Artikel
3 okt '23
3 oktober '23
4 min

5 praktische tips om je zelfvertrouwen op je werk te boosten

Of je nu dagelijks in een kantoorgebouw ronddartelt, vanuit huis werkt in je pyjama of onderweg bent naar verschillende klanten of cliënten, één ding hebben we allemaal gemeen: de behoefte aan zelfvertrouwen op de werkvloer. De één zal dit van nature meer hebben dan de ander. Blaak jij niet van het zelfvertrouwen? Met deze praktische tips krik je het vertrouwen in jezelf (weer) op.

Hoewel het soms lijkt dat iedereen ontzettend goed weet waar hij of zij mee bezig is op de werkvloer, is dat echt niet zo. Iedereen is weleens onzeker over z’n werkprestaties – vaker dan je denkt. Ook uit onderzoek van werk&geluk onder ruim 800 werkende respondenten blijkt dat 12% naar eigen zeggen te weinig zelfvertrouwen heeft. En ondanks het zelfvertrouwen van de meeste respondenten (69%), vergelijken we onszelf maar al te vaak met anderen (47%). 37% geeft aan dat dit vergelijken een negatief effect heeft op zijn of haar zelfbeeld. Ook geeft 48% aan dat hij of zij eigen prestaties en succes minimaliseert. Kortom: dat zelfvertrouwen op de werkvloer kan nog wel een boost gebruiken. 5 tips om ermee aan de slag te gaan.

1. Ken je sterke punten en waardeer ze

Een van de snelste manieren om je zelfvertrouwen op het werk te vergroten, is door te weten waar je goed in bent. Ben je een pro in het maken van spreadsheets? Heb je een natuurlijk talent voor onderhandelen? Misschien ben je geweldig in het aanpakken van lastige situaties of ben je hartstikke creatief. Identificeer die sterke punten en omarm ze! Heb je geen idee waar je goed in bent? Vraag het dan aan je collega’s. Wees trots op wat je kunt en besef dat je waardevol bent voor je team en je organisatie.

2. Leer van je fouten

We hebben allemaal weleens fouten gemaakt op het werk, je bent hierin écht niet de enige. Het is belangrijk om te onthouden dat fouten maken menselijk is. In plaats van jezelf naar beneden te halen, kun je deze fouten zien als leermomenten. Wat heb je geleerd van die fout en hoe kun je het in de toekomst vermijden? Zelfs de meest succesvolle mensen hebben tegenslagen gehad, maar ze zijn er sterker uit gekomen. Dus als je een blunder begaat: schud het van je af en gebruik het als brandstof om te groeien.

3. Dress for success

Oké, ik weet dat dit klinkt als een ongeloofwaardige tip, maar geloof me: hoe je je kleedt kan echt invloed hebben op je zelfvertrouwen op het werk. Als je je goed voelt in je outfit, straal je dat zelfvertrouwen uit. Je hoeft niet per se in een strak pak te verschijnen (tenzij je dat wilt), maar kleed je op een manier die bij de situatie past en waarin je jezelf als een baas of bazin voelt. Comfort en stijl gaan hand in hand!

4. Stel realistische doelen

Doelen stellen is geweldig, maar het is belangrijk dat ze haalbaar zijn. Als je jezelf voortdurend onrealistische doelen oplegt, kan het je zelfvertrouwen schaden als je ze niet bereikt. Begin daarom met kleine, haalbare doelen en werk van daaruit naar grotere doelen toe. Elke keer dat je een doel bereikt, kun je jezelf een schouderklopje geven en dat zal je zelfvertrouwen alleen maar vergroten. Bovendien realiseer je je vaak niet wat je allemaal bereikt hebt op je werk en dat maak je nu heel inzichtelijk en concreet. Zo zie je dat je van waarde bent voor het bedrijf waar je werkt.

5. Verbeter je vaardigheden

Soms kan een gebrek aan zelfvertrouwen voortkomen uit een gevoel van onzekerheid over je vaardigheden. Als dat het geval is, aarzel dan niet om jezelf bij te scholen. Neem deel aan workshops, volg (online) cursussen of lees boeken die relevant zijn voor je vakgebied. Hoe meer je weet en hoe vaardiger je wordt, hoe zelfverzekerder je bent in je werk. En onthoud: iedereen begint ergens en niemand wordt geboren als een expert.

Dus hoofd omhoog, borst vooruit en ga maandagochtend vol zelfvertrouwen naar je werk!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 5

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.