Artikel
3 feb '22
3 februari '22
3 min

“Inmiddels weet ik dat het oké is om open te zijn over autisme”

Werkgeluk mogelijk maken voor mensen waarvoor dit niet vanzelfsprekend is: daar ligt de passie van de Driessen Foundation. De Driessen Foundation zet zich in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die barsten van het talent, maar niet de juiste kans krijgen om dit talent binnen een organisatie te laten zien. In deze rubriek delen we een aantal mooie, persoonlijke verhalen. Zo ook het verhaal van Taco Schepp.

“Al op m’n achtste kreeg ik de diagnose autisme. Voor mijn basisschool stond deze term gelijk aan ‘niet goed kunnen leren’ met als resultaat dat ik het in het speciaal onderwijs mocht proberen. Ik was hier duidelijk niet beter af. Ik was er ongelukkig en voelde me onbegrepen. Niet bij machte hier iets aan te kunnen veranderen, word je als kind tegendraads en ben je boos op de wereld. Het gevolg was dat ik naar het ZMOK mocht. Een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Voor mij een drama. Helaas is er nooit goed onderzocht of ik meer in mijn mars had. Voor mijn middelbare schoolcarrière werd ik dan ook verwezen naar het lager agrarisch onderwijs, maar dit had echt niet mijn interesse. Het is me uiteindelijk gelukt om mbo informatica te gaan doen. Deze materie trok mij wél aan, alleen het onderwijssysteem bleef ingewikkeld voor me. Ik ben uiteindelijk op m’n 17e gestopt in het reguliere onderwijs en heb op eigen kracht alle benodigde IT-kennis opgedaan.”

Afscheid

“In 2009 vond ik een leuke baan en daar werkte ik met plezier, totdat ik op een dag open was over mijn autisme. Hier werd niet goed op gereageerd, net als in mijn schoolverleden. Ik had het gevoel dat mijn leidinggevende en collega’s anders naar mij keken en ik niet meer echt mee deed. Ik heb daarom afscheid genomen van dit bedrijf en nam me voor om het nooit meer te hebben over autisme binnen een werkomgeving. Dit heb ik dan ook tien jaar lang niet gedaan.”

Positief

“Inmiddels weet ik dat het wel oké is om open te zijn over autisme. Op zoek naar een nieuwe baan kwam ik in 2019 ITvitae tegen die gespecialiseerd is in het opleiden en bemiddelen van ICT-professionals met een autismeprofiel of hoogbegaafdheid. Zij hebben een uitgebreid netwerk van bedrijven met ICT-vacatures. Via hen ben ik bij Motiv terechtgekomen. De accountmanager van ITvitae gaat met je mee op gesprek. Wat ik heel positief vind, is dat ITvitae ervoor zorgt dat er een technisch persoon aan tafel zit om het over de inhoud van de functie te hebben, want daar kom je tenslotte voor. Het bleek een goede match en ik kon al snel aan de slag bij het SOC Engineering team. Na drie maanden ben ik gevraagd om teamleider te worden. Ik ben er echt op m’n plek. Vanuit ITvitae word ik ondersteund met jobcoaching. Dit helpt mij om nog prettiger te functioneren en dingen op een rij te zetten.”

Lees het volledige verhaal van Taco.

De Driessen Foundation is een initiatief van Driessen Groep, een persoonlijke & professionele, digitaal gedreven dienstverlener in mens en werk, gespecialiseerd in de publieke sector.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.