Artikel
13 jun '23
13 juni '23
4 min

9 manieren om ChatGPT slim in te zetten voor je werk

Je hebt er vast al eens van gehoord: ChatGPT. Dit nieuwe online programma is een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie die zelf teksten kan genereren met wat input van jou. Denk je dat je daar niks mee kunt in jouw werk? Vergis je niet: 9 manieren waarop je ChatGPT kunt inzetten in jouw werk.

#1 Om content te creëren

Wil je blogs, social media teksten, productbeschrijvingen of artikelen online zetten om bijvoorbeeld jezelf (halló influencer!), jouw product of dienst te verkopen? Dan was je hier voorheen een hoop tijd aan kwijt. ChatGPT doet dit nu voor jou. Wel is het belangrijk om de teksten goed te checken op onjuistheden en onwaarheden, want ze zijn niet altijd feitelijk juist. Je kunt de dienst ook als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe onderwerpen en teksten.

#2 Als vertaaldienst

We hadden natuurlijk al Google Translate, maar ChatGPT is op dit moment een van de beste vertaaldiensten op het web. Hartstikke handig als je een buitenlandse tekst vertaald wil hebben om ‘m te begrijpen óf om je eigen offertes, mails of facturen te vertalen voor buitenlandse klanten en opdrachtgevers. Wil je een foutloze, professionele tekst voor bijvoorbeeld een website of artikel in een magazine? Dan is het aan te raden om een professionele vertaler in te huren. Want ook met vertalingen is ChatGPT (nog) niet foutloos.

#3 Als klantenservice

Krijg je bij de klantenservice veel algemene, veelgestelde vragen binnen? Dan kun je de dienst inzetten als onderdeel van een chatbot op je site. Je reactietijd wordt hierdoor korter, wat de klanttevredenheid natuurlijk weer verhoogt. Let op de risico’s: zorg dat je geen persoonlijke info van je klanten of medewerkers deelt bijvoorbeeld.

#4 Voor een marktanalyse

Wil jij een nieuw product of dienst in de markt zetten? Dan wil je natuurlijk meer over de markt weten. Wie zijn je concurrenten? Wat zijn hun sterktes en zwaktes? Waar liggen kansen? Kortom: je bent dan veel tijd (of geld) kwijt aan een marktanalyse. ChatGPT kan je hierbij helpen. De dienst spit duizenden bronnen voor jou door en filtert hier de belangrijkste info uit als je de juiste vragen stelt aan de dienst. Ook hier geldt wel: check de info en bronnen.

#5 Om (sneller) research te doen

Wat voor een marktanalyse geldt, geldt ook voor andersoortig research. Misschien moet je research doen voor een uniek project op je werk. Of wellicht werk je als journalist. Als journalist wil je natuurlijk niet je artikel door ChatGPT laten schrijven, maar je kunt het wél inzetten om je te helpen bij je research. Stel de juiste vragen en je hebt de juiste informatie binnen no time op je beeldscherm.

#6 Inzetten als tekstanalist

Ook zo ontzettend fijn. Geen zin om de honderden webpagina’s door te spitten die je manager je doormailt met de vraag of je hierin kunt duiken? Of nog erger: een samenvatting kunt schrijven? Met ChatGPT is dat – gelukkig! – verleden tijd. De online dienst kan grote hoeveelheden tekst analyseren en de belangrijkste info eruit pikken. Het herkent trends en patronen, waardoor het de highlights eruit pakt. Hallelujah!

#7 Voor je marketing

Heb je marketingteksten nodig voor jouw advertenties om je doelgroep te bereiken? ChatGPT geeft het je. En wist je dat het programma daarnaast nieuwe doelgroepen kan herkennen en je informatie kan geven over hoe deze te bereiken?

#8 Als hulpmiddel voor je sales

Zélfs als echte salestijger kun je gebruikmaken van ChatGPT. Zo kun je met de tool materiaal genereren om je verhaal te ondersteunen tijdens je salesgesprek. Denk aan flyers, brochures, presentaties en mailings. Het is zelfs in staat om bestaand sales materiaal te verbeteren, omdat het programma gebruikmaakt van machine learning.

#9 ChatGPT als data-analist

Tot slot kun je zelfs voor het analyseren en rapporteren van data in Excel of Google Sheets deze dienst inzetten. Het knappe programma is namelijk in staat om jouw vraag om te zetten in de juiste formule voor Excel. Het resultaat is wederom wel afhankelijk van hoe concreet je je vraag formuleert in ChatGPT.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 4

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.