Artikel
21 apr '23
21 april '23
7 min

Van loondienst naar zelfstandig ondernemer: 3 succesverhalen

Het is tijd om die carrièreswitch te maken. Niet omdat je huidige baan niet meer leuk is, maar omdat je iets anders wilt. Fiona, José en Debby deden het. Zij gaven hun baan op voor een nieuwe carrière als zelfstandig ondernemer. Wat deze vrouwen met elkaar gemeen hebben? Ze volgden hun passie en langgekoesterde droom, durfden het aan om alle zekerheid op te geven en bewandelden een nieuw pad. Of het ook allemaal in een rechte lijn ging? Nee, zeker niet.

“Ik droomde er al enkele jaren van om iets anders te gaan doen. Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt ging het heel snel. Binnen drie maanden was het allemaal geregeld”, zegt Fiona Stoger. Ze was accountmanager bij Driessen Groep en is nu eigenaar van Coffeelicious Bakery.

Ook José Dekkers – Ritsema en Debby van Adrichem wisten al heel lang dat ze ooit zelfstandig ondernemer wilden worden. José: “Ik kom uit een ondernemersgezin en droomde er altijd van om voor mezelf te beginnen. Toen ik moeder werd, verdween die droom naar de achtergrond. Ik vond het belangrijker om een leuke baan, fijne collega’s en plezier in mijn werk te hebben. Een goede werk-privébalans was voor mij het belangrijkste geworden.”

“Een jaar geleden veranderde mijn situatie op het werk en begon het toch weer te kriebelen. Toen heb ik de keuze gemaakt om mijn droom te realiseren.” José was coördinator HR Backoffice en is nu professional organizer bij Daily Organized.

Investeren

Ook al is de keuze soms makkelijk en snel gemaakt, toch vraagt een carrièreswitch om de nodige voorbereiding. José en Fiona volgden ieder een bijpassende opleiding. Ook Debby volgde verschillende cursussen. Ze was onderzoeker en is nu kunstenaar: “Mijn werk vond ik heel leuk, maar op momenten ook pittig. Het bestond uit veel analytisch werk en mijn hoofd stond continu aan. Dat ging steeds meer energie kosten. Ik begon met om de week één dag minder werken en vulde die dag met sporten in.”

“Later ging ik die dag gebruiken om te tekenen en kleine kunstwerkjes te maken. Dat vond ik zo leuk! Ik ging dingen in opdracht maken voor vrienden en vroeg daar kleine bedragen voor. Deze nieuwe uitdaging smaakte naar meer! Ik probeerde het eerst te combineren met mijn bestaande baan, maar al vrij snel besloot ik redelijk impulsief om iets voor mezelf op te zetten. Ik hield een oriëntatiejaar, volgde allerlei cursussen en zo ontstonden mijn eerste werken.”

Zelf aan het roer staan

Je eigen tijd indelen, flexibel zijn en doen wat je leuk vindt worden door alle drie de dames genoemd als de grootste voordelen van hun nieuwe carrière. José: “Als professional organizer kan ik mensen echt helpen en blij maken. Ik maak hun leven gemakkelijker, waardoor ze naast hun drukke baan en gezinsleven meer tijd overhouden voor leuke dingen. Na ieder project zie je opluchting en blije gezichten. Daar doe ik het voor! Daarnaast ervaar ik veel vrijheid en geniet ik van de quality time met mijn kinderen.”

Dit herkent Fiona ook: “Ik werk letterlijk aan mijn eigen geluk. Vind ik iets niet leuk of niet goed geregeld dan moet ik daar zelf verandering in brengen. Dat kan ik doen zonder anderen te raadplegen. Daarnaast heb ik mezelf veel beter kunnen ontplooien. Ik kwam erachter dat ik goed ben in marketing en dat ik het ook super leuk vind. Dat had ik in loondienst niet snel ontdekt.”

