Artikel
4 okt '22
4 oktober '22
4 min

6 bad habits die jouw carrière om zeep helpen

Je wilt graag stappen maken in je carrière, maar op een of andere manier wil het maar niet lukken. Je ene collega kaapt die promotie voor je neus weg en die andere collega lukt het wél om een salarisverhoging binnen te slepen. Wat doe je fout?

Je werkt té hard en houdt geen tijd over voor jezelf

Wat je buiten werktijd doet is eigenlijk net zo belangrijk als wat je tijdens werktijd doet. Laad je wel genoeg op na 5 uur? Van ’s avonds op de bank door Instagram scrollen of je werkmail nog eens checken wordt tenslotte niemand energiek en blij. Zorg ervoor dat je genoeg tijd voor jezelf vrijmaakt om weer op te laden. Doe aan yoga, lees een boek, neem een bad of ga wandelen bijvoorbeeld. Zo kun je de volgende dag weer écht vol energie en met frisse te- eh… moed aan de slag.

Je werk past niet bij je

Je zit iedere dag zo hard te zwoegen dat je eigenlijk het grote plaatje niet meer ziet. Want… past deze baan of deze branche eigenlijk wel bij jou? Kom je misschien niet vooruit omdat je eigenlijk helemaal niet zo’n salestijger of ‘mensenmens’ bent, zoals in deze functie wordt verwacht? Denk daar eens over na. Misschien doet een volledig andere baan, die wél bij je past, wel wonderen voor je carrière. Benut je échte talenten! En heb je geen idee wat voor baan bij je past? Lees dan deze tips even.

Je houdt jezelf klein

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen pas op een baan solliciteren als zij het idee hebben aan alle eisen van de vacature te voldoen. Mannen doen dit al wanneer zij aan 60 procent van de eisen voldoen. Oftewel: met name vrouwen houden zichzelf véél te klein! Ze voelen zichzelf veel te snel ondergekwalificeerd. Dus, zie je volgende keer een vacature die je geweldig lijkt? Ga er gewoon voor, óók als je niet aan alle eisen voldoet. En onthoud: fouten maken is niet erg, daar groei je van.

Je geeft niet aan wat je wilt

Je hebt het veel te druk. Je wil een promotie. Je vindt dat je salarisverhoging verdiend hebt. In de ideale wereld voelt jouw manager dit allemaal feilloos aan, maar in de harde werkelijkheid is dit zelden zo. Wil je in aanmerking komen voor een hogere functie? Zeg het. Vind je dat je een fikse salarisverhoging hebt verdiend? Plan een gesprek in. Heb je hulp nodig? Geef het aan. Wees niet bang om inhalig of brutaal over te komen. Vaak wordt het juist gewaardeerd dat je uitspreekt wat je wilt.

Je managet je tijd niet goed

Bij een baan horen altijd tal van werkzaamheden die eigenlijk niet tot je officiële takenpakket horen. Mailtjes beantwoorden, arbeidszaken met HR regelen, papierwerk, je archief beheren, et cetera. Het zijn allemaal randzaken die er minder toe doen. Mensen die hun tijd niet goed managen weten niet goed wat belangrijk is en wat niet, waardoor belangrijke taken blijven liggen of niet goed gedaan worden. Zonde, want juist dáár word je op afgerekend. Zorg daarom dat je weet wat je prio’s zijn op een dag en doe die eerst. De randzaken bewaar je voor later op de dag – als je energielevel toch al tot het nulpunt gedaald is…

Je klaagt te veel

‘Het is echt takkedruk momenteel.’ ‘Gerard van crediteuren kan gewoon níet communiceren.’ ‘Oh mijn god, ik word gék van die klant.’ Een potje klagen is heerlijk af en toe, maar kijk er wel mee uit. Het geeft namelijk niet bepaald de indruk dat je je werk vol enthousiasme doet, leuk vindt of het aan kunt. Bovendien kan het de sfeer op de afdeling behoorlijk verzieken. Positive vibes only (als je manager er is dan hè😉)!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.