Ze kwam binnen als een broos vogeltje. De ervaringen van de afgelopen 2 jaar waren niet in haar koude kleren gaan zitten. Op advies van haar werkgever is ze op zoek gegaan naar een coach om buiten haar huidige organisatie weer werkgeluk te vinden. Spoiler alert: dat is gelukt! In 9 maanden tijd heeft ze hard aan zichzelf en haar loopbaantoekomst gewerkt. Met vallen en opstaan weliswaar maar wel met als resultaat dat ze sinds kort met heel veel zin aan een nieuwe baan is begonnen. Hoe ze dat gedaan heeft? Door op haar manier de 10 geheimen van een gelukkige professional te ontrafelen.

1. Het begint met een verlangen

Een zoektocht naar anders, beter, gelukkiger et cetera begint namelijk altijd met het besef dat je het anders wilt. Hoe concreter je voor jezelf kunt maken hoe je het anders wil, hoe beter. Dus heeft ze teruggekeken op de voorbije periode. Wat waren de lessen die ze geleerd heeft? Wat betekent dit voor haar persoonlijke en professionele toekomst? Waar zou ze nou ook echt weer blij van worden in werk? Hoe zou ze het anders willen? Toen ze dat eenmaal wist, heeft ze haar doel gesteld en dit voor ogen gehouden. Ook op de momenten dat het verder weg leek dan ooit.

2. Ken jezelf

Jij bepaalt wat werkgeluk voor jou betekent. Want waar de een blij van wordt, vindt de ander minder belangrijk. Jij bent daarom dus het belangrijkste vertrekpunt. Goed weten wie jij bent, hoe jouw persoonlijkheid in elkaar steekt, wat je talenten zijn maar ook je valkuilen, zijn key om tot een goed passend doel te komen. Door een grondig zelfonderzoek leerde ze zichzelf steeds beter kennen. Door de feedback uit haar omgeving werden haar talenten en haar ontwikkelpunten duidelijk. Inzichtgevend en verhelderend.

3. Ontdek je talenten en drijfveren

Als je je talenten en je drijfveren kent, kom je meer in je kracht en straal je meer energie en zelfvertrouwen uit. Zoek vervolgens naar een werkomgeving die volop van die talenten en drijfveren gebruik maakt. Ze kwam tot de ontdekking dat ze goed is in het overdragen van kennis en dat haar belangrijkste drijfveer is om het kinderen mogelijk te maken te leren. Daar wordt ze enorm blij van!

4. Check je werkgeluk

Werkgeluk is een hot item op dit moment. Hoe staat het met jouw werkgeluk? Ga je met zin en energie naar je werk? Vind je het leuk om te doen en ben je er goed in? Ook hier geldt: wat de een werkgelukkig maakt, kan voor de ander weer heel anders zijn. Ze ontdekte dat ze het belangrijk vindt om haar dromen en passie te kunnen volgen, fijne collega’s te hebben en dat ze haar talenten zeker in wilde kunnen zetten. Daar moest een nieuwe baan hoe dan ook aan voldoen.

5. Bepaal je koers

Je brein heeft een doel en een plan nodig. Zet een stip op de horizon en bedenk hoe je er gaat komen. Omdat terugkeer naar haar huidige werkgever geen optie meer was, heeft ze eerst bepaald wat haar volgende ideale baan zou zijn en heeft ze een lijst gemaakt van organisaties binnen haar regio die hieraan voldoen. Om vervolgens via haar netwerk met een aantal van hen in gesprek te gaan en een kijkje te nemen op de werkvloer.

6. Ken je demonen en duivels

In iedere verandering, gewenst of ongewenst, kom je vroeg of laat in jezelf angsten en onzekerheden tegen. Door goed te weten wat de triggers zijn die dit veroorzaken én hoe je hier mee om kunt gaan, zorg je er voor dat als dit zich voordoet, je met een paar slimme acties weer lekker door kunt. Zichzelf presenteren en krachtig haar verhaal doen bij een mogelijk nieuwe werkgever was nog wel een uitdaging. Maar door te snappen waarom ze zichzelf kleiner maakte in zulke gesprekken en te oefenen in een nieuwe houding en ander gedrag, won ze aan stevigheid en wist ze de ander beter te overtuigen van haar geschiktheid voor die baan.

7. Ontwikkel en laat los

We ontkomen er niet meer aan: we zullen een leven lang moeten blijven leren. We kunnen het ons vanwege alle ontwikkelingen in werk en in de maatschappij niet permitteren om stil te blijven staan. Doe je dat wel, dan loop je in je werk de kans op enig moment buiten de boot te vallen. Ze weet wat haar te doen staat; in de baan die ze nu gekozen heeft, komt ze in aanraking met een doelgroep die van haar gaat vragen dat ze steviger in haar rol gaat staan. Dus besloot ze haar onzekere kant los te laten en te werken aan het vergroten van haar zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen.

8. Stel doelen en focus

Ik geloof erg in het stellen van doelen en het hebben van een focus. Het geeft richting aan wat je nog te doen hebt. Haar plan was om in het nieuwe jaar weer aan het werk te gaan in een nieuwe omgeving in een baan die past bij wie ze als mens en als professional is en daar heeft ze haar acties op afgestemd.

9. Verzamel je eigen cheerleaders

Zorg dat je een groep mensen om je heen verzamelt die je uitdagen om het beste uit jezelf te halen. Die je inspireren, eerlijke feedback geven en spiegels voorhouden. En die als ware cheerleaders je positief stimuleren en complimenteren. Wat was ze blij met de steun van haar man en haar coach waar ze altijd bij terecht kon. Ook op de momenten dat het even niet lekker ging. En niet te vergeten haar vriendinnen met wie ze tijdens alle ups en downs leuke dingen is blijven doen en die altijd op de een of andere manier voor een oppepper zorgden.

10. Actie = key

Kom in actie! Je kunt blijven dromen, verlangen zo veel als je wilt. Maar in the end zul je toch in beweging moeten komen. En de eerste stap zetten. Want zonder actie geen resultaat.
Ze wilde eerst weer haar oude energie terugvinden want zonder dat wist ze dat het vinden van nieuw werkgeluk lastig zou worden. Om daarna er steeds weer op uit te trekken en contact te zoeken met interessante organisaties. Tot dat ze haar ideale baan gevonden had en ze aan een nieuw hoofdstuk in haar loopbaan kon beginnen.

Over Myriam de Roo

Myriam de Roo coacht vanuit haar bedrijf De Gelukkige Professional al meer dan 25 jaar professionals die op een kruispunt in hun loopbaan staan waarbij de focus op het vergroten van werkgeluk ligt. Met veel energie, humor en scherpte brengt ze haar coachees in beweging en helpt ze ze de gewenste verandering door te maken. Vaak is dit een combinatie van persoonlijke ontwikkeling en een gedegen loopbaanonderzoek. Met altijd de wens om authentieker, autonomer en arbeidsmarktfit in het leven te kunnen staan.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.