Artikel
25 jul '23
25 juli '23
3 min

Een assessment tijdens je sollicitatie: wie, wat, waar en waarom?

Je ziet het steeds vaker voorbijkomen in vacatures: ‘Een assessment is onderdeel van de sollicitatieprocedure’. Het lijkt soms wat veel: meerdere gesprekken plus nog een assessment. Wat is het precies, waar is het voor nodig en hoe bereid je je voor?

Een assessment bestaat uit verschillende psychologische tests waarbij je vragen beantwoordt, rollenspellen doet en interviews en gesprekken voert om te kijken of je geschikt bent voor de functie. Het gaat daarbij verder dan alleen het beoordelen van je ervaring en je kwalificaties. Het doel is om een objectief en betrouwbaar inzicht te krijgen in je competenties, persoonlijkheid, motivatie en andere relevante aspecten.

Een assessment klinkt misschien een beetje zwaar of eng, maar uiteindelijk hebben zowel je (toekomstige) werkgever als jij er baat bij. Voor beide partijen is het tenslotte niet fijn als je wordt aangenomen en het blijkt dat de functie eigenlijk helemaal niet goed bij je persoonlijkheid en talenten past. Ook voor jezelf is het dus eigenlijk heel fijn en goed om inzicht te krijgen door middel van een assessment.

Verschillende assessments

Er zijn verschillende soorten assessments te onderscheiden. Denk hierbij aan:

  • Cognitieve capaciteitstests: deze tests meten je denkvermogen en je cognitieve vaardigheden, zoals verbale redenering, numeriek redeneren en abstract redeneervermogen.
  • Persoonlijkheids- en gedragstests: deze tests evalueren je persoonlijkheid, je gedragsstijl en je voorkeuren. Ze kunnen inzicht geven in hoe je omgaat met anderen, je stressbestendigheid, leiderschapspotentieel en andere relevante karaktereigenschappen.
  • Simulaties en rollenspellen: dit type assessment bestaat uit opdrachten waarbij je je in realistische werksituaties bevindt en je gevraagd wordt om bepaalde taken of uitdagingen uit te voeren. Dit kan zijn door middel van rollenspellen, groepsdiscussies, presentaties of casestudies.
  • Interviewassessments: deze assessments bestaan uit gestructureerde interviews waarin je wordt beoordeeld op verschillende aspecten zoals motivatie, communicatievaardigheden, probleemoplossend vermogen en culturele ‘fit’.

Het komt ook regelmatig voor dat een assessment bestaat uit meerdere van bovenstaande assessments.

Voorwaarden bij een assessment

Wist je dat een assessment alleen uitgevoerd mag worden volgens de voorwaarden van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)? Dat houdt in dat je altijd je rapport mag inzien, voordat de organisatie het ontvangt. Ook mag je aangeven dat je niet wilt dat de organisatie het rapport ontvangt. Daarnaast moet het duidelijk zijn wat de organisatie met het assessment wil onderzoeken en/of van je wil weten. Je mag van tevoren weten wat je tijdens het assessment kunt verwachten. Wordt het assessment door een onderzoeksbureau uitgevoerd? Dan mogen zij alleen aan de opdrachtgevende organisatie rapporteren en aan jou; verder zijn jouw resultaten niet openbaar.

Bereid je voor!

Natuurlijk kun je je altijd een beetje voorbereiden op een assessment; wel zo fijn. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar de functie en het bedrijf. Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt van de vereiste vaardigheden en competenties voor de functie waarop je solliciteert. Verdiep je ook in de cultuur en waarden van het bedrijf. Vraag daarnaast naar de assessmentmethode. Welk type assessment kun je verwachten en op welke aspecten word je beoordeeld?

Oefen daarnaast vooraf. Er zijn verschillende online oefenassessments beschikbaar. Zo raak je vertrouwd met de vraagstellingen en de eventuele tijdsdruk die er bij komt kijken. Neem ook de tijd om eens te reflecteren op je sterke en zwakke punten. Denk na over je eigen vaardigheden en competenties. Dit helpt je om gericht te oefenen en jezelf tijdens het assessment op je best te laten zien.

En tot slot: wees natuurlijk uitgerust en ontspannen!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 7

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.