Artikel
4 apr '23
4 april '23
4 min

9 veelgevraagde competenties in vacatures

Je wil solliciteren naar een nieuwe baan als marketingmedewerker, kapper, HR-manager of wat dan ook. En je vraagt je af: wat wil de organisatie graag horen dat ik ben? Je zou denken dat verschillende functies allemaal andere competenties vergen, maar wist je dat veel skills eigenlijk in vrijwel alle vacatures worden gevraagd? Heb je deze veelgevraagde competenties? Dan zit je altijd goed. Hier vind je de top 9 veelgevraagde competenties in vacatures!

1. Flexibel

Met stip op nummer 1! Werkgevers zijn dol op flexibele mensen. Niet zo gek, want het zou toch heerlijk zijn als je te pas en te onpas inzetbaar bent en je aanpast aan de omstandigheden. Tuurlijk ben je bereid om je flexibel op te stellen, maar let wel op: ook flexibiliteit heeft grenzen. Als men van jou verwacht dat je flexibel bent, mag jij dat óók van je werkgever verwachten.

2. Communicatief vaardig

Of je nu in een winkel werkt, op kantoor of on the road: zolang je voor je werk regelmatig contact hebt met anderen, is het erg fijn als je je goed uit kunt drukken. Iedere werkgever wil daarom mensen die communicatief vaardig zijn. Wat daaronder verstaan wordt, daar zijn de meningen overigens nog weleens over verdeeld.

3. Klantgericht

Werk je veel met (interne of externe) klanten? Natuurlijk moet je dan klantgericht zijn. Dat wil zeggen: goed de hulpvraag kunnen achterhalen, meedenken en zoveel mogelijk ontzorgen. De klant is koning!

4. Goed kunnen samenwerken

Werk je in een team, dan is de kans zo’n 99 procent dat je het woord #teamplayer in de vacature voorbij ziet komen. Maar ja, werk je in een bedrijf, dan werk je eigenlijk altíjd in een team. En natúúrlijk ben je een echte teamplayer, vertel je. Ondertussen laat je maar achterwege dat je bij je vorige baan met een uit de hand gelopen ruzie bent weggegaan…

5. Ambitieus

Managers zijn altijd op zoek naar mensen die door willen groeien. Die meer willen dan de functie waarop ze solliciteren. Dat geeft namelijk aan dat je enthousiast bent, leergierig en dat je door middel van doorgroeien langere tijd bij een organisatie kunt blijven. De vraag is dan als je wat minder ambitie in je lijft hebt: ben je daar eerlijk over of niet? Je kunt best zeggen dat je niet in de toekomst kunt kijken en nog niet helemaal helder hebt wat je over 10 jaar wilt doen. Eerlijkheid wordt ook steeds meer gewaardeerd!

6. Betrouwbaar

Over eerlijkheid gesproken: willen we niet allemaal betrouwbare medewerkers? Wat voor functie je ook gaat bekleden, betrouwbaarheid is altijd een vereiste en het wordt ook erg gewaardeerd als je het laat zien als het erop aan komt. Onderschat deze eigenschap dus zeker niet.

7. Enthousiast

Niemand wil natuurlijk iemand aannemen die de hele dag als een zure deurmat erbij loopt en zijn of haar werk eigenlijk vreselijk vindt. Toch heeft iedereen goede een slechte dagen en werk blijft werk; je had het niet gedaan als het niet nodig was om brood op de plank te krijgen. Maar werkgevers willen nou eenmaal graag geloven dat je hartstikke gemotiveerd en enthousiast raakt van urenlang achter de computer doorbrengen. En dus vertel jij dat dat inderdaad zo is – min of meer dan.

8. Stressbestendig

Zolang je werkt, heb je af en toe stress. Nu komt dat in de ene functie vaker voor dan in de andere, maar een beetje stressbestendig zijn is voor zowel je werkgever als voor jou fijn. Je hoeft het overigens niet écht te zijn, als je maar doet alsof. We schieten tenslotte toch allemaal in paniek als we een verkeerde bestelling á € 10.000 hebben gedaan?

9. Resultaatgericht

De gemiddelde werkgever zal niet blij worden van iemand die het eigenlijk geen moer interesseert of zijn werk ook daadwerkelijk resultaat oplevert. Die doet wat-ie moet doen, maar zonder de motivatie of het eigenlijk echt zin heeft of gaat lukken. Dit geldt eigenlijk voor iedere baan, en dat betekent dat je dit altijd moet zijn, wil je kans maken op die baan.

Heb je deze veelgevraagde competenties die in de meeste vacatures staan, dan ben je klaar om een knaller van een cv te maken. Lees ook nog even deze tips voordat je jouw cv verstuurt.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.