Artikel
16 mei '22
16 mei '22
3 min

Alles wat je wil weten over vakantiegeld

Staat jouw vakantie al gepland? Dan zit je met je hoofd waarschijnlijk al op het strand, met een dikke cocktail erbij. Wat waarschijnlijk ook in je hoofd zit is vakantiegeld, een altijd welkom extraatje. Maar wanneer kun je het precies verwachten? En op hoeveel vakantiegeld heb je eigenlijk recht? Dit en nog veel meer lees je hier.

Een weetje: wist je dat buiten Nederland en België vakantiegeld een onbekend begrip is? Vooruit, in Duitsland krijgen sommige werknemers ‘urlaubsgeld’ maar daar is het niet wettelijk vastgelegd zoals hier. Als je urlaubsgeld krijgt is de uitbetaling ook nog vaak afhankelijk van het bedrijfsresultaat.  

Het vakantiegeld in België is ook wat anders dan in Nederland. Daar hebben ze enkel en dubbel vakantiegeld. Enkel vakantiegeld kun je vergelijken met het doorbetalen van loon tijdens je vakantie. Dubbel vakantiegeld is ongeveer hetzelfde als wat in Nederland vakantiegeld is.

En nu de nuttige weetjes over vakantiegeld in Nederland.

Wanneer krijg ik mijn vakantiegeld?

Je vakantiegeld ontvang je meestal één keer per jaar, in de maand mei of juni. Het mag ook maandelijks in kleine beetjes aan je worden uitbetaald maar dan moet dit wel duidelijk met jou zijn afgesproken.

Waar heb ik recht op?

Krijg jij het vakantiegeld eind mei, zoals de meeste werknemers, dan is het bedrag berekend over het loon van 1 juni vorig jaar, tot 1 juni van dit jaar.

In Nederland is vakantiegeld minimaal 8% van het bruto salaris. Sommige cao’s wijken hier vanaf, maar dat mag alleen gunstig voor jou uitpakken. Met andere woorden: afwijken van die 8% mag alleen naar boven toe. Op je loonstrook zie je terug hoeveel vakantiegeld je op dat moment opgebouwd hebt. Scheelt je weer wat rekenwerk.

Niet alleen als je werkt krijg je vakantiegeld. Ook als je AOW, WW, een bijstandsuitkering of Wajong-uitkering ontvangt, heb je er recht op. De hoogte kan hier wel afwijken van die 8%.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik netto?

Stel, je verdiende € 2.000,- bruto per maand. Dan heb je over elke maand € 160,- vakantiegeld opgebouwd. Dat komt neer op € 1.920,- voor het hele jaar. Maar dat is bruto. Over dit bedrag moet je natuurlijk nog belasting betalen, net als over je loon. Hoeveel? Dat hangt af van de hoogte van je inkomen. Je kunt hiervoor de tabel bijzondere beloning van de Belastingdienst raadplegen. 

Slim besteden

Vakantiegeld wordt natuurlijk in veel gevallen gewoon aan vakantie besteed. En terecht, je hebt hard gewerkt en verdient het. Maar steeds vaker wordt het anders besteed. Bijvoorbeeld om de financiële buffer weer aan te vullen of als spaargeld voor een grote uitgave zoals een nieuwe auto, zonnepanelen of een flinke verbouwing. Ook gebruiken veel mensen vakantiegeld voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden. Minder gezellig maar natuurlijk wel verstandig als het nodig is.

Nu ben je helemaal op de hoogte over alles rondom vakantiegeld. En hier lees je alles over vakantiedagen!

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.