Artikel
6 mei '21
6 mei '21
5 min

Dit zijn de 10 best betaalde banen in Nederland

Het hoogste salaris? Nou, de gemiddelde Nederlander verdient 36.500 euro per jaar. Bruto, inclusief vakantiegeld. Netto, zonder vakantiegeld, blijft daar ongeveer 1.594 euro per maand van over. Aangenaam, Jan Modaal. Maar Piotr-Christiaan van de Laar heeft het beter voor elkaar: hij is plastisch chirurg en verdient in een maand wat Jan Modaal in een jaar verdient. Ben jij ook zo benieuwd naar de best betaalde banen van Nederland?

Natuurlijk maakt geld niet gelukkig. Dat weten we allemaal. Met plezier naar je werk gaan, werkgeluk ervaren en een goede werk-privébalans hebben is vele malen belangrijker. Maar toch, we zijn nieuwsgierig aangelegd en dus benieuwd: wat is nu eigenlijk de best betaalde baan?

De banen met het hoogste salaris uit onderstaand lijstje zijn gemiddelden, berekend op basis van salarissen op verschillende niveaus, met een verschillend aantal jaren ervaring, bij verschillende bedrijven of organisaties en ga zo maar door. Het is dus: een gemiddelde. Uiteraard verdient een profvoetballer uit de Eredivisie een flinke boterham met zijn voetbalkunsten, maar een voetballer in de Eerste Divisie verdient maar net meer dan Jan Modaal. Dus, nogmaals: een gemiddelde.

Daar gaan we dan!

De banen met het hoogste jaarsalaris in Nederland

 

1. Plastisch chirurg | 420.0000 euro

Dan ben je wel heel wat borsten en billen verder, hoor. Vooral de kliniekeigenaren mogen dit enorme bedrag op hun rekening bijgeschreven zien worden ieder jaar. Een “gewone” plastisch chirurg verdient ook goed, maar wel een stuk minder. Had jij verwacht dat dit beroep op plek 1 in het lijstje met best betaalde banen van Nederland zou staan?

2. Senior medisch specialist | 220.000 euro

Het woord zegt het al: senior ben je natuurlijk niet zomaar. Daar gaat flink wat tijd en ervaring in zitten. Waarbij ook nog komt dat je niet zomaar medisch specialist bent en daar alleen al jaren voor moet studeren. Dit is dus meer een goed betaalde baan op de langere termijn.

3. CEO / algemeen directeur | 210.000 euro

Het gaat hier over CEO’s van grotere bedrijven, niet over zzp’ers die zich toevallig ook CEO of algemeen directeur van hun eigen onderneming noemen op LinkedIn. Die verdienen namelijk lang niet wat deze CEO’s verdienen en zouden ervoor zorgen dat de functie van CEO dit lijstje in ieder geval niet had gehaald.

4. Operationeel of financieel directeur (COO of CFO) | 190.000

Ook een baan met veel verantwoordelijkheden, en de rechterhand van de vorige persoon uit het lijstje, maar dit beroep wordt toch nét iets minder gewaardeerd in euro’s dan de baan van een CEO.

5. Vastgoedbelegger / private banker | 180.000 euro

Een risicovolle baan, en een baan waarbij een startkapitaal wel handig is, maar als je het goed doet, dan kun je het in deze functie ook écht goed doen en een flink salaris meepakken.

6. Gezagvoerder / piloot | 180.000 euro

Piloot worden, wie droomde er vroeger niet van?! Heel de wereld rondreizen, met je hippe pilotenbril op, en ondertussen rijk worden. Daar lijkt het inderdaad wel op, als deze job op nummer 6 staat in de lijst van functies met de hoogste salarissen, maar: schijn bedriegt. Er zijn een hele hoop piloten die helemaal niet zo veel verdienen, veel meer dan de grootverdieners.

7. Minister-president / minister | 170.000 euro

Tja, de plek van minister-president is natuurlijk maar eenmalig per 4 jaar te vergeven. Maar ministers zijn er een stuk meer. Een goed betaalde baan, maar absoluut geen luizenbaantje: hard werken, veel overuren en veel, heel veel, meningen en discussie. Het is maar waar je zin in hebt…

best betaalde banen

8. Advocaat | 130.000 euro

Van deze functie weten we natuurlijk allemaal dat het goed verdient. Maar, ook hier geldt: alleen de besten worden er écht heel rijk mee. Er zijn zoveel rechtenstudenten, maar lang niet iedereen kan dit salaris uitgeven aan luxe vakanties, heerlijke etentjes en vette auto’s. En dan hebben we het nog even niet over de risico’s die een baan als advocaat (tegenwoordig) met zich mee kan brengen wanneer je cliënten hebt in een bepaalde, eh, “sector”. De vraag is of je het er dan voor over hebt.

9. Tandarts en orthodontist | 110.000 euro

De tandarts is natuurlijk een semi-verplicht bezoekje voor iedere Nederlander en tegenwoordig ziet ook bijna iedere puber de praktijk van de orthodontist van binnen. Goud geld verdienen. Niet met gouden tanden, wel met beugels en dergelijke. Daarvoor moet je dan wel heel de dag in andermans mond wroeten, maar hey: met het salaris is niets mis.

10. Hoogleraar | 100.000 euro

Misschien niet helemaal verwacht in dit lijstje met best betaalde banen, maar zeker wel op zijn plaats: een hoogleraar verdient, als hij flink zijn best doet, prima een ton per jaar. Hij heeft dan ook een belangrijke functie in de maatschappij natuurlijk.

Tijd voor een carrièreswitch?

Wat denk jij na het lezen van dit artikel? Ben je meteen een carrièreswitch aan het overwegen? Waarschijnlijk niet, want er speelt een heleboel meer mee bij een fijne baan dan het salaris. Je kunt wel een van de best betaalde banen van Nederland hebben maar als je het niet leuk vindt heb je daar niets aan. Lees daarom ook eens ons artikel over baan, carrière of roeping om meer te lezen over hoe jij dichter bij jouw droombaan komt!

Bronnen: CBS, Manners, Beaks

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 39

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.