Artikel
21 jul '22
21 juli '22
6 min

Workation, van de Wadden tot Nieuw Zeeland

Een frisse ochtendduik nemen, daarna inloggen op je laptop om wat te werken en lunchen doe je heerlijk op een Italiaans/ Frans/ Spaans/ vul maar in, terras. Tijdens de bloedhete middag zoek je de airco op en ga je nog wat aan je laptop werken. En ’s avonds? Dan ga je lekker borrelen op het strand ofzo. Klinkt als een perfecte combi van werken en vrije tijd op een heerlijke vakantiebestemming, toch? En nee, dat is zeker niet alleen voor ZZP’ers weggelegd.

Een workation is voor iedereen die een goede balans wil in werk en vrije tijd, meer wil reizen dan dat je vakantiedagen hebt, of als je nog even extra van dat fijne vakantiegevoel wil genieten. Het kost je geen vakantiedagen, of misschien een paar, afhankelijk van hoe je de dagen indeelt. En is dat nog niet genoeg reden? Zo’n nieuwe omgeving is ook nog eens heel goed voor je creativiteit en werkgeluk.

Waar moet je op letten bij een workation?

Natuurlijk moet je werkgever het oké vinden dat je tijdelijk wat verder weg zit en alleen online meetings bijwoont. En ik weet het, voor bijvoorbeeld mensen in de zorg of in het onderwijs is een workation niet te doen. Maar kan jouw werk vanuit bijvoorbeeld Spanje ook prima gedaan worden? Dan zijn er nog ‘een paar’ dingen waar je even alert op moet zijn voordat je halsoverkop met je laptop vertrekt.

  1. Check of er op jouw droombestemming goede internetverbinding is, anders wordt werken natuurlijk lastig.
  2. Controleer of je laptop verzekerd is. Een gewone reisverzekering kan, maar is misschien niet voldoende. Check dit even. Da’s wel zo verstandig.
  3. Bedenk vooraf wat een tactische werkplek is. Lees: zonder felle zon in je scherm, met oplaadmogelijkheden voor je laptop, en zonder al te veel storende factoren om je heen. Jengelende kids (of andere jengelende vakantiegangers) wil je niet in je buurt als je aan het werk bent. Tenzij je een goede noise cancelling-koptelefoon hebt. Er zijn veel bloggers en Instagrammers die je voor gingen en dus is er veel te vinden over leuke werkplekken, overal ter wereld. Ga daarom vooral niet zelf het wiel uitvinden maar google er even op los.
  4. Kies voor een ergonomische werkplek. Of toch in elk geval een beetje ergonomisch. Je wil niet met KANS-klachten terugkomen van je workation, toch? Maar durf wel af en toe het hotel te verlaten anders voelt het nog een soort van als jouw vaste werkplek.
  5. Is het tijdsverschil te overbruggen? Zorg dat je in elk geval een deel van jouw werktijd tegelijkertijd hebt met je collega’s in Nederland. Zo ben je bereikbaar voor vergaderingen of spoedjes.
  6. Time de workation op een moment dat het kan. Dus niet wanneer er belangrijke face to face meetings zijn en aub ook niet tijdens de jaarlijkse topdrukte op je werk.
  7. Plan je reistijd strategisch zodat je ten volste van je werktijd gebruik kunt maken. Zo kost het je minimale vakantie uren. Vertrek bijvoorbeeld op zondag richting je bestemming. Zo heb je voldoende tijd om te acclimatiseren en je werkplek te ontdekken.
  8. Maak afspraken over je werktijden. Zo weet iedereen wanneer ze jou met rust moeten laten én wanneer ze op je kunnen rekenen. Voorkomt een hoop frustraties. Van beide kanten. Plus zo weet je vooraf wat je aan ruimte hebt voor leuke dingen én wat het je al dan niet aan vakantie uren kost.
  9. Naast al het werk dat je tijdens jouw workation wil verzetten, is dit dé kans om een nieuwe omgeving te ontdekken en om lekker bij te tanken. Maar op de bestemming nog bedenken wat je wil doen of zien kan je heel wat tijd kosten. Door vooraf gezellige restaurantjes of mooie dorpjes te googlen kun je jouw workation-tijd optimaal benutten voor zowel werk als ontspanning. Maak dus voor vertrek een lijstje met wat je graag wil zien en doen en plan ze in.
  10. Maak ook meteen een lijstje met de faciliteiten waarvan je gebruik wil maken. Zoals een massage, die yogales of net wat jou het ultieme vakantiegevoel geeft. Vind je het lastig om keuzes te maken? Breng dan eerst in kaart wat je uit je workation wil halen. Heb je nieuwe energie nodig? Of wil je geïnspireerd worden? Wanneer je jouw doelen duidelijk hebt, kun je ook je workation beter indelen.

Zo krijg je jouw werkgever om

Best een lijstje aan punten, maar compleet zinloos als je werkgever niet wil dat je op workation gaat. Het beste argument om jouw werkgever voor te leggen? Dat je minstens net zo productief bent op een workation als op kantoor, waar het nog wel eens een kippenhok kan zijn. En je werkgever komt er maar op één manier achter of een workation werkt. Namelijk door iemand het te laten doen. En jij offert je vrijwillig op om de proef op de som te nemen. Daarnaast kom je ontspannen terug en groeit jouw werkgeluk. En dat komt jouw productiviteit weer ten goede.

Bereid je gesprek met jouw werkgever goed voor. Weet voor jezelf waarom je dit wil en zorg dat je dit goed kunt verwoorden. Heb je behoefte aan nieuwe prikkels, een andere omgeving, positieve energie? Jouw ‘waarom’ is altijd belangrijk als je met een toch wel ludieke vraag komt.

En wat zijn nou concreet jouw wensen? Wanneer wil je gaan? Hoe lang? (Omdat het toch iets nieuws is, is het goed om te beginnen met één week workation. Dat is voor jou, je werkgever én je collega’s te overzien.) Hoeveel uren ga je productief werken en ben je goed bereikbaar? Is er een tijdsverschil? Zijn er momenten van een normale werkdag waarop jij niet bereikbaar bent? Allemaal punten die jouw werkgever over de streep kunnen helpen en vertrouwen geven dat je jouw workation goed gaat regelen.

Mentale voorbereiding

Vooral voor wie een aardige 9 tot 5 mentaliteit heeft: onze routines en gewoonten zitten vaak nogal vastgeroest dus dit kan wat mentale voorbereiding kosten. Zonde als je op je workation nog aan het worstelen bent dus probeer echt vooraf de knop om te zetten. En Geniet! Misschien overbodig om te zeggen, maar als je vergeet te genieten dan is een workation wel een beetje zonde van al het regelen.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.