Artikel
30 sep '22
30 september '22
4 min

Dit moet je weten over vakantiedagen

Het staat in de wet geschreven: iedere werknemer in Nederland heeft recht op vakantie. Onder de secundaire arbeidsvoorwaarden van je contract staat aangegeven welke vakantieregeling jouw werkgever handhaaft. Voor het plannen van je vakanties is het wel zo handig te weten hoe het precies zit.

Toch is het niet altijd zo recht door zee. Vaak moet je je vakantie-uren berekenen en dan omrekenen naar dagen. En wat is ook alweer het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen? Wat gebeurt er met je vakantiedagen als je ziek wordt tijdens de vakantie? En hoe zit het met resterende vakantiedagen als je je ontslag indient? We nemen de ins en outs met je door, zodat je de belangrijkste feiten op een rijtje hebt.

Wettelijke vakantiedagen

Je wettelijke vakantiedagen zijn in de wet vastgelegd en jouw werkgever is verplicht je deze dagen verlof te bieden. Het is heel transparant om hoeveel dagen het gaat, want je kunt het zelf berekenen. Hoe je dit doet? Schrijf het aantal uren op die je wekelijks werkt, bijvoorbeeld 32 uur. Vervolgens vermenigvuldig je het aantal wekelijkse uren met 4. Dan kom je bij 32 uur uit op 128 uur. Deel dit urentotaal door acht en je komt uit op 16 wettelijke vakantiedagen. Als je 40 uur per week werkt, heb je recht op 20 wettelijke vakantiedagen.

Dat je recht hebt op vakantiedagen wil niet zeggen dat het recht bij iedere vakantieaanvraag zegeviert. De praktische planning van je vrije dagen wordt in overeenstemming met je werkgever en collega’s geregeld. Zo kan het dus voorkomen dat je een paar dagen vrij wilt nemen wanneer er al drie andere collega’s vrij zijn. Met zoveel personeel op vakantie komen de werkzaamheden eventueel in het geding en ziet je baas het daarom niet zitten dat jij óók nog afwezig bent. Jammer, maar je leidinggevende kan een vakantieverzoek afwijzen. Het is wel zo dat het afkeuren van jouw verlof gegrond moet zijn. Officieel is de werkgever verplicht het bezwaar schriftelijk op te stellen en binnen twee weken na ontvangst van jouw vakantieaanvraag te overhandigen. Wees er dus vroeg bij met het aanvragen van je vakantie om dit soort scenario’s te voorkomen.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die je van je werkgever cadeau krijgt. Het zijn verlofdagen die je bovenop de wettelijke vakantiedagen kunt indienen. Waar wettelijke vakantiedagen verplicht zijn, worden bovenwettelijke vakantiedagen aangeboden omdat de werkgever hiervoor heeft gekozen. Een gulle gift van de organisatie waar je werkt. Behalve vrije dagen kun je bovenwettelijk verlof in sommige gevallen ook laten uitbetalen. Het hangt ervan af hoe dit is vastgelegd in je contract.

Vakantiedagen en ziekte of ontslag

Wanneer je ziek wordt, is helaas niet te plannen. En soms komt het voor dat je precies tijdens je vakantie niet lekker bent. Wat gebeurt er dan met je opgenomen vakantiedagen? Laat je werkgever weten dat je ziek bent en geef ook een belletje zodra je weer hersteld bent. De vakantiedagen die je ziek in bed hebt doorgebracht worden omgezet in ziektedagen. Zo tellen deze dagen niet meer als vakantiedagen en kun je ze later opnieuw opnemen.

Bij beëindiging van je dienstverband moeten de resterende wettelijke vakantiedagen worden uitbetaald. Ongeacht of je bent ontslagen of zelf ontslag hebt genomen. Eventueel is het ook mogelijk deze dagen op te nemen, overleg dit met je werkgever.

Vakantie over het jaar spreiden

Onderzoek heeft uitgewezen dat vakanties de prestaties van werknemers verhogen. Bij terugkeer van vakantie voelen werknemers zich fris en fruitig, hebben ze inspiratie opgedaan en zijn ze qua energie weer helemaal opgeladen. Allemaal aspecten die de productiviteit ten goede komen. Ook blijkt dat vakanties je beter bestand maken tegen stress. Zo gezien is het voor je eigen welzijn en je inzetbaarheid op het werk van belang dat je er regelmatig even tussenuit glipt. Probeer daarom je vakantiedagen enigszins over het jaar te verspreiden. Dan bied je jezelf meerdere gelegenheden om bij te tanken en blijf je op het werk lekker scherp.

Veelgestelde vragen over vakantiedagen

Wat is het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen?

Wettelijke vakantiedagen zijn verplicht en bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle vakantiedagen die daarnaast worden aangeboden door je werkgever.

Hoeveel vakantiedagen heb ik bij een 40-urige werkweek?

Werk je 40 uur per week, dan heb je recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.

Hoe ver van te voren moet ik verlof vragen?

Minstens twee weken van tevoren, omdat je werkgever twee weken de tijd mag nemen om over jouw vakantieaanvraag te beslissen. Krijg je binnen deze twee weken geen reactie, dan geldt de aanvraag sowieso als goedgekeurd.

Kan een werkgever verlof weigeren?

Ja, een vakantieaanvraag kan afgewezen worden wanneer het een bedreiging vormt voor de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld omdat veel collega’s in dezelfde periode afwezig zullen zijn.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 51

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.