Interview
13 apr '22
13 april '22
4 min

Relaxter aan de slag door kinderopvang op je werk

De tijd dat een goed salaris dé reden was om voor een baan te kiezen, is voorbij. We willen een goede sfeer op de werkvloer, mogelijkheden om ons te ontwikkelen én een fijne balans tussen werk en privé (een massage op vrijdag is ook welkom trouwens). In deze rubriek gaan we op zoek naar bedrijven met bijzondere arbeidsvoorwaarden. Dit keer zoomen we in op kinderopvang op kantoor. Demi Winkens (locatiemanager) van Korein Kinderopvang en Marije de Greef (manager corporate HRM) bij Driessen Groep aan het woord.

Kinderopvang op het werk, hoe kwamen jullie bij Driessen Groep op dat idee?

Marije: “Bij ons werken relatief veel vrouwen van rond de 30 jaar en we merkten dat het onderwerp kinderopvang bij hen leefde. Zeker omdat wij voor onze klanten bereikbaar zijn van 7.00 uur tot 19.30 uur. Lang niet elke kinderopvanglocatie is voor 7.00 uur of na 19.00 uur geopend. Er was dus duidelijk behoefte aan meer flexibiliteit op dit vlak. Daarom hebben we besloten om te gaan onderzoeken of opvang in house iets voor ons zou zijn en al snel bleek dat collega’s hier zeker interesse in hadden!”

Korein verzorgt de kinderopvang op locatie, deden jullie dat al vaker?

Demi: “Nee, dit is de eerste keer! Maar we vonden het een heel mooi concept en wilden er graag over meedenken. We hebben met Driessen Groep bepaalde voorwaardes besproken voor hun medewerkers. Zo neem je bij deze opvang op locatie alleen de uren af dat je kindje bij ons is. En we kunnen bij het restaurant op de campus eten bestellen voor de kleintjes, dan hebben ze al gegeten wanneer hun vader of moeder na 18.00 uur klaar is met werken.”

Zijn er zaken waar bedrijven die dit ook overwegen rekening mee moeten houden?

Demi: “Je hebt wel een ruimte nodig die aan alle eisen voldoet, omdat hier sprake was van nieuwbouw was dat geen enkel probleem. Ook moeten er natuurlijk genoeg kinderen zijn om het rendabel te maken. We hebben nu wekelijks zo’n 50 kindjes en dat is mooi. Wel gaan we binnenkort ook de deuren openen voor andere bedrijven op de campus. Zodat het nog net wat meer wordt én omdat de bedrijven hier veel samenwerken.”

Hoe zijn de reacties van ouders?

Demi: “Ik merk dat de band met de leidsters heel hecht is. Omdat het zo kleinschalig is, is het meteen ook extra persoonlijk. De pedagogisch medewerkers vinden het dan ook heel leuk om op deze locatie te werken. En ouders waarderen die vaste gezichten.”

Marije: “De reacties zijn heel positief. Moeders die nog borstvoeding geven, kunnen gewoon even naar de opvang voor de voeding. Ideaal, toch? Daarnaast hebben we natuurlijk ook kolfruimtes geregeld. Daarnaast is het heel fijn dat je binnen 10 minuten bij je kindje bent als hij of zij ziek is. Ouders kunnen hierdoor op een meer relaxte manier aan de slag en dat is heel veel waard.”

Maakt iedereen gebruik van de kinderopvang?

Marije: “Nee, en het is ook zeker geen verplichting. Sommige ouders geven de voorkeur aan een opvang dicht bij huis. Bovendien zijn we er alleen voor kinderen tot 4 jaar, de schoolgaande kinderen gaan vaak bij hun school naar een buitenschoolse opvang. Iedereen moet zijn eigen afweging maken uiteraard. Het is een extra mogelijkheid die we bieden.”

Heeft Driessen Groep nog meer bijzondere arbeidsvoorwaarden?

Marije: “Binnen Driessen Groep vinden we werkgeluk en vitaliteit enorm belangrijke thema’s. Dus daar zijn we eigenlijk altijd wel mee bezig, op verschillende manieren. Of het nu een stappenchallenge is of de gezonde lunch in ons restaurant. Wat ik zelf graag nog zou zien, is dat we een manier vinden waarop medewerkers een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Bijvoorbeeld door een dag of week vrijwilligerswerk te doen. Dat zou nog een mooie aanvulling op onze arbeidsvoorwaarden zijn!”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.