Artikel
1 feb '22
1 februari '22
3 min

Werken we thuis minder hard dan op kantoor?

Bij werk&geluk gaan we graag op onderzoek uit. En misschien heb je wel meegedaan aan ons onderzoek dat we eind 2021 hebben gehouden onder 664 werkenden en werkzoekenden. Daar kwamen toch wel interessante feitjes uit. Zoals of we thuis minder hard werken dan op kantoor. 68,5% is het namelijk (helemaal) niet eens met die stelling. Verrassend? Of toch niet?

Het is in elk geval een misverstand dat weleens de wereld uit mag. Zeker nu het thuiswerken, of hybride werken, voor velen niet meer weg te denken is. Het kan zelfs zijn dat je thuis productiever werkt dan op kantoor. Zeker als je inmiddels je werkplek thuis goed ingericht hebt en de kids naar school mogen. Je hebt immers minder zeurende collega’s aan je bureau staan en een overleg via Teams is vaak een stuk korter dan wanneer we gezellig in een vergaderruimte bij elkaar gaan zitten met een kop koffie en de nieuwste roddels. Dit alles bespaart je een hoop tijd die je een stuk productiever in kunt zetten.

Aandachtspuntje

Uit onderzoek blijkt intussen ook dat de thuiswerkers onder ons nogal geneigd zijn om minder pauze te nemen. De meesten van ons hebben als we thuiswerken een soort schuldgevoel. Je baas en je collega’s zien niet hoe hard je thuis aan het werk bent, dus zetten we nog maar een tandje bij, zodat we kunnen laten zien wat we allemaal gedaan hebben. En pauze nemen, dat red je toch niet als je extra werk wil verzetten?

Het is nu toch echt wel duidelijk dat het risico op te lang werken groter is dan het risico dat er thuis te weinig werk uit handen komt. Werk en privé kunnen soms net wat te makkelijk door elkaar heen lopen. En dat is echt een aandachtspuntje. Hier moet je goed op letten en een structuur in vinden. En ook niet onbelangrijk: zorg dat die laptop niet steeds in zicht is, dan kun je echt makkelijker afschakelen.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Maar minder hard werken wanneer we aan onze thuiswerkplek zitten doen we dus niet. Een enkeling, die graag misbruik maakt van het vertrouwen van de baas, uitgezonderd. Maar over het algemeen hebben we toch een behoorlijk verantwoordelijkheidsgevoel en lopen we er niet zomaar de kantjes vanaf. En met onze discipline zit het ook wel goed. Dat was in het begin van de hele thuiswerken-door-corona-periode wel anders. Maar hé, we moesten ook gewoon onze draai nog vinden. Hartstikke normaal. Maar nu we al een behoorlijke tijd gewend zijn om veel thuis te werken, is onze discipline over het algemeen ook weer terug. In elk geval voor ruim 68% van onze respondenten. En die andere 31,5% is niet per definitie lui of ongedisciplineerd. De meesten hebben ook nog kids thuis rondhuppelen. Zie dan maar eens productief te zijn.

Kortom, heb je het gevoel dat je met thuiswerken niet genoeg doet? Natuurlijk bestaat de kans dat dat klopt, maar die kans is klein. Heel klein. Ben dus een beetje aardig voor jezelf, werk hard maar niet te, en neem je pauze. 

Wil je weten wat er nog meer uit ons onderzoek kwam? Houd ons dan in de gaten. Binnenkort delen we meer opvallende uitkomsten uit ons onderzoek.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.