Artikel
20 apr '22
20 april '22
4 min

7 netwerktips voor introverten

Nu het thuiswerken (deels) achter ons ligt en alle events weer volop georganiseerd worden, is het ook weer tijd om alle werkborrels en netwerkevents af te struinen. Krijg je spontaan uitslag in je nek bij het woord ‘netwerken’? Wees gegroet. Voor de meesten is netwerken geen hobby, maar voor introverten onder ons is het een regelrechte lijdensweg. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo erg te zijn als het lijkt. Met deze tips voor intro’s wordt netwerken (bijna) een feestje.

1. Ga niet alleen

Als introvert alleen naar een netwerkborrel gaan is natuurlijk killing. Het liefst zou je met je wijntje en je bitterbal de hele avond op de wc bivakkeren. Vraag daarom iemand mee van wie je denkt dat hij of zij ook iets aan het event kan hebben. Zo sta je in ieder geval nooit alleen en heb je altijd iemand bij wie je kunt aansluiten. Ook kunnen jullie elkaar voorstellen als je iemand spreekt die mogelijk interessant is voor de ander.

2. Ga vroeg

Geen gezelschap kunnen regelen? Zorg dan dat je vroeg bent zodat wanneer je op het event aankomt, je niet – très ongemakkelijk – bij een groepje hoeft aan te sluiten. Als jij als eerst bent, kan men zich bij jou voegen, dat is een stuk ‘veiliger’. Zo hoef je tenslotte geen initiatief te nemen en op iemand af te stappen.

3. Bereid vragen voor

Soms kun je een beetje in paniek raken van (de gedachte aan) ongemakkelijke stiltes. Bereid daarom in je hoofd wat vragen voor die je aan iedereen zou kunnen stellen. Denk aan: ‘Wat brengt jou hier?’, ‘Wat doe jij voor werk?’, ‘Wie zijn jouw klanten?’, ‘Waar liggen je sterke punten?’ of – wat minder zakelijk – ‘Wat vind je het stomst aan je werk?’ en ‘Heb je weleens een hele grote fout gemaakt tijdens je werk waarbij je wel door de grond kon zakken?’. Zo zit je nooit verlegen om gespreksstof.

4. Drink een wijntje

Oké, kijk hier natuurlijk een beetje mee uit want dronken op een netwerk- of vrijmibo rondlopen doet je carrière weinig goeds. Maar één of twee wijntjes nemen nét even die ongemakkelijkheid weg en dat kan je over die drempel helpen om op iemand af te stappen. Plots ben je een stuk spontaner en maak je met iedereen een praatje. Nou jáá zeg!

5. Eén op één

Als introvert ga je niet zo lekker in een groep, maar ben je een kei in één-op-één-gesprekken. De gedachte aan een netwerkevent met tientallen personen kan je daarom vlekken in je nek bezorgen. Creëer daarom zelf één-op-één-gesprekken door iemand persoonlijk aan te spreken. Doe vervolgens wat je altijd doet als introvert tijdens een gesprek en waar je goed in bent. Luister, wees geïnteresseerd, zoek verdieping en je hebt binnen no-time die gunfactor te pakken. De eerstvolgende vacature of klus is voor jou. 😉

6. Netwerk online

Het fijne van de tijd waarin we nu leven met alle social media-kanalen, is dat netwerken nu ook veilig achter je toetsenbord kan. Zo kan het dat je iemand misschien jaren niet in het echt gezien hebt, maar hij of zij je tóch benadert voor een leuke opdracht of baan. Like, reageer en post daarom regelmatig op je sociale netwerken, zodat je online zichtbaar bent en top of mind blijft bij je vrienden, kennissen en collega’s. Heel belangrijk: zoek niet alleen contact als je diegene nodig hebt, maar laat ook af en toe een reactie achter als hij of zij iets online gezet heeft.

7. Oefening baart kunst

Vind je het spannend om contact te leggen met onbekenden? Alles wat je ooit spannend vond, ben je uiteindelijk normaal gaan vinden toen je er vaker mee in aanraking kwam. Denk maar eens terug aan je eerste rijles: nu rijd je fluitend over de snelweg door de spits. Kortom, ga je angsten tegemoet en spreek regelmatig zomaar iemand aan. Tijdens een borrel, in de lift, maar ook bij de bakker, in de supermarkt of in de kroeg. Voor je het weet ben je een echte pro in netwerken!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.