Artikel
24 okt '22
24 oktober '22
5 min

Een nieuwe start in je carrière? Zo pak je het aan

Je hebt een baan die niet bij je past. Het is niet je ding en je wil graag een nieuwe start maken. Een nieuwe carrière opbouwen. Je bent er klaar voor! Maar waar begin je dan? Hoe pak je dit aan? Hierbij mijn belangrijkste tips.

1. Luister niet naar je Amygdala

Als je andere artikelen van mij gelezen hebt, dan weet je dat er een super belangrijk onderdeel is dat je niet kan vergeten in jouw zoektocht naar die droombaan. Jouw Amygdala (je emotionele regelcentrum in jouw hersenen). Je Amygdala houdt niet van verandering.

Verandering is voor je Amygdala namelijk eng en niet veilig. Je Amygdala doet er dus alles aan om jou lekker op je plek te houden, ondanks dat je hier niet gelukkig van wordt. Hij gaat jou allemaal smoesjes geven om toch maar niet die nieuwe start te maken. 

Die Amygdala zorgt voor gedachtes als:

 • Ben ik zo’n switch wel waard?
 • Ben ik wel goed genoeg voor een andere functie?
 • Kan ik de huur dan nog wel betalen?
 • Wat zullen anderen erover denken?
 • Ik heb geen tijd, geld of energie voor deze switch.
 • Straks moet ik weer studeren en dat kan toch niet?

2. Denk aan wat een switch je oplevert

Al deze gedachtes zijn dus NIET de waarheid, maar pure angst die je Amygdala creëert om je veilig op je plek te houden. Het is raadzaam om deze angsten dus niet serieus te nemen, maar vooral te focussen op wat zo’n nieuwe functie je oplevert.

Denk aan:

 • Meer voldoening en uitdaging.
 • Je nuttig en betekenisvol voelen, door anderen echt te kunnen helpen.
 • Zin om naar je werk te gaan.
 • Energie, ook al zit je werkdag erop.
 • Mentale rust.

3. Weet super concreet wat je wil doen

Pas op het moment dat jij super specifiek weet wat je wil doen, kan jij een carrièreswitch maken. Je wil tenslotte geen overhaaste beslissing maken. Je wil dat jouw keuze de juiste is. Zo’n juiste keuze maak je enkel door heel helder te weten waar je naar op zoek bent. Je moet dus weten wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat je terug wil zien in je baan. Als jij niet weet wat je wil, is het rennen als een kip zonder kop en sta je over 10 jaar nog op dezelfde plek.

Wat voor werk wil je doen? Hoezo dat werk? Wat levert dat werk je op? Hoe zie je het voor je? Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Waar wil je anderen bij helpen? Wat geeft jou voldoening? Wanneer ga jij met zin naar je werk?

Dit soort dingen moet je concreet en helder hebben voor jezelf, zodat je ook heel specifiek weet wat voor baan bij jou aansluit.

Heb je dit niet helder voor jezelf? Check dan het coachtraject naar jouw droombaan. Hierbij leer je in 5 coachsessies super concreet wat voor baan volledig bij jou past en waarom dit zo is.

4. Luister naar anderen

Als jij een nieuwe baan wil, is het belangrijk om kennis op te doen. Stel vragen aan anderen die werken in een sector waar jij mogelijk ook wil werken. Luister naar wat zij te zeggen hebben over de sector, de soort banen en vacatures of hoe zij het aangepakt hebben. Trek de stoute schoenen aan en leer van andermans ervaringen. Toon oprechte interesse in wat anderen (in jouw netwerk) te melden hebben.

Daarin hoef je niet exact hetzelfde te doen als wat anderen jou aanraden. Je wil wel je eigen weg blijven volgen. Tips van anderen geven je kracht, inspiratie en kennis over wat je zou kunnen doen. Jij bepaalt uiteindelijk wat je toepast in je leven en wat niet.

5. Stel een doel

Je wil een nieuwe start maken. Het is dan belangrijk dat je die start ook maakt. En dus niet dat je deze start nog jarenlang gaat uitstellen doordat je bijvoorbeeld niet weet hoe je het aan moet pakken, of omdat je het stiekem toch erg spannend vindt.

Nummer 1 waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben is: ‘Had ik maar mijn leven op mijn eigen manier geleid, niet het leven dat anderen van me verwachtten of wilden’ en nummer 5 is: ‘Had ik mezelf maar meer toegestaan om gelukkig te zijn’.

Zonde als jij later ook spijt hebt, omdat je de stap nooit genomen hebt. Dit ga jij voorkomen door een doel te stellen. Wanneer wil jij weten wat jouw droombaan is? Wanneer wil jij gewisseld zijn van werk?

Bij het coachtraject naar jouw droombaan heeft de snelste coachee in 3 weken haar droombaan gevonden. Jouw drombaan ligt om de hoek als jij je ervoor inzet! Stel je doel niet te lang uit. Blijf niet hangen in die baan die niet bij je past. Ga ervoor!

Over Elodie

Alles wat te maken heeft met werk(geluk) houdt Elodie bezig. Ken je dat, dat je alles hebt wat je hart je begeert, maar je toch niet gelukkig bent? Elodie, oprichtster van Melodieinhetleven helpt je in de zoektocht met het ontdekken van je passie en droombaan. Want als jij weet wat bij jou past, kan je weer gelukkig zijn in je werk. Op naar energie, rust en plezier!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.