Artikel
16 mrt '22
16 maart '22
3 min

“Autisme maakt je niet minder maar wel anders”

Werkgeluk mogelijk maken voor mensen waarvoor dit niet vanzelfsprekend is: daar ligt de passie van de Driessen Foundation. De Driessen Foundation zet zich in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die barsten van het talent, maar niet de juiste kans krijgen om dit talent binnen een organisatie te laten zien. In deze rubriek delen we een aantal mooie, persoonlijke verhalen. In dit artikel lees je het verhaal van Koen van den Berg.

Koen kwam in maart 2019 met een burn-out thuis te zitten. Hij was gewend om hard te werken en dacht dat de lange uren en de stress gewoon dingen waren die erbij hoorden. “Autisme is een lastig beestje. Zeker als je op hoog niveau in het professionele leven functioneert en tegen problemen aanloopt. Je realiseren dat de rek er al een tijdje uit was, is confronterend. De eerste maanden kon ik weinig. Uiteindelijk ben ik op zoek gegaan naar hulp en ging in behandeling bij een psycholoog voor ondersteuning bij mijn autisme. Helaas was ik na twee jaar nog verre van volledig inzetbaar en moest ik volgens het arbeidsdeskundigrapport aan de slag met een eerste of tweede spoor re-integratietraject. Ik wilde graag bij mijn werkgever terugkeren dus koos ik voor een eerste spoor traject. Hierdoor kwam ik bij ITvitae Coaching terecht.”

Opluchting

“Wat mij aanspreekt aan ITvitae Coaching is dat zij kennis van en ervaring met autisme en hoogbegaafdheid hebben en dat dit geen ‘bijzaken’ zijn. Ik zocht ondersteuning van iemand die begrijpt hoe mijn geest werkt en vanuit dat inzicht advies kan geven. Mijn psycholoog Marcel Hurkens van ITvitae Coaching heeft mij op diverse manieren verder geholpen. Maar de grootste ‘opluchting’ was wel het feit dat ik op hem kon rekenen om de veranderingen die voor mij nodig waren te communiceren aan de mensen die mij al zo goed kenden. Zijn aanwezigheid als externe factor maakt het makkelijker voor de organisatie om het advies te accepteren dan wanneer ik het zelf zou zeggen. En zonder ons proces had ik het überhaupt niet zo sterk kunnen verwoorden.”

Koen is inmiddels weer aan het werk. “Ik werk bij mijn oude werkgever, Goeiezaak.com, een bedrijf waar ik in meegegroeid ben en ook partner ben geworden. De eerste horde was het bedenken en creëren van een nieuwe rol binnen het bedrijf. Een nieuwe manier van werken waar ik energie van krijg en waar de inspanning wel gezond is. Die horde hebben we vorig jaar genomen.”

“Er is ruimte voor die rol en steun vanuit mijn collega’s. Dat is heel fijn. Ik merk dat ik mijn oude passie terugkrijg en dat mijn collega’s vinden dat ik in positieve zin veranderd ben. Nu moeten we de tweede horde nemen: ik moet goed in die rol komen, leren om grenzen af te bakenen, leren om de balans ook in die rol gezond te houden. Dat is waar ITvitae mij nu bij helpt. Ik heb alle vertrouwen dat het goed gaat komen.”

Lees meer over ITvitae Learning.

De Driessen Foundation is een initiatief van Driessen Groep, een persoonlijke & professionele, digitaal gedreven dienstverlener in mens en werk, gespecialiseerd in de publieke sector.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.