Artikel
15 sep '22
15 september '22
2 min

Vrijwilligerswerk naast je betaalde baan: waar moet je op letten?

Eenzame ouderen gezelschap houden, vluchtelingen helpen of de lokale sportclub ondersteunen. Uit vrijwilligerswerk kun je veel voldoening halen. Wil je dit naast je betaalde baan gaan doen? Wees je dan bewust van de do’s en don’ts.

Welk vrijwilligerswerk past bij jou?

Denk voordat je je aanmeldt voor vrijwilligerswerk goed na over wat voor soort werk je wil doen, hoeveel tijd je daaraan wilt besteden en wat je eruit wilt halen. Onderzoek bovendien of het werk bij je karaktereigenschappen en talenten past. Ben je bijvoorbeeld sociaal en geduldig? Dan is werken met ouderen geschikt voor jou. Maar kijk ook buiten de gebaande paden: kun je bijvoorbeeld goed fotograferen? Ook daarmee kun je veel stichtingen en organisaties helpen.

Ga vervolgens op zoek naar een passende vrijwilligersbaan (bijvoorbeeld via NLvoorelkaar.nl) of check of het vrijwilligerswerk dat je in gedachten had bij jezelf en je wensen past. Dankzij een goede voorbereiding is de kans op (langdurig) slagen groot.

Waarom zou je vrijwilligerswerk doen?

Naast een mooie vermelding op je cv krijg je nog veel meer terug voor je vrijwilligerswerk: waardering, dankbaarheid, zelfvertrouwen, kennis en plezier. En dat draagt dan weer bij aan je werkgeluk.

Waar moet je op letten bij vrijwilligerswerk?

Allereerst: bekijk in je arbeidsovereenkomst of cao de afspraken over vrijwilligerswerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je eerst schriftelijk toestemming aan je werkgever moet vragen. Overigens is het sowieso slim om dit met je leidinggevende te bespreken. Al helemaal wanneer je in noodsituaties bijspringt, zoals bij de lokale brandweer of het Rode Kruis, en je dus onder werktijd opgeroepen kunt worden.

Als je met kwetsbare mensen gaat werken, zoals ouderen of kinderen, kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet aanvragen. Weet dat je als vrijwilliger recht hebt om deze gratis aan te vragen.

Vrijwilligersvergoeding onkostenvergoeding

Sommige organisaties bieden vrijwilligers een onkostenvergoeding. Deze mag (belastingvrij) maximaal 180 euro per maand zijn. Zorg dat je hierover afspraken maakt met de organisatie waarvoor je werkt. Afhankelijk van de hoogte hiervan kan het gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Lees hier meer over de onkostenvergoeding.

AVG

Net als bij betaald werk heeft de privacywet (AVG) ook bij vrijwilligerswerk invloed op het opslaan van jouw persoonsgegevens. Zo moet jij toestemming geven als de vrijwilligersorganisatie jouw persoonsgegevens wil opslaan en gebruiken. Ook mogen ze dit alleen doen als ze er een goede reden voor hebben.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.