Artikel
15 sep '22
15 september '22
6 min

Een betere versie van jezelf

Dagelijks zijn we bij De Gelukkige Professional aan onze coachtafel in de weer met professionals die meer werkgeluk willen en die tot het inzicht zijn gekomen dat ze daarvoor wat aan zichzelf willen veranderen. Die de wens hebben om een betere versie van zichzelf te worden. Wat veel professionals niet weten, is dat ze hier zelf al snel stappen in kunnen zetten. We delen graag een aantal van die stappen met je; wellicht helpen ze jou ook als jij op het punt staat om die betere versie van jezelf te worden.

We zijn beter in veranderen dan we denken

Ja, ook jij! Want niemands leven is nog hetzelfde als pakweg 10 jaar geleden. In die tijd maakte Netflix nog maar amper deel uit van ons leven, was social media bij lange na niet zo groot en impactvol als het nu is, kon je alleen nog maar dromen van zelfrijdende auto’s en bestaat er nu haast geen leven meer zonder onze smartphones. Nu lijken dit wellicht open deuren, maar als je er echt bij stilstaat, verandert er ongemerkt in ons leven continu een heleboel. Door je daar bewust van te worden, ontdek je dat je beter tegen veranderingen kunt dan gedacht.

Er zijn een aantal drijfveren die maken dat we makkelijker kunnen veranderen. Hieronder staan ze op een rij.

  • Zo zal je de noodzaak moeten voelen om te veranderen. Zonder druk wordt het lastig en blijf je zitten waar je zit. Gewoon omdat dat van nature hetgeen is wat een mens doet: de situatie houden zoals ie is.
  • Het moet voor jezelf duidelijk zijn waar je naar toe wil bewegen; dus wat is de stip op de horizon? Met welk gedrag moet je stoppen en wat moet je vervangen door nieuw gedrag?
  • Als het gaat om een verandering op je werk, zorg er dan voor dat je je betrokkenheid bij dat veranderproces vergroot. Ga op onderzoek uit, verdiep je in het hoe en wat van de verandering. Ook al voel je weerstand tegen dat wat de organisatie van plan is of wat je leidinggevende van je vraagt. Hoe meer betrokkenheid, hoe hoger de energie, hoe meer passende oplossingen je gaat vinden om de verandering door te maken.
  • Neem zelf je eigen innerlijke belemmeringen weg. Merk ze op, snap waar ze bij je vandaan komen en zoek naar een manier om ze te elimineren.
  • Neem de ruimte om te veranderen. Soms willen we dat een verandering van de ene op de andere dag geregeld is. Zo werkt het helaas niet. Maar vertrouw erop: uiteindelijk zal iedereen stappen kunnen zetten, dus ook jij.
  • Veranderen gaat met ups en downs. Het ene moment voel je je king of the hill omdat je merkt dat je stappen zet en dichterbij je doel komt. Om op het andere moment weer in precies dezelfde oude valkuil te stappen en het gevoel te hebben dat je maar niets opschiet. Dit hoort er allemaal bij. Uit ervaring kan ik je vertellen dat met zelfreflectie en focus je echt steeds dichterbij die gewenste ik komt.

Veranderen kost tijd

Onderzoek toont aan dat veranderen gemiddeld 66 dagen kost. Let op het woord ‘gemiddeld’. Sommige veranderingen duren beduidend langer; afhankelijk van de impact die de verandering op jouw leven heeft en jouw veer- en veranderkracht. Hoe dan ook: ander gedrag aanleren duurt even.

In de basis willen we niet veranderen; ons brein gedijt het best bij rust, wat stabiliteit betekent en dus overleving. Daardoor zul je bij een verandering (zeker als ie niet gewenst is door jou zelf) in eerste instantie een terugtrekkende beweging willen maken. Hou daar rekening mee, snap dat het zo werkt.

Loslaten

Want veranderen betekent altijd iets loslaten, iets verliezen. Ook als je de verandering toejuicht. Het is namelijk het einde van iets. Dat doet wat met een mens. Ben je hier van bewust en besteed aandacht aan dat einde. Bij veranderen hoort ook altijd een in-between-periode. Het oude is er immers niet meer (niet meer zoals je het gewend was) en het nieuwe is er ook nog niet. Een periode van onrust en chaos waarin ons innerlijke systeem soms de neiging heeft weer terug te willen naar hoe het was en toch ook nieuwe dingen uitprobeert en kansen probeert te pakken. Om daarna naar de fase te gaan waarin het nieuwe steeds meer een plek in je leven krijgt.

Ken je het effect van positiviteit op iemands doen en laten? Dit filmpje laat op een hele treffende manier zien wat het met iemand doet als er positiviteit dan wel negativiteit om je heen is.

Tot slot nog een paar helpende principes uit de NLP-wereld

Als de een het kan, kan de ander het leren. Zijn er mensen in jouw omgeving die doen wat jij zo graag wil kunnen? Ga eens met die ander in gesprek en vraag hem of haar het hemd van het lijf over hoe hij zo goed doet wat hij doet. Wat denkt hij? Wat voelt hij? Waar gelooft hij in als ie doet wat ie doet? Hoe denkt ie bijvoorbeeld over zichzelf? Wat vindt hij belangrijk in die betreffende situatie? Ga op onderzoek uit en probeer dat wat je hoort eens uit op je eigen situatie.

En ieder gedrag heeft een positieve intentie. Let wel: voor degene die het gedrag laat zien. Mocht de door jou gewenste verandering niet zo snel gaan als je wil en je merkt aan jezelf dat je terugtrekkende bewegingen maakt, ga dan eens op zoek in jezelf naar wat dat deel in jou, dat nog niet zo vooruit wil, met dat gedrag probeert te bereiken of te vermijden. Als je begrijpt waarom dat deel doet wat ie doet, kun je zoeken naar een andere manier waarop je die achterliggende reden niet hoeft op te geven maar wel ander meer helpend gedrag kan laten zien.

Over Myriam de Roo

Myriam de Roo coacht vanuit haar bedrijf De Gelukkige Professional al meer dan 25 jaar professionals die op een kruispunt in hun loopbaan staan waarbij de focus op het vergroten van werkgeluk ligt. Met veel energie, humor en scherpte brengt ze haar coachees in beweging en helpt ze ze de gewenste verandering door te maken. Vaak is dit een combinatie van persoonlijke ontwikkeling en een gedegen loopbaanonderzoek. Met altijd de wens om authentieker, autonomer en arbeidsmarktfit in het leven te kunnen staan.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.