Artikel
20 jun '23
20 juni '23
3 min

Dit typeert generatie Z op de werkvloer

Er staat een nieuwe generatie te trappelen om de arbeidsmarkt te betreden: generatie Z. De eerste generatie die niet weet hoe het is om zonder internet en smartphone de dag door te komen. Daarom worden ze ook wel digital natives genoemd. En ook op de werkvloer zijn er best wat verschillen tussen generatie Z en hun voorgangers.

Generatie Z is geboren tussen 1995 en 2015. Ongeveer dan, want er bestaat nog best wat verwarring over de precieze jaartallen. Sommigen zeggen tussen 1997 en 2015, anderen tussen 1995 en 2010, en weer ergens anders lees je tussen 1996 en 2015. Hoe dan ook: nu ze de arbeidsmarkt betreden, brengen ze een nieuwe dynamiek met zich mee. Want deze jonge professionals hebben een andere kijk op werk dan hun voorgangers.

Eigenzinnig enthousiast

Generatie Z is enthousiast, energiek en eigenzinnig. Geduld is niet hun sterkste competentie, maar ze gaan wel graag meteen aan de slag. Ze willen alles uit het leven halen en voegen de daad bij het woord. Waar millennials dromers zijn, is deze generatie veel realistischer en daadkrachtiger. Het is een echte do-it-yourself-generatie met alle informatie die ze nodig hebben, binnen handbereik in hun telefoon. Ze willen controle over hun toekomst en gaan creatiever om met hun tijd. Online contact is voor deze jonge professionals net zo belangrijk als offline.

Technologiegeoriënteerde generatie

Generatie Z is opgegroeid in een tijd waarin technologie een integraal onderdeel van hun leven was. Ze zijn handig met digitale tools en sociale media. Deze vaardigheden helpen om nieuwe technologieën en systemen op de werkplek te omarmen.

Multitasken

Door hun constante blootstelling aan digitale informatie is generatie Z gewend aan multitasken. Ze kunnen moeiteloos schakelen tussen verschillende taken en zijn in staat om meerdere projecten tegelijk aan te pakken. Hoewel multitasken vaak als positief gezien wordt, kan het ook nodig zijn om generatie Z te helpen prioriteiten te stellen en zich te concentreren.

Zelfstandigheid en ondernemerschap

Generatie Z heeft een sterke drang naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Ze zijn vaak op zoek naar uitdagende projecten en willen de vrijheid hebben om hun eigen ideeën en oplossingen te implementeren. Deze generatie wil een goede werk-privébalans en zoekt daarom vooral naar flexibele werkregelingen.

Opvallend is dat generatie Z voor een vast contract gaat met duidelijke afspraken over persoonlijke ontwikkeling, of een eigen bedrijf begint. Terwijl hun voorgangers vooral om de paar jaar op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging.

Diversiteit en inclusie

Generatie Z heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en gelijkheid. Ze hechten veel waarde aan diversiteit en inclusie op de werkvloer. Ze willen in een omgeving werken waar iedereen gelijke kansen heeft.

Een leven lang leren

Generatie Z is altijd op zoek naar nieuwe kennis en vaardigheden. Ze zijn bereid om voortdurend te leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.7 / 2. Aantal stemmen 13

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.