Artikel
5 sep '23
5 september '23
4 min

10 tips bij een onveilige werkcultuur

Een onveilige werkcultuur is funest voor een fijn werkleven én goede prestaties op je werk. Het kan leiden tot stress, angst en zelfs een burn-out. Daarom is het belangrijk om stappen te nemen tegen grensoverschrijdend gedrag om jezelf te beschermen én bij te dragen aan het creëren van een veiligere omgeving. Wij geven je 10 tips.

Uit eerder onderzoek van werk&geluk, onder ruim 1000 respondenten, blijkt dat 20 procent weleens te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag op het werk. 19 procent daarvan is vrouw, 1 procent is man. De top 3 aangegeven grensoverschrijdend gedrag bestaat uit intimiderend gedrag (bijv. onder druk gezet worden), seksuele intimidatie en gepest of buitengesloten worden. Van degenen die aangaven te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, heeft slechts de helft melding gemaakt. Waarom men ervoor kiest om geen melding te doen? Velen weten of wisten niet waar een melding te maken, het leek niet nodig of ze waren bang voor de gevolgen.

Verontrustende cijfers. Grensoverschrijdend gedrag verziekt namelijk de sfeer, je werklust en je prestaties. Maar de grote vraag is: hoe ga je hier dan goed mee om? Wij geven je een aantal tips.

1. Identificeer de problemen

Bepaal allereerst voor jezelf welke aspecten van de werkcultuur je als onveilig ervaart. Is het gebrek aan communicatie? Wordt er gediscrimineerd? Wordt er gepest, geïntimideerd of is sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Een duidelijk begrip van de problemen is essentieel om het te kunnen veranderen.

2. Praat erover

Blijf niet alleen met je probleem of nare gevoel zitten. Zoek steun bij vrienden of familie of neem een bevriende collega in vertrouwen. Het kan opluchten om je verhaal te vertellen en wie weet komen zij met waardevolle adviezen en inzichten.

3. Documenteer incidenten

Om je punt hard te maken kun je een gedetailleerd verslag bijhouden van de vervelende gebeurtenissen, inclusief data, betrokken personen en wat er is gebeurd. Heb je bewijsmateriaal in de vorm van mails of WhatsApp-berichten? Archiveer deze goed. Dit kan ook van pas komen als je besluit formele stappen te nemen of ondersteuning zoekt.

4. Weet wat je rechten zijn

Doe research of schakel de hulp in van een expert als het gaat om arbeidswetten, jouw rechten binnen het bedrijf en het antidiscriminatiebeleid. Dit zal je helpen te begrijpen hoe je kunt handelen in geval van onveiligheid.

5. Ga in gesprek

Heb je last van één specifiek persoon? Spreek hem of haar dan aan in een één-op-één-gesprek. Iemand moet namelijk wel de kans krijgen om zijn gedrag aan te kunnen passen. Verandert er vervolgens niks? Bespreek je zorgen dan met je directe leidinggevende of hoger management als je je daarbij comfortabel voelt. Benadruk dat je dit doet om bij te dragen aan een positieve werkomgeving en vraag om ondersteuning bij het aanpakken van de problemen.

6. Zoek bondgenoten

Je staat sterker als je niet de enige bent die aangeeft problemen te hebben met de werkcultuur of met bepaalde personen binnen het bedrijf. Probeer daarom collega’s te vinden die dezelfde zorgen delen of dezelfde ervaringen hebben. Samen sta je sterker en kunnen jullie hier verandering in te brengen.

7. Wees assertief

Wil je iets doen aan een toxic werkcultuur, laat je stem dan horen tijdens vergaderingen en teamdiscussies. Laat veelvuldig weten dat je van mening bent dat er iets gedaan moet worden aan de bedrijfscultuur en wees duidelijk over je standpunten en suggesties voor verbetering.

8. Geef het goede voorbeeld

Je creëert een veilige omgeving in eerste instantie door zélf respectvol en empathisch te zijn naar je collega’s. Geef bijvoorbeeld op een respectvolle manier feedback, communiceer helder maar vriendelijk en behandel anderen hoe je zelf behandeld wilt worden. Positief gedrag kan anderen aanmoedigen om ook respectvol met elkaar om te gaan.

9. Zoek externe ondersteuning

Als het niet je niet lukt om de sfeer en veiligheid onder de collega’s positief te veranderen, dan kun je overwegen externe instanties of afdelingen in te schakelen. Denk aan de Human Resources-afdeling, een vertrouwenspersoon of een vakbond. Wellicht kunnen zij je helpen.

10. Overweeg andere mogelijkheden

Houdt de onveilige werkcultuur en/of het grensoverschrijdende gedrag aan? Gooi dan als de sodemieter een steengoede sollicitatiebrief eruit voor een functie bij een andere organisatie. Je gezondheid en welzijn moeten tenslotte altijd je eerste prioriteit zijn.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.