Artikel
20 jul '22
20 juli '22
4 min

Geen ‘oppas-puzzelstress’ meer dankzij kinderopvang van de zaak

Werkgevers hebben - gelukkig - steeds meer oog voor werkgeluk en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. En dat zie je terug in de arbeidsvoorwaarden. Van yogalessen tot een warmtepomp van de zaak. In deze rubriek zoomen we in op dit soort bijzondere arbeidsvoorwaarden. Dit keer: kinderopvang aangeboden door je werkgever. Daar kan Charly van der Straten (33) – oprichter van oppasplatform Charly Cares – alles over vertellen: “Ik vind het belangrijk dat ouders altijd kunnen terugvallen op een betrouwbare oppas, zodat ze zorgeloos kunnen werken.”

Vanuit welke behoefte is Charly Cares ontstaan?

“In mijn studententijd werkte ik als oppas aan huis. Ik ontdekte dat de zorg voor de kinderen een enorme puzzel kan zijn voor werkende ouders. Zeker wanneer je allebei flexibele werktijden hebt. Daarom ben ik zes jaar geleden dit platform begonnen met het idee die ‘puzzelstress’ weg te nemen bij werkende ouders. Bij ons zit je niet met openings- en sluitingstijden en hoef je niet ruim van tevoren aan te geven op welke dagen je kind komt. Dat biedt uitkomst als je plotseling een avond- of nachtdienst moet draaien.”

Bieden veel werkgevers deze dienst aan als arbeidsvoorwaarde?

“Zeker. Vooral tijdens de coronalockdowns zijn werkgevers met hun neus op de feiten gedrukt. Toen de kinderopvang een tijdje dicht moest aan het begin van de pandemie, hebben wij dat zeker gemerkt. Het aantal aanvragen steeg enorm. Logisch ook, opvang is cruciaal om vitale werknemers te hebben.”

Er is geen lockdown meer. Wordt er nu de kinderopvang weer open is, nog steeds veel gebruik gemaakt van jullie platform?

“Absoluut, er is momenteel een enorm tekort aan opvangplekken. Zo sprak ik gisteren met een moeder die maar geen opvang kan regelen voor haar dochtertje van twee maanden oud. Dat terwijl ze zich uit voorzorg bij de zesde week van haar zwangerschap al had ingeschreven. En niet bij één, maar bij zes opvangorganisaties!”

Hoe gaat dat in z’n werk? Oppas als arbeidsvoorwaarde?

“De oppasrekening is simpelweg voor de zaak. Een zorg minder voor de werknemer. Met een oppas van de zaak stel je als werkgever een aantal oppasuren per jaar beschikbaar aan de werknemer in de vorm van secundaire arbeidsvoorwaarden. Zij kunnen de oppasuren voordelig inkopen. Ouders kunnen de uren zelf besteden. Ze kunnen via ons platform diverse behoeftes aangeven. Bijvoorbeeld wat ze zoeken in een oppas, welke taal er thuis gesproken wordt, of er huisdieren zijn en op welke vaste momenten een oppas aanwezig moet zijn. Als dat allemaal ingevuld is, zie je matchende oppasprofielen.”

Oppassers zijn niet makkelijk te vinden. Hoe vind en bind je die? 

“Ik vind het belangrijk om te laten zien dat er veel voordelen bij komen kijken. Zo vinden de oppassers met één druk op de knop in de app altijd werk. Ze kunnen oppassen wanneer ze willen bij gezinnen uit de buurt en bepalen hun eigen uurtarief. Daarnaast benadruk ik altijd hoeveel voldoening het werk geeft. Oppassen is namelijk niet zomaar een bijbaantje, je draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Wij zorgen ervoor dat oppassers hun werk veilig en betrouwbaar kunnen doen. Onze oppasverzekering is uniek en er staat 24/7 hulp klaar als oppassers vragen of uitdagingen hebben.”

Jullie willen je inzetten voor het werkgeluk van anderen, hoe zorgen jullie ervoor dat jullie medewerkers werkplezier ervaren?

“Wij willen anderen laten floreren in hun werk. Iemand kan wel een fantastische baan hebben, maar als het thuis niet goed geregeld is, heeft een werkgever daar ook ‘last’ van. Het is geweldig om met ons platform werknemers en werkgevers deze hulp te bieden. Het voelt heel fijn om mensen uit de brand te helpen. Dat we dat mogelijk kunnen maken, daar haal ik mijn geluk uit.

Bij Charly Cares vinden we het teamgevoel heel belangrijk. We gaan samen voor die ene missie. Daar halen wij ons werkgeluk uit.”

Ken jij een organisatie met bijzondere arbeidsvoorwaarden?

We zijn altijd op zoek naar arbeidsvoorwaarden die net een beetje anders dan bij andere bedrijven en organisaties zijn. Heb je een tip? Laat het ons weten. En wil jij meer weten over arbeidsvoorwaarden? Lees dan hier verder.

Over Charly Cares:

Charly Cares is een oppasplatform met gescreende en ervaren oppassers. Deze oppassers worden ook wel Angels genoemd. In totaal zijn er zo’n 15.000 Angels verdeeld over bijna zestig steden in Nederland.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.