Artikel
19 sep '22
19 september '22
4 min

Salarisindicatie: hoe te berekenen en verdedigen

In aanloop naar een nieuwe baan passeren heel veel onderwerpen de revue. Jij en je gesprekspartner zijn aan het aftasten of jullie een goede match zijn voor een langdurige samenwerking. Eén van de belangrijkere thema's waarover je het eens moet worden is het salaris. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom lichten we hier toe wat er allemaal bij komt kijken. Zo ga je goed voorbereid het gesprek in.

Waarop baseer ik mijn salarisindicatie?

Je kunt ervan uitgaan dat tijdens een sollicitatieprocedure vroeg of laat gevraagd wordt naar een salarisindicatie. Het is niet zo moeilijk om een mooi bedrag te bedenken. Van een flink salaris worden we allemaal vrolijk. Maar is het wel gegrond? Om op een passende salarisindicatie te komen, is het goed de volgende punten door te lopen:

  • Zoek online een salariswijzer en vul je gegevens in. De salariswijzer berekent aan de hand van je leeftijd en werkervaring wat je ongeveer kunt vragen.
  • Bekijk meerdere vacatures van exact dezelfde functie, want vaak wordt er in de vacature al een salarisindicatie aangegeven. Deze kun je vergelijken met de uitkomst van de salariswijzer en zo nóg beter toespitsen wat je kunt vragen.
  • Het beste is nog wel een gesprek hierover te hebben met een recruiter. Ken je een recruiter? Ga daar dan eens mee in gesprek.
  • Wat is bekend over de lonen binnen de branche waar je werkt of gaat werken? In sommige sectoren liggen de lonen gemiddeld nou eenmaal lager of hoger dan binnen andere sectoren. Helemaal als je toetreedt tot een nieuwe sector is het belangrijk vooraf onderzoek hiernaar te doen.
  • Hoe meer je hebt geïnvesteerd in scholing, hoe waarschijnlijker het is dat je uiteindelijk ook meer gaat verdienen. Heb je dankzij jouw opleidingsniveau meer te bieden voor een functie? Dan kun je natuurlijk ook wat meer vragen. En voor werkervaring geldt dit precies zo.
  • Je leeftijd speelt ook een rol bij het vaststellen van je salarisindicatie: hoe ouder je bent, hoe hoger je loon.

Salarisindicatie bespreken: de beste tactiek

Wanneer wordt gevraagd wat je gewenste salaris zou zijn, moet je je allereerst afvragen of je wel de benodigde informatie hebt om een salarisindicatie te kunnen geven. Vroeg in het wervingsproces heb je waarschijnlijk nog niet alle kenmerken van de job op een rijtje. Geef dit aan en zeg dat je nog meer over de positie moet weten om een gefundeerde salarisindicatie te kunnen geven. Doe vervolgens wel echt je huiswerk, zodat je een antwoord kunt geven wanneer het de volgende keer ter sprake komt.

Als het dan zover is, is het handig niet 1 op 1 het bedrag te verkondigen dat je in je hoofd hebt. In plaats daarvan geef je aan wat de bandbreedte is van jouw salarisindicatie. Dus in plaats van 2800 euro per maand, zeg je dat jouw salarisindicatie tussen de 2700 en 3100 euro per maand ligt. Let wel op, want de werkgever kan ervoor kiezen de onderkant van je bereik als uitgangspunt te nemen voor je toekomstige salaris. Zorg er dan ook voor dat jouw gewenste loon zo dicht mogelijk bij het laagste getal ligt.

Vervolgens licht je toe waarom dit bedrag of deze bandbreedte gepast is. Benadruk je ervaring of je opleidingsniveau. Vooral als je boven het gemiddelde salaris mikt, is wat extra uitleg wel een vereiste. Maar houd het bondig, je hoeft geen hele powerpoint presentatie te tonen waarin je uitlegt hoe je tot deze salarisindicatie bent gekomen.

Nu kan het zijn dat je gesprekspartner je tegemoet komt en akkoord gaat met jouw indicatie. Maar het komt ook voor dat een tegenbod wordt gedaan dat, op z’n zachts gezegd, nogal teleurstellend is. Je hebt je onderzoek gedaan, dus laat zien dat je weet wat je waard bent. Sta open voor onderhandelingen, maar doe jezelf niet tekort door minder te accepteren dan je verdient.

Veelgestelde vragen over salarisindicatie

Hoe geef je een salarisindicatie?

Geef een faire salarisindicatie en beargumenteer waarom je dit bedrag waard bent. Overweeg ook hoe je zou reageren wanneer je een tegenbod krijgt.

Wat mag ik vragen als salaris?

Dit hangt helemaal af van de functie, jouw ervaring, je opleidingsniveau en leeftijd. Het verschilt per persoon, maar door research te doen, kun je een beeld vormen van welke salarisindicatie gepast zou zijn.

Wat is het modale jaarinkomen?

In 2021 lag het modale jaarinkomen op 36.500 euro.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.