Artikel
10 jun '21
10 juni '21
5 min

10 tips om met thuiswerken toch dat weekendgevoel te behouden

Lijken voortaan al jouw dagen op elkaar? En heb je dus geen weekendgevoel meer door het thuiswerken? Is een zaterdag ondertussen niet veel anders dan een donderdag? Dan is het hoog tijd om daar iets aan te doen en het weekendgevoel weer terug te krijgen! De scheiding tussen werk en privé is namelijk hartstikke belangrijk voor jouw fysieke en mentale gezondheid, ook nu je bijna constant in je privéomgeving bent. Misschien wel júist nu je thuis bent. Daarom: 10 tips om het weekendgevoel te behouden (of weer terug te krijgen).

1. Berg je computer op

Heb jij voor het thuiswerken een geïmproviseerd bureau ingericht aan de keukentafel? Zorg dan dat je na je werkweek alles opbergt wat met werk te maken heeft. Je computer, zakelijke telefoon, toetsenbord en muis, kladblok… Zorg dat alles uit het zicht is, zodat je ontspannen aan je weekend kunt beginnen en niet constant geconfronteerd wordt met werk.

2. Gooi de structuur overboord

Doordeweeks sta je op een vaste tijd op, deel je je dag misschien in volgens een vast schema en ga je rond dezelfde tijd naar bed om ’s ochtends weer fit aan het werk te kunnen. Maar, het is weekend, dus nu even niet! Las een gezellige filmavond in en ga wat later naar bed, slaap lekker uit en zie wat de dag je brengt. Even genieten van dat niets ‘moet’.

3. Culinair genieten

Waar het eten op andere dagen snel op tafel moet staan en vooral niet te veel werk mag kosten, is het nu weekend: neem de tijd voor een middagje kokkerellen! Probeer een nieuw recept uit of bak een heerlijke taart (al dan niet met kinderen). Ben je niet zo’n masterchef? Dan kun je natuurlijk ook je lievelingsgerecht bij je favoriete lokale restaurant bestellen. Steun je hen ook meteen.

4. (Online) borrelen

Mis jij je oude sociale leven ook zo? Las dan een (online) videoborrel in met vrienden of familie. Vrijdagavond, uurtje of acht, lekker wijntje en kaasje erbij en borrelen maar! Zie je elkaar en kun je fijn bijkletsen, eventueel veilig vanaf je eigen bank of tuinset! Stiekem misschien zelfs wel fijner, in je favoriete joggingbroek in plaats van in die strakke spijkerbroek…

5. Las een pyjamadag in

Misschien heb je wel gemerkt dat het fijner werken is wanneer je je er ook naar kleedt, net als wanneer je wél naar kantoor zou gaan. Dan is het dus éxtra fijn om dit in het weekend even niet te doen. Trek je favoriete pyjama of joggingbroek uit de kast en trek ‘m de rest van de dag niet meer uit. Een beetje rommelen thuis en eindelijk je lievelingsserie op Netflix uitspelen… Waarschijnlijk droomde je ervan toen je niet al die tijd thuis had, nu heb je de tijd!

6. Geniet van de buitenlucht

Zorg dat je tuin of balkon netjes is en ga lekker naar buiten! Frisse lucht doet een mens altijd goed en je hebt in het weekend alle tijd om er zoveel mogelijk van op te snuiven. Heb je geen tuin of balkon? Ga dan een flink stuk wandelen, heb je gelijk wat beweging gehad.

7. Zoek een hobby

Neem de tijd voor je hobby, of: zoek een hobby! Koop een kleurboek voor volwassenen, probeer een puzzel met 1.000 stukjes te bemachtigen, leer tekenen of schilderen met YouTube-tutorials, start eindelijk eens met yoga via online lessen, leer gitaar spelen, leer koken of meet jezelf een andere hobby aan. De mogelijkheden zijn eindeloos! En: dan heb je meteen iets waar je iedere werkweek weer naar uit kunt kijken…

8. Winkel online

Op zoek naar leuke nieuwe kussens voor op de bank? Of wat mooie groene planten voor in huis? Of pas je ondertussen niet meer in je favo spijkerbroek door die coronakilo’s? Shop dan online! Ga er goed voor zitten en maak er een shopsessie van zoals je zou doen wanneer je op zaterdagmiddag even de stad in zou duiken. De keuze is reuze, dus goed voor uren vermaak!

9. Geniet van quality time

Oké, we zitten vooral veel op elkaars lip op dit moment, maar zoveel quality time als we nu krijgen, krijgen we waarschijnlijk niet snel weer terug. Doordeweeks ben je vooral druk met thuiswerken (en eventueel het combineren hiervan met kinderen), maar in het weekend is het tijd om écht even samen te zijn; met je gezin, met je vriend(in) of met je huisgenoten. Of: om even heerlijk alleen te zijn zonder allerlei sociale verplichtingen. Lees een goed boek, heb een goed gesprek met elkaar, bel je (o)ma om te vragen hoe het met haar is, speel samen een gezelschapsspelletje, bouw een hut of maak en speel een quiz samen.

10. Werk niet stiekem toch

Zet je computer én je zakelijke telefoon echt uit en check niet stiekem tussendoor toch je mail. Laat het werk echt even helemaal los, dat komt maandag wel weer. En bedenk: als jij stiekem toch in het weekend gaat werken en mailen, zet je anderen misschien onbedoeld ook weer aan tot werken. En het weekend is niet voor niets het weekend, laat het dat ook zijn!

Dat waren ze weer! Hopelijk helpt het jou om dat weekendgevoel te behouden (of weer terug te krijgen). 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.