met,….omdenken dus. Kansen zien, geen problemen. De waarheid zien en proberen er wat van te maken. Mooie quotes die je laten zien dat er vaak meer kanten aan een situatie zitten.

Een boekentip om je brein op weg te helpen, is ‘Lenig Denken’ van Marenthe de Bruijne. In dit boek leer je verschillende creatieve denktechnieken toe te passen. Dit geeft een creatieve mindset en je denkt makkelijker buiten de gebaande paden. Die neurale netwerken die je hebt aangelegd, verbind je op een net iets andere manier. Dan krijg je de creatievere oplossingen. Onze hersenen zijn zo gewend aan de vaste patronen. Dit boek helpt je om die niet-zo-voor-de-hand-liggende verbinding te maken. Iets waar in deze veranderende maatschappij veel behoefte aan is, een nieuwe kijk op problemen.

Voor mij is de growth mindset ook een heel fijne manier om meer mezelf te zijn. Door me ervan bewust te zijn dat ik niet alles hoef te weten, dat ik vragen kan stellen en voortdurend kan leren, voel ik me vrijer. Wie weet wat het voor jou doet!

Over de auteur

Claudia Schildt gelooft dat werkgeluk medewerkers én organisaties doet groeien. Een gave employee journey is de weg naar werkgelukkige professionals binnen organisaties. Daarbij zijn empathie, humor én een achtergrond in contentmaketing en communicatie belangrijke elementen. Om die werk-privé balans zelf goed in te vullen, vind je Claudia regelmatig op de tennisbaan of ergens in de zon. Guilty pleasures zijn #vanlife op Insta en cheese onion chips.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.