Artikel
26 okt '23
26 oktober '23
3 min

De kracht van ‘nee’ – een sleutel tot minder werkdruk

Het is vrijdagmiddag, mijn 'vrije' dag. Terwijl ik met mijn dochter van 8 maanden het spelletje ‘kiekeboe’ speel, trilt mijn telefoon. Een dringend verzoek van een opdrachtgever: Of ik straks een teamsessie kan bijwonen? Ik voel mijn hart sneller kloppen. Want ik heb met mezelf en mijn vrouw afgesproken dat ik vandaag met mijn dochter ben en wil dus ‘nee’ zeggen. Bij de gedachte dat ik ‘nee’ moet gaan zeggen, begrijp ik opeens waarom mijn hart sneller is gaan kloppen. Want ik ben bang dat mijn opdrachtgever bij het horen van mijn ‘nee’ mij weinig flexibel gaat vinden en daarmee niet de ideale samenwerkingspartner. Uiteindelijk zegt mijn opdrachtgever na het horen van mijn geaarzel dat ‘nee’ ook gewoon een antwoord is. Gelukkig… Gered!

Wij mensen hebben vaak de neiging om snel ‘ja’ te zeggen. Vanuit het idee te willen helpen en gezien te worden als een echte teamplayer. Als je dit gedrag laat zien, hoor je gek genoeg hier niemand over klagen. Maar toch is dit gedrag vrij controversieel. Want met dit gedrag is er namelijk een grote kans dat jij je schuldig maakt aan grensoverschrijdend gedrag. Niet naar een ander, maar naar jezelf.

De psychologie leert ons dat een overvloed aan ‘ja’ zeggen tegen verzoekjes ons kan overweldigen. We nemen te veel op onze schouders, waardoor onze mentale gezondheid in gevaar komt. De werkdruk neemt toe, niet omdat we onszelf niet genoeg uitdagen, maar omdat we te weinig weerstand bieden.

Balans tussen ja en nee

Ik waardeer de kracht van ‘ja’. Het is een teken van bereidheid, van toewijding. Maar net zoals we streven naar balans in andere aspecten van ons leven, moeten we ook streven naar een balans tussen ‘ja’ en ‘nee’.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat ‘nee’ een krachtig woord is. ‘Nee’ is een schild tegen overbelasting, tegen het gevoel van constant tekortschieten. ‘Nee’ is een erkenning van mijn mens-zijn, mijn grenzen en mijn behoefte aan evenwicht. En bovenal zorgt mijn ‘nee’ voor minder werkdruk, waardoor ik met meer rust en plezier mijn werk kan doen.

Herken jij ook dat je het moeilijk vindt om nee te zeggen? Onthoud dit dan: Het is oké om ‘nee’ te zeggen. Sterker nog, het is essentieel. Zeg ‘nee’ om jezelf ruimte te geven, om te genieten van het leven buiten het werk en om de kwaliteit van je werk te behouden.

Elke ‘nee’ is een ‘ja’ voor iets anders. Misschien een middag met je kinderen, een rustige wandeling of gewoon een moment om te ademen. Omarm de kracht van ‘nee’. Want uiteindelijk leidt een ‘nee’ op het juiste moment tot een gelukkiger, gezonder leven, met minder werkdruk en meer gevoel van geluk, zowel thuis als op het werk.

Over Jop Jorrit Haverkamp-Fissette
Jop van The Well-being Workplace traint leidinggevenden, teamleiders en HR professionals om burn-outs, werkstress en verloop te voorkomen. In de trainingsprogramma’s leer hoe je met behulp van psychologische interventies de mentale gezondheid, vitaliteit en het welzijn van jouw teamleden effectief kunt beïnvloeden. Dit leidt tot meer werkgeluk, betrokkenheid en duurzaam resultaat.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 6

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.