Artikel
22 aug '22
22 augustus '22
7 min

Hoe ontdek ik mijn passie?

Hoe ontdek ik mijn passie? Een simpele vraag, met een ingewikkelder antwoord. Zeker als je veel dingen leuk vindt. Maar wat is nou dat ene waar je écht passie voor hebt? In dit artikel lees je hoe je erachter komt wat passie is, maar belangrijker nog: wat jouw passie is.

Je passie vinden

Je gaat naar je werk voor het geld, omdat de rekeningen betaald moeten worden. Je vindt je collega’s ook best prima, maar je voelt al langer dat dit het niet meer voor je is. Met tegenzin zet je op zondagavond de wekker en maandagochtend heb je een pesthumeur, omdat de nieuwe werkweek weer begonnen is.

Je passie ontdekken, met plezier naar je werk gaan én echt iets betekenisvols doen in je werk. Werk dat energie oplevert, in plaats van dat het energie kost. Dat is wat je wil! Zo kan je niet alleen meer genieten IN je werk, maar ook erbuiten. En dus zit continu de vraag in je hoofd: wat is mijn passie? En heb ik eigenlijk wel een passie? Je voelt de druk om het antwoord hierop te hebben. Je wil namelijk wel alles uit het leven halen. Als je eenmaal je passie hebt, wil je je daar voor de volle 100% voor inzetten. Je weet dat het je zoveel rust oplevert, dat je keuzes kan maken die bij jou passen en belangrijker nog: dat je gewoon kan gaan doen wat je echt leuk vindt.

Knoop het volgende goed in je oren: iedereen heeft een passie. Jij dus ook. Alleen doordat we zo hard op zoek zijn naar wat die passie is, zien we het niet. Het antwoord wat je passie is, is er al, die zit in JOU als persoon. Je moet alleen weten waar je de focus op moet leggen om dit te kunnen achterhalen.

Passie versus passie

Gepassioneerd ben je met je hart. Je wil je ervoor inzetten en iets bijdragen. Het zorgt ervoor dat je met plezier taken uitvoert en enthousiast bent. Trots op dat wat je doet!

Maar er is ook een andere kant van gepassioneerd zijn. Passie in het Latijns is Passion, dat staat voor lijdensweg. Het hebben van een passie is namelijk niet altijd gemakkelijk. Het gaat er ook over dat je volledig ergens voor durft te gaan en dat je soms wat opoffert. Het is hetgeen waar je helemaal achter staat en wat je zo vurig in je voelt, waardoor je de beslissingen neemt die daarvoor nodig zijn. Dat betekent dus ook af en toe letterlijk lijden. Want dit soort opofferingen doen en uit die comfortzone stappen is niet gemakkelijk. Dit is ervoor nodig om die energie en drive uit je werk te kunnen halen. Dat is échte passie en niet iets wat je zomaar leuk vindt.

De uitdaging in de zoektocht naar je passie

De uitdaging zit ‘m in de zoektocht naar je passie en zingeving, want er zijn zoveel opties, mogelijkheden en keuzes.

De meeste redenen die ik als werkgelukcoach terug hoor, waardoor het maar niet lukt om die passie te vinden, zijn:

  1. Financiële zekerheid: geld, je wilt het leven dat je nu hebt niet opgeven.
  2. Mening van anderen: de sociale druk. Je wil anderen niet teleurstellen.
  3. Onzeker over jezelf: kan jij dit wel? Bestaat passie wel voor jou? Zitten anderen wel op jou te wachten?

Al deze aspecten zijn logisch en (ik denk) herkenbaar voor je, maar als je écht die passie wilt ontdekken en achterna wil gaan is het belangrijk om daar niet naar te luisteren. En ja, rekeningen moeten betaald worden, maar houd vooral in zicht wat het je oplevert op het moment dat je bijvoorbeeld iets (tijdelijk) inlevert. Het is belangrijk om met een open blik deze zoektocht in te gaan.

Het antwoord zit in jou

Zoals je eerder al las zit het antwoord van wat jouw passie is in jou. Je hoeft dus niet buiten jezelf te zoeken. Het belangrijkste is dat je weet wie jij bent, waar je voor staat en wat je belangrijk vindt. Je moet alle puzzelstukjes gaan verzamelen. Sommigen ken je, anderen zijn zoek en anderen liggen niet op de goede plek. Je moet écht gaan inzoomen op jezelf, zodat je de puzzel compleet kan maken. Het gaat erom dat je gaat herkennen wie jij als persoon bent.

En nee, dat doe je niet door een beroepskeuzetest te doen, vacaturesites af te speuren en in gesprek te gaan met de mensen om je heen. Dit geeft je namelijk een brokje informatie, maar dit maakt het niet concreet genoeg. Waardoor je alsnog niet weet wat jouw passie is.

Inzoomen op jezelf

Je passie vormt een rode draad in je leven. Iets dat je vanaf kinds af aan al interessant vond en waar je nu (op wat voor manier dan ook) nog steeds interesse in hebt. Dat kunnen heel veel dingen zijn, waar absoluut een combinatie in mogelijk is. Je hoeft namelijk helemaal niet te kiezen. Maar om deze rode draad te kunnen zien is het wel belangrijk om een laagje dieper te kijken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door telkens de ‘Waarom-vraag’ te stellen. ‘Waarom is dat zo?’ of door de vraag te stellen: ‘Wat maakt dat ik dit vind?’. Pas dit in verschillende situaties toe, waardoor je verbanden en patronen gaat ontdekken. Zo’n verband is een puzzelstukje. Als je die verbanden hebt ontdekt, kan je die puzzel in elkaar gaan zetten, waardoor alles voor jou samenkomt.

Concrete vragen

Een manier die goed werkt is om te kijken welke ideeën van jouw droombaan of passie je op dit moment hebt. Ook kan je bijvoorbeeld kijken naar hoe je was als kind en waar je toen naartoe getrokken werd. Welke series kijk je op tv? Wat voor boeken lees je graag? Wat voor gesprekken voer je? Waar zou je graag bij willen helpen? Bij welke mensen voel jij je prettig? Waar houd je van? Welke dingen doe je graag? Waar haal je energie uit?

Daar ga je die ‘Waarom-vragen’ op loslaten, waardoor je de puzzelstukjes kan verzamelen en patronen gaat herkennen. Dit is geen gemakkelijke opgave, omdat je je vaak toch laat leiden door die angsten of omdat je te maken hebt met blinde vlekken. Dingen die je zelf niet ziet, waardoor je patronen niet herkent of de puzzel niet in elkaar kan zetten. En dat is zonde, want je wil het juist concreet maken.

Hulp in de zoektocht naar je passie

Merk je dat het je inmiddels duizelt? Dat je het lastig vindt om die patronen te herkennen en je vastloopt in je zoektocht? Als werkgelukcoach help ik je graag door middel van mijn coachtraject. Meer daarover lees je op mijn website.

Wel duidelijk wat jouw passie is maar ben je nog op zoek naar iets meer moed? Lees dan ons artikel over wankelmoed ook nog even.

Over Elodie

Alles wat te maken heeft met werk(geluk) houdt Elodie bezig. Ken je dat, dat je alles hebt wat je hart je begeert, maar je toch niet gelukkig bent? Elodie, oprichtster van Melodieinhetleven helpt je in de zoektocht met het ontdekken van je passie en droombaan. Want als jij weet wat bij jou past, kan je weer gelukkig zijn in je werk. Op naar energie, rust en plezier!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.