Daar zit je dan. Na maanden van conflicten, slapeloze nachten, twijfels, nog een keer proberen en toch weer mislukken. De kogel is door de kerk. Jullie gaan scheiden. En nu?

Bij Werk&Scheiding horen we vaak dat medewerkers gelijk al met een dubbel gevoel rondlopen; ze weten dat een scheiding effect zal hebben op hun werk en ze willen dat het absoluut geen effect gaat hebben op hun werk. Ze denken dan dingen als: “Mijn scheiding, mijn probleem. Daar heeft mijn werkgever niks mee te maken.” Of: “Het laatste dat ik wil is dat ze dit merken op het werk. Ik kan dit prima los van elkaar zien en houden. Let maar op.”

Soms zien we ook vormen van schaamte en teleurstelling terug. Het gevoel dat het niet gelukt is om je huwelijk stand te laten houden. “Hoe zullen collega’s hier over denken? Wat doet dat met mijn positie binnen mijn team? Word ik nog wel gezien als die professional van daarvoor?” Ze zijn even vergeten dat de impact van de periode hiervoor ook al merkbaar was in de kwaliteit van hun werk. Immers kun je maar zo vaak per week een slechte nacht hebben, totdat dit te zien is in de hoeveelheid fouten die je maakt en hoe effectief je alles afkrijgt.

En nu het echte werk

Goed, de kogel is dus door de kerk. De scheidingsmelding is door één van de twee gedaan. Je gaat definitief uit elkaar. Mouwen opstropen, want nu gaat het beginnen: Er moet minimaal één nieuw onderkomen gevonden worden, financiën moeten gescheiden en verdeeld worden, inboedel moet een waarde en verdeling krijgen, de kinderen moet het verteld worden, de ouders moet het verteld worden, de rest van de familie en vrienden moet het verteld worden, automatische incasso’s mogen worden opgezegd of omgezet, iets met pensioenen, financiële draagkracht, partneralimentatie, kinderalimentatie, zorgkosten, schulden, convenant en ouderschapsplan moeten gemaakt worden. Dit gebeurt vaak onder begeleiding van een mediator. En die werkt over het algemeen tussen 9.00 en 17.00. Precies, als je ook je eigen werk moet doen. De kinderen moeten uit school gehaald worden, ook daar komt spanning op de werktijd en -focus.

Zo ontstaat er een combinatie van acties, beslissingen, afspraken en meer die gaan concurreren met werktijd. Dan laten we nog even achterwege dat communicatie hierover tijdens het werk een enorm lek is.

Onderzoek bevestigt

Uit verschillende onderzoeken blijkt op diverse gebieden een merkbare impact. Zo zie je het op het gebied van stress en emotionele pijn; er is een rouwproces gestart waar veel mensen geen idee van hebben.(1) Maar ook de praktische gevolgen op het gebied van hun financiële situatie en huisvesting (2). Daarnaast is er de verandering in het sociale netwerk; familie, vriendenkring, clubs en verenigingsleven. (3)

Daarnaast levert een scheidingsproces nog iets anders op: Een scheiding zet spanning op de rollen die we als medewerker en privépersoon hebben. Doordat de kwaliteit van slapen terugloopt, zullen energie en focus volgen (4). En je hebt nu juist die energie en focus zo hard nodig om én je werk goed te doen én je zaken thuis geregeld te krijgen. Het moet uit de lengte of de breedte komen.

Dat gaat maar zo lang goed

Hou je vast; meer dan 26.000 werknemers lopen binnen 12 maanden na de start van hun scheiding met burn-out klachten rond. En dat aantal herhaalt zich dan elk jaar. (5)

De effecten van een scheiding op verzuim en op het werk zijn indrukwekkend. Daarom is het slim om vroeg te starten met effectieve acties.

Tips om op de been te blijven:

  1. Erken dat je in een life-event zit. Het begint bij jezelf als medewerker, met het realiseren dat je in een proces zit waar je niet eerder in hebt gezeten en eigenlijk geen goed idee hebt wat wijs is. Laat los wat anderen ervan denken en aan ongevraagde adviezen hebben. Als jij niet ziet dat je in een zeer heftig proces zit, zul je geen effectieve stappen kunnen zetten.
  2. Onderzoek waar je op je werk tegenaan loopt; focus, energie, foutenmarge, organiseren, etc. Hou een lijst bij en wees eerlijk. Als je tijdens je werk 1,5 uur zit te appen met je aanstaande ex, is je werk niet het probleem.
  3. Bespreek met je leidinggevende de situatie. Proactief levert dit het meeste op. Er is nog geen nood aan de man, dus er is nog ruimte om dingen aan te passen en uit te proberen. Je hoeft het niet over je scheiding te hebben, maar over de effecten ervan op je werk. Bedenk samen tijdelijke oplossingen die voor jouw specifieke situatie werken; meer flexibele werktijden, beperking van taken, samen een planning maken, een collega koppelen om de foutenmarge omlaag te brengen, etc.
  4. Zorg regelmatig voor pauze/rust op een werkdag. Jouw bovenkamer maakt overuren. Door regelmatig even kort een pauze te pakken, kan het herstellen. Dat herstel komt de kwaliteit van jouw werk ten goede én je zult meer capaciteit over hebben voor het scheidingsproces. Win-win dus.

Bronnen:

  1. Klurfeld, Buqo, Anderson & Wand, 2020
  2. Leopold, 2018
  3. Leopold, 2018
  4. Ten, Brummelhuis&Bakker, 2012
  5. Wildeman, De Vroome & Klein Velderman, 2021

Over Yorick

Yorick Saeijs is eigenaar en ontwikkelaar van Werk&Scheiding. Met zijn uitgebreide kennis op zowel pedagogisch, zakelijk als ook het gebied van scheiding heeft hij een positief effect op duurzame gedragsverandering bij de cliënt en organisatie.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.