José Dekkers – Ritsema: “Keuzes maken doe je niet voor het leven. Ga ervoor”

Go with the flow

Nog een ander voordeel van eigen baas zijn, is voor kunstenares Debby dat ze echt letterlijk haar eigen week kan indelen: “Ik werk heel erg op mijn energie. Dus ik laat mijn energie bepalen wat voor week het gaat worden. Of het een onwijze maakweek wordt, een experimenteerweek of een administratieve week. Mijn energie bepaalt waar mijn aandacht naartoe gaat. Daardoor werk ik efficiënter en met minder moeite. En ik merk dat dit heel fijn is. Voorheen werd mijn agenda snel gevuld. Dat bepaalde wat je ging doen. De werktijden stonden vast. Dat heb ik nu niet meer.”

Fiona vult aan: “Ik kan echt mijn energie kwijt in mijn werk. De hele dag heb ik ideeën en het mooiste is dat ik ze meteen in de praktijk kan brengen. Sommige zijn beter dan andere, maar ik kan ze meteen testen en dat vind ik zo gaaf.”

Plan B

Een carrièreswitch is een spannende gebeurtenis. Je geeft vastigheid op en je weet niet meteen wat je ervoor terugkrijgt. Dat weerhield de ondernemers er niet van om hun plannen door te voeren. Wel spraken ze met zichzelf een aantal dingen af en hadden ze een back-up plan achter de hand. Voor het geval dat.

“Ik ben mijn passie achterna gegaan. Ik bedacht me ook: keuzes maken doe je niet voor het leven, ik ga ervoor en mocht het tegenvallen, dan is er nog geen man overboord. Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd, ervan geleerd en kan ik altijd opnieuw een keuze maken”, zegt professional organizer José.

Ook Debby had hierover nagedacht: “Ik had een afspraak met mezelf gemaakt dat ik binnen vijf jaar weer op het salarisniveau van mijn laatste baan wilde zitten. Als het niet zou lukken dan zou ik als freelancer altijd terug kunnen vallen op mijn oude vak. Nu na drieënhalf jaar ben ik al redelijk dicht bij mijn doel, al is het inkomen natuurlijk altijd instabiel.” Plan B staat dus nog bij allebei onaangeraakt op de plank te verstoffen.

Niet alleen rozengeur en maneschijn

Het ondernemerschap kent ook een andere kant van de medaille. José zegt daarover: “Bij het opstarten van je eigen onderneming komt veel kijken. Dat heb ik niet onderschat. Ik doe alles stapje voor stapje en ik geniet van het proces. Er komt ook onzekerheid bij kijken, je moet buiten je comfortzone treden, maar elke stap voelt als een succes en mijn zelfontwikkeling groeit.”

Debby: “Alles wat je erin investeert, geld of tijd, is iets waar je zelf helemaal achterstaat. Dat bepaal je helemaal zelf. Tegelijkertijd geeft dat soms ook wel extra druk. Dan is het ook wel lekker om voor een werkgever te werken en deze zorgen niet te hebben. Een ander nadeel is als je op vakantie bent dat alle kosten dubbel zo hard aankomen. Je verdient niks, maar je vaste lasten lopen wel gewoon door.”

Dat herkent ook Fiona: “Met een eigen bedrijf ben je zeven dagen per week aan het werk. Het houdt nooit op. Ook op vakantie werken wij dagelijks.”

José: “Ik heb nu geen vast inkomen meer en ben afhankelijk van de hoeveelheid klanten die ik heb. Het beroep van professional organizer is nog redelijk onbekend. Ik merk ook dat veel mensen zich schamen om mij in te schakelen of denken dat zij dit zelf moeten kunnen.”

Blij met switch

Of de dames het achteraf gezien opnieuw zouden doen, daar hoeven ze niet lang over na te denken. Fiona: “Meteen! Niet omdat ik mijn werk niet leuk vond. Ik vond mijn baan geweldig en het bedrijf fantastisch, maar ik ben geboren om te doen wat ik nu doe.” Debby vult aan: “Absoluut. Wat ik nu doe staat zoveel dichter bij mij als persoon.” Ook José zegt daar volmondig ja op: “Ik vind het belangrijk om geluk achterna te gaan! En ik geloof erin dat sommige dingen gebeuren met een reden, het geeft nieuwe kansen en mogelijkheden en je groeit ervan!”

Ben jij benieuwd hoe werkgelukkig jij bent?

Test je werkgeluk in twee minuten.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 4

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.