Als werkende ouder is het tijdens werkweken alle ballen hoog houden. Een goede werknemer zijn voor je baas of opdrachtgevers, ondertussen een goede vader of moeder zijn voor je kinderen (denk: thuis bij je zieke kind op de bank online meetings houden) en daarnaast vervul je nog ‘even’ alle andere rollen. Hoogste tijd dus voor ontspanning tijdens de vakantie! Maar euh… ontspanning?

Soms zit ik nog weleens te dagdromen over hoe mijn vakanties er vroeger – zonder kinderen – uitzagen. Je kwam ’s ochtends je bed uit wanneer je wilde, er stond een ontbijtje voor je klaar, je ging aan het zwembad liggen en de rest van de dag bestond uit smeren, keren, zwemmen en eten. Ik deed precies waar ik zin in had en wanneer ik er zin in had. Wat een ongelooflijke vrijheid, besef ik me nu. Tijdens zulke vakanties kon ik écht bijkomen van alle dagelijkse beslommeringen en struggles op het werk.

Ontspanning?

Inmiddels zijn vakanties voor mij een heel ander verhaal. Specifiek vanaf het moment dat ik moeder ben geworden, nu zo’n vijf jaar geleden. Zoals ouders van kleine kinderen ook wel zeggen: ‘Vakantie is zorgen voor je kinderen op een andere plek.’ En dat is een waarheid als een koe. Je doet namelijk vrijwel hetzelfde als thuis. Je voedert, je knuffelt, je troost, je blust brandjes, je draagt, je wiegt, je moedigt aan en je verschoont. Maar dan op een tropisch eiland met 30 graden, in een tent op een camping of in een vakantiehuisje in eigen land. Je bent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het zorgen voor je kroost – net als thuis. Ontzettend ontspannend, niet..?

Van verzorging tot entertainment

Het is niet voor niets dat als je jonge ouders vraagt hoe hun vakantie was, 90 procent klaagt dat ze wel weer toe zijn aan vakantie. Als kinderloze klinkt dat natuurlijk ontzettend raar. Waarom zou je niet genieten van de tijd met je kinderen? Natuurlijk, doen we dat. We snuiven in hun haartjes, genieten van de lach op hun gezichten als ze zich vermaken, we lachen de ballen uit onze broek om hun rare uitspraken en genieten van de relatieve rust van het geen boterhammen hoeven smeren en kinderen moeten halen en wegbrengen.

Maar tegelijkertijd fungeer je in de vakantie als fulltime verzorger, huishoudster én entertainer in één voor je kind(eren). En die eerste twee dingen: dat is als ze eenmaal de peuter- of kleuterleeftijd hebben bereikt nog wel te doen. Maar die laatste, dat entertainment verzorgen? Een verschrikking als je het mij vraagt. Ik beschik zelf over een peuter die zich gelukkig heel goed kan vermaken, maar ook over een kleuter die dat absoluut niet kan. Die wil het liefst de hele dag met papa of mama spelen. Politieagentje, schooltje, baby en mama: overal wil-ie me voor inzetten. En ik vind het vreselijk. Heel eerlijk? Ik denk vooral: laat me mijn boek lezen.

Écht vakantie

Gelukkig hebben we inmiddels ontdekt dat daarom kampeervakanties de uitkomst zijn voor onze kinderen én voor ons. Zo kunnen zij makkelijk met andere kinderen contact leggen en spelen, en kunnen wij ons ontslag indienen als entertainers. Helaas dacht ik vorig jaar dat het een leuk idee was om nog een week thuis te zijn met z’n allen. Wat betekende dat de kinderen weer de hele dag aan me hingen en binnen no time dat ontspannen vakantiegevoel kwijt was.

Dus wat hebben we daarvan geleerd? Als je het écht goed wilt doen en écht je broodnodige rust wilt als ouder, zonder je kinderen tekort te doen, ga je eerst op vakantie met je kinderen onder het mom van bonding en connecten, om vervolgens nog even samen (of alleen!) vakantie te vieren. Thuis of ergens anders. Maar in ieder geval zonder kinderen. Die stuur je gewoon naar de bso, het kinderdagverblijf of op een speciaal zomerkamp. Want voor je het weet kom je uitgebluster terug van je vakantie dan dat je erheen ging.

Werken = ontspanning

En als het werk dan weer begint, je de kinderen weer ouderwets uitbesteed hebt aan een professional en je je koffie in alle stilte achter je laptop kunt drinken, dan is werken toch eigenlijk best ontspannend hè..?

Over Karin Broeren

Karin werkt al zo’n tien jaar in de mediawereld als redacteur, journalist, redactiecoördinator, columnist en communicatiespecialist. Voorheen altijd in loondienst, sinds een paar jaar als zzp’er. Vanuit haar nimmer opgeruimde thuiskantoor schrijft ze voor verschillende (online) magazines, bedrijven en vakbladen. En dat is te gek, want nu kan ze openlijk toegeven aan haar social media-verslaving en luidruchtige voiceberichten naar vriendinnen sturen onder werktijd. Verder is ze moeder van twee jonge kinderen en voelt werken daarom voor haar als vrije tijd.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.