Artikel
28 jun '22
28 juni '22
5 min

12 bewijzen dat werken in de zomer wél leuk is

Stiekem kriebelt het al; zwoele zomeravonden, de rokende barbecue en wakker worden zonder wekker. Want wat is er nou lekkerder dan zomervakantie? Langzaam maar zeker begin je ook wel te merken dat ‘ie voor de deur staat. De eerste collega’s zijn hun koffers al aan het pakken en onderweg naar je werk rijdt het al net wat lekkerder door. Maar niet voor iedereen zit het erin om in hartje zomer vakantie te nemen. En dat kan zomaar je werkgeluk enorm naar beneden halen. Daarom 12 bewijzen dat werken in de zomer wél leuk is.

1. Niet dagelijks in de file

Een inkoppertje natuurlijk want je merkt het al onderweg naar je werk (en naar huis). Je reistijd is ineens een stuk korter en de filefrustratie is verdwenen als sneeuw voor de eh.. ja.. zon. En reis jij altijd met het OV? Zie daar: er is een plekje of tien vrij om te zitten! En die muffe zweetlucht van het hutjemutje staan, daar heb je nu ook geen last van.

2. Minder druk op je werk (afhankelijk van het soort werk dat je doet dan..)

Veel bedrijven kennen de zomerse rustperiode waarin er maar weinig werknemers en klanten aan het werk zijn. Minder aanvragen van klanten betekent ook minder werkdruk. Natuurlijk zijn er beroepen waarin je nog even hard als anders de benen onder je kont uit loopt. Of zelfs nog een tandje harder. Maar voor het gros geldt toch minder werkdruk in de zomer.

3. 35 graden? Geen probleem!

35, 37 of zelfs 39 graden? No problemo! Jij zit toch lekker in de airco op het werk dus dat puffen wordt je bespaard. Het grootste deel van de dag dan.

4. Ongestoord werken

Meer collega’s met vakantie betekent natuurlijk minder collega’s op de werkvloer én dus minder afleiding door collega’s. Minder vragen aan je bureau, minder mailende en bellende collega’s (en klanten trouwens ook!), je hoeft geen kiekjes van kinderen te bekijken, geen ellenlange gesprekken bij het koffieapparaat over wat je komend weekend gaat doen en ook geen gedetailleerd verslag van die realityshow die je collega gezien heeft.

Al met al is het dus lekker rustig. Dat kan natuurlijk soms ook best ongezellig zijn maar het kan je werk ineens wel een stuk efficiënter maken. Daardoor kun je weer lekker op tijd naar huis en is die zwoele zomeravond nóg wat langer. Kun of mag je niet eerder naar huis? Check dan nummer 7 even.

5. De baas is ook met vakantie

Als de kat van huis is.. Nee, je gaat vast niet op je bureau dansjes doen maar je voelt misschien wel net wat meer vrijheid. Bijvoorbeeld om heel hard die guilty pleasure mee te zingen. “Where’re you from, you sexy thing”. Zoiets werkt ontspannend (dat dansje op je bureau trouwens ook), waardoor je daarna weer met meer focus aan het werk kunt.

De baas is hiermee uiteindelijk ook blij, want een gelukkige werknemer presteert meer. Met andere woorden: na de vakantie van je baas gewoon doorgaan met meezingen.

6. Talent-testje

Die collega met territoriumdrift zit op het strand, dus je kunt deze zomer ongestoord zijn of haar werk eens uitproberen. Sterker nog: waarschijnlijk móet je die taken tijdelijk overnemen. Een kans om te laten zien wat je allemaal kunt. De zomer is hét moment om te kijken of je daar gelukkig van wordt.

7. Get shit done

Klusjes die altijd blijven liggen, wie kent het niet? Je hebt nu minder afleiding van je collega’s en minder vergaderingen, want ja.. met wie ga je vergaderen dan? Dat betekent tijd over voor die klusjes waar je nooit aan toekomt. Een stukje administratie of andere achterstalligheden.

En heb je alles al op orde? Niks dat al weken (lees maanden) ligt te wachten tot iemand er tijd voor heeft? Dan heb je nu de tijd om nieuwe ideeën te bedenken én uit te werken. Zodra je baas terug is van vakantie kun je die lekker imponeren.

8. Andere sfeer

Ja, je mist vast wat gezelligheid maar die collega die uit haar focus raakt door de radio is met vakantie dus zet ‘m lekker aan. Zo creëer je al een andere sfeer. Maar doordat je nu maar met een paar man bent, krijg je ook een soort ‘fort-bewaken-sfeer’. Het is wat meer ontspannen en je voelt toch een bepaalde verantwoordelijkheid. En wat dacht je van het humeur dat de zon met zich meebrengt? Die paar collega’s die komen werken, zijn wel lekker vrolijk. En die enkele klant die je in deze periode belt is ook ineens een stuk vriendelijker. “Ah joh, heeft geen haast.”

9. Picknick- uh.. lunchtime

Waar normaalgesproken je lunchtijd misschien écht niet langer mag duren dan een half uurtje, is dat in deze tijd net wat relaxter. Nu mag 35 minuten ook 😉. En wat dacht je van buiten lunchen? Lekker in het zonnetje met je boterham is toch écht veel lekkerder dan tussen vier muren.

10. Zwoele zomeravonden

Die lekkere avonden heb je gewoon voor jezelf. En na een werkdag geniet je er stiekem toch net wat meer van dan wanneer je de hele dag al kon doen waar je zin in had. Een ijsje of barbecue is ook nét wat meer genieten wanneer je dat afzet tegen een werkdag.

11. Goed imago

Veel van je collega’s zullen perse in de schoolvakantie vrij willen zijn. De paar collega’s die ‘zichzelf opofferen’ om toch midden in de zomer te komen werken, krijgen dan een goede naam bij degene die het rooster maakt maar ook bij de collega’s die hun kostbare vakantietijd kunnen pakken.

12. Goedkoper op vakantie na het zomerseizoen

Dat je nu aan het werk bent betekent dat je jouw vakantiedagen op een ander moment in kunt zetten. Een goedkoper moment welteverstaan. Need I say more?

Overtuigd om deze zomer lekker door te werken? Geniet ervan!

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.