Artikel
22 dec '22
22 december '22
5 min

De juiste carrièrekeuze maken, zo deed Vera dat

Mensen (weer) op weg helpen naar werkgeluk. Dat is wat werkgelukcoach Elodie dagelijks doet. Dit keer neemt ze je mee in het verhaal van Vera (fictieve naam). Haar verhaal omvat alle facetten van hoe het is om zoekende te zijn naar wat voor werk bij je past.

Toen ik Vera ontmoette was zij ongelukkig in haar werk. Vera had meer uitdaging nodig, maar dit werd haar niet gegeven. Ze wilde plezier en voldoening uit haar werk halen, maar ging nu dagelijks met tegenzin naar haar werk. Het vrat haar energie zowel in haar werk als buiten haar werk. Er werd weinig gecommuniceerd op de werkvloer. De punten die Vera aangaf werden niet opgepakt en er kwam geen verandering of verbetering in. Dit zorgde voor irritatie en het gevoel dat zij opgesloten zat in haar werk.

Deze baan was ze ingerold en ging haar gemakkelijk af. Maar Vera voelde aan alles: ‘dit is niet meer het werk dat ik wil doen’. Maar ze had geen idee wat ze dan wel wilde doen. Waar was ze goed in? Waar zou ze zich wel betekenisvol voelen? Daar had ze de antwoorden niet op. Dit zorgde voor veel onrust in haar hoofd.

Hoe werkgelukkig ben jij? Test je werkgeluk en ontdek in 2 minuten welk cijfer jouw werkgeluk krijgt, tips om jouw werkgeluk te vergroten en hoe je jouw passie vindt.

Na werktijd klapte ze (als ze de energie had) haar laptop open. Ze speurde vacaturesites af om ideeën te krijgen, deed beroepskeuze- en studiekeuzetests en vroeg iedereen in haar omgeving wat zij vonden dat ze moest doen. Het was een tijdrovend en energierovend proces voor haar waar ze geen helder antwoord uit haalde. Ze voelde zich machteloos en onzeker. Ze deed toch zo haar best, hoezo lukte het niet om antwoorden te vinden? Ze wilde graag haar passie en droombaan ontdekken. Maar hoe?! Dit had in elk geval niet gewerkt.

Toen Vera mijn verhaal hoorde (dat overigens veel lijkt op haar verhaal), voelde zij eerst twijfels. Werkt dit ook bij mij? Zal het mij na al die pogingen lukken om uit te zoeken wat voor baan bij mij past? Zal het ’t waard zijn? Ondanks haar angsten startte ze het bij mij het één op één coachingstraject, omdat ze voelde: dit is de hulp die ik nodig heb om een richting te kunnen bepalen naar hetgeen waar ik gelukkig van word. Ze wilde die rust, het zelfvertrouwen en belangrijker nog: een juiste keuze maken. Dat is precies waar wij samen mee aan de slag gingen.

We keken naar wie Vera echt is als persoon. Wat zijn haar kwaliteiten? Waar wordt ze gelukkig van? Waar krijgt ze energie van? Wat voor omgeving wil zij graag om zich heen hebben? Wanneer voelt zij zich nuttig? En nog veel meer zaken.

We zoomden in op haar angsten. Wat houdt haar tegen om te wisselen naar een andere baan? Als je dat niet aanpakt dan komt er natuurlijk geen verandering. Vera bleek bang voor de mening van anderen, om de verkeerde keuze te maken en te falen, en om haar financiële zekerheid te verliezen. Op deze angsten zijn we dieper ingegaan en ze leerde tijdens onze coachsessies tools om daar bewust naar te kijken en zich niet meer daarin mee te laten slepen.

Toen we alle ’puzzelstukjes’ blootgelegd hadden, zijn wij verbanden gaan leggen en prioriteiten gaan stellen. Ik leg dit proces ook altijd uit als een trechter. Het wordt steeds duidelijker, specifieker. We ontdekken een rode draad. Jouw missie, je visie, hetgeen waar het jou uiteindelijk om draait. Het traject gaat om wie jij bent als persoon. En als jij werk vindt dat daarbij past, durf ik te wedden dat geen enkele dag meer als werken hoeft te voelen. Je werkt immers aan hetgeen wat super belangrijk voor jou is.

Tijdens een coachingstraject onderzoek je dus ook richtingen die mogelijk bij je passen en ga je gesprekken aan met werkgevers (al in een concrete richting). Het doel van het traject is namelijk dat Vera (of ieder ander) een concrete keuze kan maken. Dus, dat je precies weet welke studie je wil starten, welke baan je wil of wat voor onderneming je wil starten. Deze knoop heeft Vera uiteindelijk na 4 coachsessies doorgehakt. De 5e coachsessie hebben we gebruikt voor de beginselen van haar eigen onderneming.

Het voelde voor Vera spannend om haar beslissing uit te spreken, maar ook goed en fijn. Ze kreeg hierdoor weer zin in de toekomst. Ze was enthousiast over de stappen die ze zou gaan zetten. Het liefst zei ze meteen haar baan op en wilde ze fulltime bezig gaan met het opzetten van haar eigen bedrijf. Dat is echter niet de route die ze gekozen heeft. Ze wilde graag een bepaalde mate van financiële zekerheid behouden, dus besloot ze een andere parttimebaan aan te nemen om haar rekeningen te kunnen betalen en daarnaast haar bedrijf op te zetten.

Nu, een jaar later, heeft ze haar website online staan, een bedrijfsplan gemaakt, haar eerste klanten gehad en heeft ze haar parttimebaan al iets afgebouwd. Ze haalt nu echt al inkomsten uit haar onderneming. Iets waar ze veel plezier, uitdaging en voldoening uit haalt.

En deze reis naar de baan vinden die bij jou past, gun ik jou ook. Blijf niet langer alleen moedeloos aanmodderen. Neem actie. Ik help je hier graag persoonlijk bij, zodat ook jij een juiste keuze kan maken naar jouw droombaan.

Ben benieuwd naar het traject? Hier vind je meer informatie.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.