Artikel
30 mrt '23
30 maart '23
3 min

De reis van Gijs: waarin angst zijn beste raadgever is

Gijs Jansen (44) is psycholoog en schreef 15(!) verschillende boeken. Zelfhulpboeken, leerboeken voor professionals en de roman ‘Kijken naar het feest’. Daarnaast heeft hij samen met Barry Kicken en Rob Hulsen een online platform voor Acceptance and Commitment Therapie (ACT) en is hij e-coach bij Psychologie Magazine. Gijs vindt het belangrijk om zoveel mogelijk informatie gratis te delen met iedereen die hierin geïnteresseerd is.

In zijn jongere jaren had Gijs veel last van angstgevoelens. Hierdoor is hij begonnen met cognitieve gedragstherapie, maar dit deed weinig voor hem. Zijn gevoelens van angst gingen niet weg, hij begon aan zichzelf te twijfelen en dacht dat hij iets niet goed deed.

Op zijn 20e kwam Gijs Steven Hayes tegen, de grondlegger van ACT. Hij zei: “it’s okay that it’s not okay”. Deze zin opende Gijs zijn ogen. Ze raakten in gesprek en Steven vroeg hem of hij het spannend vond om voor groepen te spreken. Een duidelijke ‘ja’ volgde als antwoord. Waarop Steven aan Gijs vroeg: “Waarom mag je het niet eng vinden?”

In die tijd was ACT een compleet nieuwe kijk op angstgevoelens. Gijs: “Ik wilde altijd al zelfhulpboeken gaan schrijven en vanaf dat moment wist waarover.”

Leren van cliënten, en van zichzelf

Van zijn cliënten heeft Gijs veel geleerd. “Er zitten vaak slimme mensen tussen, die al heel lang worstelen met dingen en al veel geprobeerd hebben. Daar kan je zoveel van leren.”

Ook van zijn persoonlijke ervaringen heeft Gijs veel opgestoken. Zo had hij een moeizame relatie met zijn ouders en heeft hij twee keer kanker gehad. “Er kunnen dingen gebeuren waar je geen controle over hebt en die zomaar uit het niets komen, waardoor je belemmerd wordt in de dingen die je eigenlijk wil doen. Ondanks dat deze situaties vervelend zijn leer je er veel van en leer je omgaan met de situatie.”

Van grote angst naar beroep

Gijs vervolgt: “Ik heb van mijn angst mijn beroep gemaakt. Ik vond het vroeger eng om voor groepen te spreken. Nu bestaat mijn werk bijna alleen nog maar uit het spreken voor groepen. Ik heb hier echt mijn passie in kunnen vinden. Uit ervaring weet ik dat de dingen waar je het meest onzeker en bang voor bent, vaak de mooiste dingen zijn om te onderzoeken. Dit zijn dé dingen die je uiteindelijk het leukst vindt en waar je ambitie ligt. Hier ligt je groei, niet in je comfortzone, maar net daarbuiten.”

“In je waarden vind je je angst en in je angst vind je je waarden.”

Gebruik angst als raadgever

Gijs maakt de vergelijking met de angst om iemand te verliezen die je dierbaar is. Dit zegt iets over hoe belangrijk diegene voor je is en hoeveel je van diegene houdt. “Angst is dus niet iets om van weg te rennen, maar je zou het moeten koesteren als indicator die je vertelt dat dit iets is wat je belangrijk vindt. Als je het goed hanteert kan angst werken als een soort gids die je naar je échte waarden leidt.”

“Zo werkte het voor mijzelf ook. Mijn hoofd zei altijd dat ik geen roman zou kunnen schrijven. Maar door ACT heb ik geleerd dat wanneer je hoofd roept dat je iets echt niet kan, dat het dan juist heel leuk zal zijn.” Uiteindelijk is Gijs dus toch begonnen aan die roman. Inmiddels ligt die zelfs in de winkel. “Zorg er dus voor dat angst niet de keuzes voor je maakt en laat angst niet je leven bepalen.”

Dit interview is gehouden door studenten van het Sociaal Innovatiecentrum Werkgeluk.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.